Salut!
In primul rand iti voi raspunde la intrebarea ta referitoare la ceea ce vrei sa stiu, dupa care iti voi mai da si alte sugestii si informatii despre ce sa faci.
Legat de antrenament. Nu poti si nu vei putea sa faci forta si nici masa dupa 2-3 luni de sala. Mai ales daca nu ai mai facut. Abia daca te acomodezi. Problema e ca daca nu ai masa (tesut muscular, nu tesut adipos), nu vei putea sa castigi forta. Iti trebuie masa pentru forta. Alta problema, exercitiile executate repede nu sunt pentru forta, sunt pentru rezistenta. Rezistenta nu egal forta decat in mici situatii. Ca sa faci forta trebuie sa ridici intr-unul din stilurile care se potriveste tipului tau somatic (apropo nu mi-ai dat detalii despre varsta, greutate, inaltime, cel mai mare minus): stilul piramidal, antipiramidal, negativ etc. Totul cam depinde de tipul tau somatic. Parerea mea e ca trebuie sa lucrezi concentrat, doar o grupa de muschi pe zi si zilele care folosesc in mare aceleasi muschi (piept-umeri, spate-biceps) sa fie macar la doua zile distanta. Alta problema, daca lucrezi prea mult, te supraantrenezi, faci cea mai mare prostie si te vei accidenta la un moment dat, iti vei pierde din forta, vei slabi etc.
De aceea iti spun, ca mai intai invata executia corecta a exercitiilor. Lucreaza intre 3-4 exercitii pe grupa de muschi, fiecare exercetiu sa aiba 4 seturi a cate 6-10 repetari. Pnetru ce iti trebuie sa lucrezi cu greutati mici si repetari multe si rapde? Faci fitness cumva? Body-building presupune sa ridici mult si putin. Ai nevoie de foarte multa odihna dupa zilele de antrenament, insa daca esti endomorf trebuie sa faci si foarte multa aerobica pe langa.
Alimentatia: minim un gram de proteina pe kg corp, restul proteinelor se depun sub forma de masa musculara. Ai nevoie sa consume pe timpul zilei carbohidrati complexi si dupa sala carbohidrati simpli. Nu iti explic de ce. Ai nevoie sa te hidratezi foarte bine inainte de antrenamente, orice senzatie de sete in timpul antrenamentului va insemna ca nu te-ai pregatit in prealabil pentru sala si ca nu esti in forma maxima (adica esti deshidratat si asta inseamna diverse lucruri: lipsa de saruri si minerale, lipsa apei etc.) Muschii sunt 75% apa deci, fi atent la acest detaliu. Lapte mult, carne slaba, alune, migdale, nuci, alte lactate, oua sunt sursele esentiale de proteine.
Suplimentele: trebuie sa le iei cu cap pentru ca afecteaza atat performantele, cresterea cat si sistemul imunitar si organe. Suplimentele trebuie sa fie de calitate (deci de obicei mai scumpe, certificate antidoping). Creatina este pentru forta muscular si pentru masa. Insa aceste efecte se pierd dupa intreruperea administrarii insa nu in totalitate. Daca se pierd in totalitate inseamna ca nu ai lucrat/mancat/odihnit suficient sau corect. Vitaminele, amino acizii si mineralele nu ar trebui sa lipseasca. Concentratele proteice/weight gainere/ mrp sunt surse foarte bune pentru un aport mai mare de proteine si de-obicei au un efect mai lent dar mai de durata ca creatina.
Pentru alte informatii citeste acest site : http://www.getfit.ro/
Pentru alte intrebari lasa-mi un mesaj.
Multa bafta!
Pentru forta mai mare iti trebuie ceva masa, sa te ingrasi putin, si apoi, din grasime si masa, sa faci fibra...
Fibra banuiesc ca stii cum se face. dar pentru exercitiile corecte si numarul exact de serii, ai nevoie sa dai mai multe informatii. inaltime, greutate, varsta... Ceea ce te mai ajuta sa faci forta este munca taraneasca. Succes si sper ca am fost de ajutor
Cipi1212 întreabă: