Principalul rol al L-carnitinei este de a transporta acizii grasi in mitocondrii ("uzinele energetice ale celulei") unde pot fi metabolizati pentru energie.
L-carnitina este asociata cu diverse beneficii precum recuperarea muschilor dupa efort, mentinerea sanatatii activitatii cerebrale, slabirea la persoanele care sufera de obezitate.
L-carnitina este un aminoacid care poate fi produs chiar de corp (din aminoacizii metionina si lizina) atunci cand nu este luat din alimentatie.
Printre alimentele cu cel mai mare continut de L-carnitina se numara:
- carnea de vita;
- carnea de porc;
- carnea de peste (cod);
- carnea de pasare;
- laptele;
- branza Cheddar;
- painea integrala de grau*;
- sparanghelul*.
*Alimentele de origine vegetala contin cantitati mici de L-carnitina.
Inca un lucru de avut in vedere inainte de a decide daca iei sau nu acest supliment - L-carnitina din alimente este absorbita in cantitati mai mari fata de cea provenita din suplimente.
Am luat L-carnitina o perioada in timpul unui program de exercitii si nu am observat nicio diferenta, dar depinde de organism si de nevoile acestuia. Una din afirmatiile mele ca nutritionist este ca daca nu ai nevoie de suplimente, sa nu le folosesti. Suplimentele sunt din punctul meu de vedere utile atunci cand exista dezechilibre sau afectiuni ale corpului care duc la deficite nutritionale si nu de dragul reclamelor sau pentru a fi la moda.
Iar ca sa alegi un brand pentru orice supliment, iti recomand sa compari lista de ingrediente/declaratia nutritionala si sa alegi acele suplimente cat mai simple, fara aditivi (fara ingrediente de umplutura).
Carnitina se ia pentru arderea grasimilor.
Eu iau inainte de antrenament l-carnitina (pe asta o folosesc https://proteinhouse.ro/......e-xs-3000) si transpir mult mai mult decat daca nu iau