| ArkanHell a întrebat:

Salut TPU,am o intrebare pentru micii/marii culturisti/halterofili sau ma rog

La sala toti is fac un progam STRICT (acelasi exercitii,aceeasi ordine de exercitii in acelasi zile...

Nu ar fi mai bine sa fac macar ordinea exercitiilor diferit? (nu ma intelegi gresit, stiu ordinea la spate,biceps si ziua urmatoare piept,triceps,nu la ordinea asta ma refer, ci la ordinea exercitiilor pentru grupul respectiv,are ceva daca le schimb? sa mai schimb stimulii eu stiu...,mi se pare aiurea sa fac ca robotul fix la fel...)

Am constat de altfel ca desi am progresat rapid in marirea greutatilo, nu am observat nici o crestere in forta, e normal? sau mai trebuie sa astept pana sa-mi creasca forta... de la exercitiile anterioare...

Mai am mult de intrebat dar nu pot sa pun 235325 intrebari intr-o intrebare ca altfel nu mai raspunde nimeni laughing

Răspuns Câştigător
| Cosmin86 a răspuns:

Hmm. e bine sa-ti faci propriul tau program, nu e recomandat sa copiezi de la altii.
Lucrezi abdomenul prea mult, lucreaza-l o singura data pe saptamana. ca sa nu-l supra-antrenezi.
Programul meu e asa :
Luni : piept + biceps
marti : picioare
miercuri : pauza
joi : spate
vineri : deltoizi + triceps + abdomen
sambata, dum : pauza

Si pune accent pe exercitiile de baza si pe greutati libere ( haltere, gantere ).
Spre ex. la piept fac :
- impins cu haltera plan orizontal
- fluturari cu gantere plan orizontal
- impions cu gantere plan inclinat
- flexii la cabluri
4 serii fiecare cu 90-120 de secunde pauza intre serii.
Vezi sa fie exercitiul corect, daca nu poti sa faci corect scazi greutatea.
Eu la bicepsi cand am scazut greutatea a.i. sa fac corect am simtit o pompare foarte buna in bicepsi si am avut rezultate mai bune.
Tine cont ca fiecare muschi sa fie lovit din mai multe unghiuri ( ex. biceps din stretching, concentrated si extended ).

Eu am gandit programul astfel :
luni fac piept => se lucreaza si triceps, asa ca i-am lasat minim 2 zile pauza ( de fapt 3 )
In ziua de spate se lucreaza si biceps, iar bicepsul l-am lucrat luni direct ( adica intens ), asa ca ii las 2 zile de pauza, sa se refaca.

Gandeste-te ac spatele este cat piept+abdomen, cand lucrezi spatele corect NU mai ai timp sa lucrezi si alta grupa. Analog la picioare.
Vezi la spate sa incluzi si exercitii pentru zona lombara, indreptari cu haltera si hiperextensii la aparat ( eventual cu un disc pe piept ).
Spatele se antreneaza cel mai greu.
Daca nu-ti place ideea de a antrena deltoizi ( umeri ) + triceps + abdomen, poti sa muti abdomenul in ziua pentru picioare.

Si da, il schimbi dupa 2-3 luni.

Uite un articol bun :
http://www.getfit.ro/......pator.html

Pe getfit.ro si culturism.ro gasesti multe articole bune si principii de care trebuie sa ti cont.

Apropo, stii ca antrenamentul e abia pe locul 3? Pe locul 1 e alimentatia ( sa fie bogata in proteine, NU "multe legume" cum dau sfaturi unii care habar nu au de o alimentatie corecta ) si pe locul 2 odihna. Muschii cresc in perioada de odihna, nu la sala. La sala le oferi un stimul, iar in perioada de odihna celulele se refac dupa efortul la sala si atunci cresc.

9 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

Ai marit greutatile? Pai automat inseamna ca ti-a crescut si forta happy

SI programul nu e asa strict, trebuie schimbat la 2-3 luni pentru evitarea plafonarii

| ArkanHell explică (pentru Cosmin86):

Si daca schimb din saptamana in saptamana mereu diferit e chiar mai bine decat 2=3 luni intr-o anumita ordinee? sau nu e nici o diferenta...

Defiecare data cand stresez muschiul incat sa fac doar 4-5 repetari si data viitoare sa fac 7, 8 si data viitoare sa fac 10-11 si apoi sa maresc greutatea mai mult inseamna ca mi-a crescut forta?, sincer fac doar de 2 luni sala >

Pana acum timp de 3 ani de zile doar am facut exercitii normale.

| Cosmin86 a răspuns (pentru ArkanHell):

Nu e bine sa schimbi saptamanal, schimbi cand se obisnuieste corpul cu stimulul, asta dureaza 2-3 luni, la unii poate mai mult.
Nu mai fa 4-5 repetari, incearca sa mentii intre 8 si 12. Asa se dezvolta masa + forta cel mai bine, cu 4-5 repetari faci doar forta si masa foarte putin.
Ideea e asa : daca acum impingi la piept 80, 8 repetari, peste 3 saptamani incerc 85 8 repetari, daca nu poti, pui 82 sau 80 si mai stai 2 saptamani si apoi incerci. Cand o sa poti sa faci 8 repetari corecte cu 85 => a crescut forta.
Forta o sa creasca din ce in ce mai incet. Trebuie sa ai rabdare.

Pune accent pe greutati libere ( gantere, hatlere ), cu astea lucrezi cel mai bine. Daca vrei neaparat sa faci si la aparate, lasa-le la sfarsit.

