Salut Tudor.
Pai in principiu daca vrei sala trebuie sa te documentezi mai intai.
Daca vrei sa arati bine citeste ce-i pe site-ul asta de la sectiunea suplimente, antrenamente, alimentatie : http://www.getfit.ro/
Site-ul vine ca o completare ce-ti voi zice eu.
Ce tip somatic esti? Ectomorf, mezomorf, endomorf? Adica, slab, potrivit sau gras? Antrenamente, suplimentele si alimentatia se bazeaza exclusiv pe asta.
Ai nevoie pentru a depune muschi de un aport mare de proteine. Un g de proteine pe kg corp, adica ai 60 kg, ai nevoie de 60g minim proteina, de-altfel tot ce mananci peste se adauga ca muschi. Sa zicem ca mananci 120 g proteine, in principiu se adauga 50-60 g. Depinde de digestia ta cate grame.
Mananca peste, vita, soia, branzeturi si bea mult lapte.
Nu lucra mai mult de 1-2 grupe de muschi pe zi si mai mult de o ora pe zi (adica 3-4-5 exercitii).
Recomandat de-obicei ca suplimente sunt: vitaminele (animal pak sau ultra mega pack), proteinele, creatina (intr-o oarecare masura) si/sau weight gainere.
Eu iti sugerez daca esti slab sa iei proteine/weight gainere + vitamine (la alegerea ta ap sau ump). Trebuie sa te antrenezi intens dar nu greutati prea mari la inceput. Incearca sa eviti halterele si lucreaza mai mult cu gantere si aparate, dezvolta mai bine oasele fara sa impiedice cresterea oaselor sau tasarea lor (faramitare, macinare). Nu iti recomand creatina, pentru ca are efecte destul de puternice si de obicei incepi sa slabesti dupa ce renunti la ele. E buna pentru asimilarea proteinelor si pentru o forta mai mare, iti da masa buna dar efectele sunt un pic prea artificiale.
Daca esti gras poti sa lucrezi, sala + jogging zilnic. Si evita proteinele din suplimente si ia vitamine (mai ales pentru slabit) ca sa dai forma la muschi.
Daca esti potrivit incearca antrenamentul pentru cei slabi, dar adaugi greutati ceva mai mari dupa un timp.
Somn bun, fara stres, fara tigari, alcool, droguri. Evita sa mananci mult de-odata si mananca des si putin (dar bogat in proteine si carbohidrati, nu si grasimi). Mai putine grasimi dar nu chiar deloc.
Fa-ti un playlist cu muzica pentru sala, ceva care sa te ambitioneze si cu timpul vei reusi sa faci ceva.
Nu vei avea rezultate dupa prima luna poate nici dupa a doua, dar in jumatate de an, te vei schimba considerabil. Ia in calcul varsta ta, faptul ca esti in crestere si asta e si un avantaj si un dezavantaj.
Multa bafta si pentru alte intrebari da-mi mesaj!
Examene? Eu dadeam lucrari de control in generala.
"Daca esti incepator, nu ai de ce sa discuti despre suplimente.
Du-te la sala, trage fara intreruperi macar un an, si apoi, daca vei simti ca stagnezi, ca ai vrea sa progresezi mai mult, incepe sa iei si suplimente."