Mai rapida la ce distanta? 100, 500, 2km? daca dureaza doar 7 secunde atunci lucrezi muschii complet diferit. Muschii folosesc ATP + creatina in prima faza si iti antrenezi acest proces chimic la sprint de 100. La mai mult, folosesti majoritar depozitele de glicogen si aici incepe nevoia de oxigen si mai multi nutrienti in sange pentru ca este un ciclu metabolic diferit si procese extracelulare. Apoi restul energiei o faci din arderea de grasimi care este extrem de obositoare dar nu o folosesti decat la lunga durata. Daca tu alergi normal, jogging, atunci iti antrenezi mai mult procesele extracelulare si mai exact cum folosesti oxigenul. Poate mai cresti depozitele de glicogen dar doar daca e nevoie si alergi pana il termini tot. Ca sa cresti in viteza exista antrenamente specifice care sa te ajute cu forta aceea "exploziva" si cu mobilitatea tendoanelor si ligamentelor. O sa iti placa pentru ca nu te obosesc, faci putin si dupa poti sa iti iei pauza
Maxim, piure distante scurte. Vezi mai întîi cit scoti ore 50 de m. Apoi pe suta. Daca dupa un timp de antrenament repeți testul, poti observa daca ai muncit bine sau pe degeaba.
Eu sunt la facultatea de sport si acolo ne invata ca viteza se lucreaza la intensitate maximă si mai ales cand esti copil cand esti mai tânăr. Ca sa lucrezi viteza trebuie sa faci pauze îndeajuns de lungi pentu a te reface suficient să poți da tot ce ai mai bun in 2-3 minute, daca nu faci suficientă pauză si daca menții eforul maxim(desi nu cred ca poti mai mult de 3 minute) ai sa lucrezi rezistența in loc de viteză. Viteza este o componenta calitativa, nu de gandesti vai cat de mult am alergat eu, ci cat de bine si cat de repede ai alergat. Poți sa iti masori pulsul, daca ajungi la undeva la 180 de batai pe minut(depinde de vârstă) înseamnă ca lucrezi viteza, intensitatea este maximă.
La ce facultate de sport ești?
1. Viteza da, presupune efort maximal, dar e foarte discutabil acel "mai ales când ești copil". Abia în adolescență poate fi abordată viteza sub toate formele ei, iar până la 10 ani nu prea e recomandat să se încerce antrenarea vitezei de deplasare.
2. La 2-3 minute ești deja într-o zonă mixtă. Capacitatea de efort anaerob se dezvoltă în primele 20 de secunde (alactacid) sau în primele 2 minute (lactacid). Oricum, la viteză se recomandă exerciții de până în 40 de secunde.
3. Viteza este fix CANTITATIVĂ, că e măsurabilă. Tehnica de alergare e calitativă.
4. Treaba cu pulsul are un proces mai complex de calcul (iei pulsul sportivului în repaus și pulsul maxim, apoi se calculează procentual), e aiurea să arunci o valoare așa.
K, bine că te-ai născut tu mai învățată ca facultatea, caută pe internet macar TMEFS citește daca te interesează daca nu, prea puțin imi pasă mie, mai exact calitatea motrică viteza si componentele efortului. Nu am nimic de demonstrat si nici nu ma interesează subiectul asta am invatat la facultate si punct.
Nu, nu mai învățată decât facultatea, dar problema facultăților de genul e că se poate trece prin ele și fără să înveți ceva Uite cazul tău! Până să te grăbești la tmefs, eu zic să o iei mai cu baza, pe la kinesiologie, apoi concentrează-te pe atletism. De aia te și întrebam la ce facultate ești, că dacă ești la FEFS în cadrul UNEFS, îi pot ruga pe câțiva domni profesori, în special pe d-na Bota și d-nul Stoica, să-ți explice ce și cum...sau măcar să se asigure că nu primești diploma de licență, că-s deja destui care ies degeaba de pe acolo și chiar nu e necesar unul în plus paralel cu domeniul.
Cred ca nu ai inteles partea cu prea putin imi pasa dar ok
Se vede, stai liniștit...că prea puțin îți pasă de ce ți se predă în facultate Dar în condițiile astea, indicat e să taci, așa nu se prinde lumea că faci parte dintre cei care fac facultatea degeaba.
K, foarte interesant, altceva?