Iar primul exercitiul sa fie mereu un exercitiu de baza, la ala poti impinge cea mai mare greutate si stimuleaza cel mai bine productia hormonului de crestere.

Ala este :
la piept : impins cu haltera pe orizontal
spate : tractiuni
biceps : flexii cu bara dreapta din picioare
triceps : impins cu priza ingusta sau flotari la paralele
picioare : genoflexiuni
umeri : impins la presa militara

Ce program de antrenament ai acum?

Luni: Piept/abdomen
Marti: Pauza
Miercuri: spate/biceps (am luat pauza deci trebuie sa fac azi ceea ce trebuia sa fac miercuri)
Joi: Triceps/abdomen
Vineri: Umar/ (asa cred ca se zice nu?)
Sambata: Picioare/abdomen (genoflexiuni,exercitii pentru gambe,coapse si etc)

Asta l-am creat eu cum mi-a venit mie, nu m-am inspirat de nicaieri, poate de la instructor, si toata luna am facut greseala de a schimba constant ordinea exercitiilor, dar o sa fac cum zici tu, sa fac aceleasi exercitii in aceeasi ordine timp de 2 luni si apoi le schimb si apoi revin iar ca sa schimb stimulii intruna big grin, e bine asa? dar despre progam ce zici? trebuie ceva schimbat la progam?

| Dkgray a răspuns (pentru ArkanHell):

De ce lucrezi abdomenul de trei ori pe saptamana?
Cate exercitii faci la o grupa mica(de exemplu triceps), respectiv la o grupa mare(picioare, spate)?

| ArkanHell explică:

Am uitat sa pun antrebrat dupa umar >xD

Ai zis bine ce ai zis dar cum adica supraantrenez abdomenul

Sunt grupe mici de muschii. se poate antrena si de 3 ori pe saptamana, o data la 2 zile >>
Daca vorbim de picioare atunci da, alea se antreneaza odata
Bicepsul il antrenez de 2 ori iar tricepsul o data la fel si spatele >

Acum nu am bani de proteine, insa mi-am luat F2 Carbo, cu carbohidranti doar, nu cred ca ma ajuta dar pentru inceput e bine nu?hee hee, m-am gandit ca la proteine sa imi iau Pro Gainer/Brutal Gainer

| Dkgray a răspuns (pentru ArkanHell):

Carbohidrati nu ''carbohidranti''. Descrie putin programul tau(ce exercitii faci la toate grupele musculare).
Produsele pe care le-ai amintit mai sus sunt weight gainere(au in componenta o cantitate mare de carbo) nu ''proteine''.

Bicepsul de doua ori? Bicepsul se lucreaza odata cu spatele, la fel cum tricepsul se lucreaza odata cu pieptul. E bine sa faci biceps o singura data pe saptamana., ca oricum se lucreaza de doua ori.

Pai grupele mici se supra-antreneaza destul de usor :)

Mai multe informatii aici:
http://www.doctor.info.ro/......utati.html

Hmm. e bine sa-ti faci propriul tau program, nu e recomandat sa copiezi de la altii.
Lucrezi abdomenul prea mult, lucreaza-l o singura data pe saptamana. ca sa nu-l supra-antrenezi.
Programul meu e asa :
Luni : piept + biceps
marti : picioare
miercuri : pauza
joi : spate
vineri : deltoizi + triceps + abdomen
sambata, dum : pauza

Si pune accent pe exercitiile de baza si pe greutati libere ( haltere, gantere ).
Spre ex. la piept fac :
- impins cu haltera plan orizontal
- fluturari cu gantere plan orizontal
- impions cu gantere plan inclinat
- flexii la cabluri
4 serii fiecare cu 90-120 de secunde pauza intre serii.
Vezi sa fie exercitiul corect, daca nu poti sa faci corect scazi greutatea.
Eu la bicepsi cand am scazut greutatea a.i. sa fac corect am simtit o pompare foarte buna in bicepsi si am avut rezultate mai bune.
Tine cont ca fiecare muschi sa fie lovit din mai multe unghiuri ( ex. biceps din stretching, concentrated si extended ).

Eu am gandit programul astfel :
luni fac piept => se lucreaza si triceps, asa ca i-am lasat minim 2 zile pauza ( de fapt 3 )
In ziua de spate se lucreaza si biceps, iar bicepsul l-am lucrat luni direct ( adica intens ), asa ca ii las 2 zile de pauza, sa se refaca.

Gandeste-te ac spatele este cat piept+abdomen, cand lucrezi spatele corect NU mai ai timp sa lucrezi si alta grupa. Analog la picioare.
Vezi la spate sa incluzi si exercitii pentru zona lombara, indreptari cu haltera si hiperextensii la aparat ( eventual cu un disc pe piept ).
Spatele se antreneaza cel mai greu.
Daca nu-ti place ideea de a antrena deltoizi ( umeri ) + triceps + abdomen, poti sa muti abdomenul in ziua pentru picioare.

Si da, il schimbi dupa 2-3 luni.

Uite un articol bun :
http://www.getfit.ro/......pator.html

Pe getfit.ro si culturism.ro gasesti multe articole bune si principii de care trebuie sa ti cont.

Apropo, stii ca antrenamentul e abia pe locul 3? Pe locul 1 e alimentatia ( sa fie bogata in proteine, NU "multe legume" cum dau sfaturi unii care habar nu au de o alimentatie corecta ) si pe locul 2 odihna. Muschii cresc in perioada de odihna, nu la sala. La sala le oferi un stimul, iar in perioada de odihna celulele se refac dupa efortul la sala si atunci cresc.