| KaPy2 a întrebat:


As vrea sa știu și eu cum sa salvez o persoana de la înec,cum ar trebui sa procedez sa nu ma înec și eu cu acea persoana,de știut sa înot știu foarte bine,m-am băgat azi după o persoana și m-a apucat de gat și sa-mi mai dea drumu pace,am luat o gura de apa dar am scos acea persoana, as vrea sa știu cum se procedează sa nu mai pățesc asa alta data

Răspuns Câştigător
| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună.

În fiecare vară vedem la știri cazuri în care oameni curajoși, dar nepricepuți, s-au înecat împreună cu victimele pe care încercau să le salveze. Aceștia uită că pentru a salva pe cineva de la înec este nevoie de o gândire rapidă, multă îndemânare sau pricepere la înot și cunoștințe temeinice de tehnica salvării.

De ce? Din cauza victimelor. FRICA este cea mai mare problemă a oamenilor aflați la anaghie. Ea le sporește mult forța, pe care o folosesc inconștient ca să se agațe de orice - și astfel devin o amenințare serioasă pentru salvatori. Prin urmare, dacă nu te pricepi să salvezi pe cineva de la înec - e mai prudent să nu te bagi, pentru că în loc de o singură victimă aproape sigur veți fi două.

Iată câteva reguli de bază care, aplicate corect, pot duce la un deznodământ fericit atât pentru victimă cât și pentru salvator.

Salvarea de pe mal - Victima poate fi ajutată chiar de cineva care nu știe să înoate.

Apucă-l: dacă persoana este aproape de mal, culcă-te cu fața în jos pe mal și întinde-i mâna. Apucă-l de mână și fă-l și pe el să ți-o apuce. Sau, dacă e ceva mai departe decât o lungime de braț, întinde-i un băț, o prăjină, o scândură sau o creangă -orice găsești - de care el poate să se apuce și cu care să-l tragi afară.

Aruncă-i ceva: un băț, o funie sau vreun obiect plutitor pe care să-l apuce și apoi să se salveze singur: minge, roată auto, cauciuc de rezervă, scândură, bucată de gard. Multe lucruri plutesc. Uită-te și caută repede ceva primprejur. Dar nu te duce să cauți prea departe, căci, dacă victima nu te mai vede și crede că ai părăsit-o, poate să se sperie, să se demobilizeze, atunci renunță la luptă și se duce la fund.

Dacă ești un înotător bun dar neinstruit asupra tehnicii de salvare, ai înțeles riscurile și totuși te hotărăști să intri în apă, mai bine folosește metoda de mai sus: aruncă un băț de exemplu pe care victima să-l apuce de un capăt. Acesta trebuie să fie însă suficient de lung pentru ca cel care se îneacă să NU poată pune mâna pe tine. Stai departe de victimă, oferindu-i numai capătul crengii, al bățului sau prăjinei. Trage persoana la mal prin intermediul obiectului, fără a o atinge, fără a o lăsa să te apuce cu mâna.

Dacă ești într-o barcă, nu te apropia de victimă cu latul bărcii, căci s-ar putea să se agațe cu disperare de bord și să răstoarne barca. Apropie-te cu unul din capete, strigă-i să se agațe de el și apoi trage-l spre mal. Nu încerca să-l urci în barcă.

Dacă ești un înotător bun și instruit, poți încerca să salvezi victima apucând-o în apă. Dezbracă-te de majoritatea hainelor, exceptând cazul în care persoana e la mică distanță - atunci scoți numai hainele grele sau strâmte. Contează mult iuțeala intervenției.

Atenție: la victimă trebuie să ajungi având încă multă energie. Înoată economicos, nu te forța să ajungi la ea. S-ar putea ca traseul în linie dreaptă să nu fie cel mai rapid. În cazul unui curs de apă, un râu, e bine să alergi pe mal spre vale, apoi să intri în apă și să apuci victima, când sosește dusă de curent. Dacă fundul apei e nisipos, s-ar putea să găsești pe fund o coamă, o ridicătură pe care să mergi prin apă, pentru a scurta distanța de parcurs înot.

