Daca nu exagerezi nu dăunează, merge la orice regula asta. Cât despre surplus proteic, poți face asta și fără să suplimentezi.
Cand faceam culturism adica cand erai tu foarte mic de ani era o vorba printre cei batrani si anume ca in primele luni de sala nu e nevoie sa intri pe suplimente...multi faceau greseala asta si luau in prostie creatina de exemplu
Asa ca dupa 1 luna de sala te-ai cam grabit sa si iei proteine, lasa corpul sa se adapteze, la inceput el cumva cauta dupa antrenament si asimileaza mai mult decat unul care face de 2 ani sala si s-a obisnuit organismul, de aceea exista o perioada in care corpul este saturat si oricum ti-ai desfasura antrenamentul de bine corpul nu se mai dezvolta, atunci se apeleaza la suplimente si artificii.
Cu siguranta proteinele nu te vor afecta, multi insa le iau fara cap si fac "supradoza" de proteine, fie iau mai mult de 40 de grame odata fie iau o doza zilnica in reprize mai mult decat este necesarul lor si ajung sa aiba probleme cu ficatul in timp, dar nu toti ajuns la probleme evident!
Insa cat are 1 cupa sa zicem 20-30 de grame de proteine luata odata nu cred ca face nimic rau.
Sfatul meu primele 3-4 luni nu ai nevoie de niciun fel de praf proteic, ci de mancare bogata in proteine si sa faci un antrenament corect si corespunzator. Nu cred eu ca stii sa executi inca toate miscarile corect, unii nici dupa ani de zile nu fac corect exercitiile de baza!
Suplimente = mancare concentrata, le bagi cand nu reusesti sa iti atingi numarul de carbo, proteine, calorii pentru ziua respectiva doar din mancare.
Poate ai fost foarte ocupat si nu ai apucat sa mananci, de ce sa incepi sa te indopi cu mancare de la ora 3 de exemplu, cand poti manca normal si poti baga si 1, 2 shake-uri proteice care sa-ti asigure necesarul? Acele prafuri nu inlocuiesc mancarea propriu zisa, doar iti suplimenteaza ce tu nu poti sa iei doar din mancare.
Si nu, nu au efecte adverse.
Dauneaza la buzunar.
La inceput mai bine pui ceva banuti si ii dai pe un antrenor sau un ebook despre antrenamente/te uiti la podcasturi de o ora despre antrenamente(cat volum trebuie sa faci/ ce intensitate) ce exercitii sa alegi pentru fiecare grupa etc/nutritie iti iei carti despre asa ceva.
Poti tu sa iei ce supliment fancy vrei tu sa dai 500 de lei pe luna numai pe prafuri sa ai o alimentatie bine bine pusa la punt, dar degeaba pana nu iti pui la punct antrenamentul(care si ala se invata in ani buni de fiare) dupa 10 ani incepe distractia. Si poti sa zici ca le-ai incercat pe toate.
PS: o creatina, un magneziu bysglicinat citrat si poate vitamin d3 iarna asta ar trebui sa fie basicul si dupa adaugi si alte suplimente daca esti sigur ca ai nevoie de ele
Practic metaforic fac sala Eu fac acasa pentru că este mai comod. Am un aparat pentru spate, plus gantere. 30 min pe fiecare zi. Nu am luat suplimente din magazin. Doar mănâc des mâcare carne pui pork, cârnați, ton etc. Cred ca o conservă de ton are 24g proteine depinde de conserva. Daca iau 10, 15 conserve mereu, alea sunt proteinele mele si restul carne.
Unii cand se apuca sunt deja obezi. Deci un supliment cu ce sa ii ajute
Mancarea are mai multi micro-nutrienti decat un gainer? De ce sa nu rontãie o aluna sau fructe ceva decat sa dea banii pe asa un praf?
Depinde de ce rezultate vrei.
Conteaza sa-ti faci un scop, cu Sala de acasa esti limitat dar conteaza ca faci miscare... si sa-ti placa.
Nu te stresa prea mult cu proteinele, nu ai nevoie de atatea. Conservele alea de ton pot fi toxice daca le mananci prea des.
Conteaza sa-ti si placa ce mananci.
Multa bafta.
Ms. Da, cam mănâc orice, nu neapărat proteine și vegetale. O sa mănăc mai rar ton.
Suplimentele se iau in functie de tipul somatic al fiecaruia, eu de exemplu am nevoie de proteina pura pentru ca asimilez orice imediat, nu am nevoie de gainere, eu fiind endomorf cu usoare accente de mezomorf...un ectomorf ia de exemplu gainere care au o proportie mare de carbohidrati dar are si proteina.
Deci conteaza metabolismul, felul organismului.
Ce supliment da rezultate 100% la X nu va fi la fel de bun pentru Y, suplimentele se aleg si ele dupa anumite criterii, chiar uneori si pe incercate : aia a mers, aia nu a mers etc
Nu, nu dauneaza, dar, totuși, ca niște recomandari dacă ai de gând sa iei:
-sa le consumi dupa antrenament pentru a se asimila mai bine
-in zilele când le consumi sa bei și aprox. 3L de apa pentru ca, la fel, ajuta cu asmiliarea (mai ales in cazul creatine)
Și îți recomand iWhey de pe Genius Nutrition, nu e un produs scump comparativ cu altele și livreaza in maxim o zi sau doua de obicei
LacustaXD întreabă: