| simonsolcan a întrebat:

Salut TpU! Fac sala de aproximativ 5 ani si fratele meu mai mic vrea sa se apuce si ma ia ca un exemplu. Problema este ca el ca are 13 ani, mama este de acord si tata la fel.Eu nu sunt de acord sa inceapa sala de la o varsta ca asta, nu ma ingrijoreaza ca nu mai creste in inaltime sau chestii de genu.Are 1,79 si 75 de kilograme.L-am sfatuit sa nu se apuce dar nu vrea sa ma asculte, gandesc gresit?

Răspuns Câştigător
| Felys a răspuns:

Sportul oricand este binevenit, depinde de exercitiile care ii sunt recomandate la varsta lui, sa nu se apuce acum sa traga de greutati sa isi distruga coloana dar un alergat si bicicleta nu strica nimanui la nici o varsta

9 răspunsuri:
| GabrielDaniel01 a răspuns:

Este adevarat ca daca te apuci de sala si dezvolti masa musculara nu mai da voie oaselor sa creasca, dar are o inaltime buna, sa faca dar nu excesiv pentru masa musculara mare.

| Cosmin86 a răspuns (pentru GabrielDaniel01):

Serios? este adevarat? deja sunt nu stiu cate studii medicale care demonstreaza contrariul.

Cum naiba sa nu mai dea voie oaselor sa creasca, asta e cum se zicea la tara ca "bei multa apa, faci broaste-n burta" laughing

| GabrielDaniel01 a răspuns (pentru Cosmin86):

Ia arata studiile alea daca le stii tu

Uite:
https://pediatrics.aappublications.org/content/107/6/1470

Uite un scurt citat dintr-un articol al Asociatiei Americane de Pediatrie, din numarul din Iunie, 2001 (ai link-ul mai sus):

"Strength training programs do not seem to adversely affect linear growth and do not seem to have any long-term detrimental effect on cardiovascular health."

("Programele de antrenament cu greutati nu par sa afecteze cresterea liniara in inaltime si nu au nici un efect negativ, pe termen lung, asupra sanatatii cardiovasculare").

Alt exemplu, EU (pe langa alte exemplu gen Arnold, care facea sala de la 14 ani cu greutati mari si a ajuns la 1.90) : la 16 ani faceam genuflexiuni cu 80kg pe umeri si am mai crescut aproximativ 11cm.

Inaltimea e determinata GENETIC, pe scurt: daca faci basket de 3 ori pe zi NU o sa cresti mai mult, la fel cum daca faci sala NU cresti mai putin.

Mai bine oa tu si citeste aici su nu arata prostii din astea https://www.domyos.ro/......e-a_273414

Tu ai citit articolul?

Citez:
"În pofida prejudecăților, practicarea unui antrenament de forță în timpul adolescenței nu are efecte negative asupra corpului."

Concluzia lor: "În definitiv, practicarea antrenamentului de forță încă din adolescență nu împiedică procesul de creștere, dacă antrenamentul este realizat cu prudență".

Mersi ca mi-ai confirmat ca am avut dreptate.

Este adevărat că antrenamentul de forță, practicat în mod intens, încă din adolescență, ar putea avea câteva consecințe asupra procesului de creștere și asupra sănătății, într-un mod mai general.Nu trebuie să uitați că este vorba despre un sport destul de traumatizant pentru mușchi și articulații; în cazul în care antrenamentul este realizat fără a respecta precauțiile, el se poate dovedi periculos.Solicitarea scheletului în mod excesiv poate provoca, de asemenea, traumatisme ale spatelui.

| AnastasiaK a răspuns (pentru GabrielDaniel01):

Ca fapt divers, fara precautii, ORICE sport poate fi periculos (poate șahul nu, desi cine stie). Nu mai zic ca practicat in mod excesiv, sportul (ORICARE) are si el efecte negative (ca orice exces). Dar asta se aplica la orice varsta si, dupa cum am zis deja de 2 ori, la orice sport. Iar afirmatiile astea pot fi chiar mai generale de atat...ca majoritatea activitatilor pot fi periculoase si, practicate in exces, daunatoare.

Da, dar acolo e vorba despre solicitarea in mod "excesiv", ceea ce e distrugator la ORICE varsta, nu doar in adolescenta.