Dar fii foarte atent când te apropii de victimă și ia toate măsurile ca să nu te poată ea atinge sau agăța. Stai la oarecare distanță și caută o ocazie bună s-o apuci, dar eliberează-te scurt și hotărât dacă te apucă. Pentru a o împiedica să se mai zbată, fie te poți scufunda împreună cu victima pentru câteva secunde (fapt ce va determina relaxarea ei), fie poți să îi aplici o lovitură în abdomen. Apucă victima pe la spate, de guler sau de păr și ține-o bine, cu brațul întins.

Numai un salvator experimentat, bine antrenat poate să se descurce la mică distanță, în apă, cu o victimă înnebunită de frica morții.

Un înotător experimentat știe sau își dă seama ce tehnică de remorcare a victimei ar fi mai convenabilă. În general înotul pe o parte este suficient de rapid și economicos pe distanțe mari, iar tehnica este simplă: poți schimba înclinarea sau brațele, poți respira în apa agitată, fața e protejată. Alt stil recomandabil este pe spate, cu un braț care trage victima și altul care vâslește. Dacă are nevoie de respirație artificială poți să i-o faci imediat ce o scoți din zona valurilor mari.

Când un copil mic cade în apă, iar mama sau salvatorul nu găsește nici un obiect cu care să-l agațe sau copilul este prea mic ca să-l apuce, atunci va înota până la el și îl va apuca de cap cu câte o mână de fiecare parte a feței. Salvatorul va înota pe spate, susținând copilul pe antebrațe și piept, cu fața deasupra apei.

La mal, victima trebuie răsturnată cu fața în sus, i se eliberează căile respiratorii și se evaluează funcțiile vitale. Daca persoana este în stop cardiorespirator, se începe executarea masajului cardiac și a respirației gură-la-gură. Dacă este conștientă se va așeza în poziția de siguranță, pe o parte, deoarece pot apare vărsături. Obligatoriu se va chema ambulanța pentru prim-ajutor specializat sau se va transporta victima la cel mai apropiat spital pentru investigații complete.

PS - Sper să te ajute acest articol. Felicitări pentru ce ai făcut astăzi. Ţi-a trebuit mult curaj...

| KaPy2 explică (pentru Hydrangeaceae):

Eram la 3-4 metri de ea și cineva striga scoate-o scoate-o,ma uit eu la ea nu părea ca se îneacă după o vad ca se duce la fund,ma duc spre ea s-o scot din apa, ea a ieșit când eu am ajuns lângă ea și mi-a sărit în cap, ma apucat de gat și m-a băgat la fund eu m-am împins în nisip și am ieșit din acea groapa, nu am avut unde sa înot era doar o groapa și acea fata exact în groapa aia s-a dus, încă ceva dacă cineva se îneacă și mai dau de ea pe fundu apei o mai pot salva dacă o apăs pe piept și respirație gura la gura
ps: după ce s-a înecat victima la câte minute moare?(în acest interval de timp sa o mai găsesc și s-o resuscitez și respirație gura la gura)

| Deriol a răspuns (pentru Hydrangeaceae):

Interesant articolul, sunt sigur ca ma va ajuta si pe mine pe viitor. Iti multumesc si eu mult, aveam nevoie sa stiu asta si nu stiam unde sa ma interesez mai bine.

5 răspunsuri:
| BracKMyhay95 a răspuns:

Eu stiu un mod mai brutal. Ii tragi un pumn in cap si dupa il scoti cu usurinta.

| Iamal a răspuns:

O ridici cu o mana de la mijloc adica de sub brate si de la spate cel mai important ca sa nu se prinda ca o lipitoare de tine cand te vede

| KaPy2 explică (pentru Iamal):

Mulțumesc frumos, eu am mai auzit ca se trage de par sau de slip, ureche, azi a fost prima data când am scos acea persoana