Creatina se poate dar putina, dar proteina? asta spune orice om care face sala, si e un mit prostesc, Nu ai nevoie de mai multa proteina decat cea din alimentatie, decat daca esti halterofil de performanta, dar chiar tu ai spus ca esti la inceput.
Imi mai fac cate un shake proteic din cand in cand dar asta pentru ca nu reusesc sa ma pun la punct cu alimentatia, mai pe scurt cam greu cu banutii. Eu zic ca am economisit enorm cumparandu-mi proteina
Lipidele si glucidele sunt la fel importante, nu o lua numai proteina proteina, cum fac unii, creierul are nevoie de glucide, si nu putem taia nici lipidele, poti jongla putin cu ele, mai ales ca faci efort consumi mai putin mai multe proteine, dar nu mult, e posibil sa le ai deja din mesele principale, uitate la fiecare aliemnt cate proteine contin, si apoi la nr tau de kg de masa activa
Masa activa sunt doar muschii, nu se ia in considerare tesutul adipos, te poti baza pe o formula, care ne da greutatea ideala, si aia ar fi aproximativ masa activa, dar oamenii mai au si muschi, si depinde.
Https://www.google.com/......ps?/search
habar nu am ai putea sa incerci sa scazi procentul masa grasa, cu aproximare, dar nu stiu cat de aproximative sunt imaginele de pe net, sau daca sunt la misto
Daca crezi ca totusi nu ajungi la 1.2 1.4 grame pe kg corp masa activa, atunci da poti intra pe shake uri(dar aici intra toate proteinele, legume branza oua, carne, paine etc.)
Pana si la decatlon sunt bauturi pline de zahar, deoarece e nevoie de zahar pentru energie care intra rapid, problema este ca ea se termina rapid si tine putin, dar sunt bune pentru a acel push a little further(cateva minute)(plus ca loveste foarte puternic), dr pentru energie care sa tina toata ziua e nevoie de grasime, dar energie nu loveste asa de puternic, si de aceea nu o sa ajute in caz de efort dur si indelungat.
Atunci cand consumam prea multa proteina, o transformam in glucide, ceea ce nu e bine, ca glucidele in exces se tranforma in grasime. glucidele se duc repede din organism, dar lipidele se duc greu.
Creatinina se tranforma in ATP care e energie celulara, e o forma de stocare a energiei in afara de ATP pentru muschi, cand folosesti creatina nu faci muschii mari, ajuti mushii sa si revina mai repede.
Singurul lucru care face un muschi sa creasca sunt deterioriorari musculare din urma efortului, faci efort, muschi se deterioreaza, apoi se repara, si devin mai puternici.
Https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28642676/
cam 0.8 e minimum, si in functie de sursa intre 1, 2- maxm 2 grame pe kg corp/zi(doar masa activa), dar cantitate exagerata afecteaza rinichiul,
Am uitat sa spun: corpul slabeste atunci cand nu foloseste glucoza, ci corpi cetonici din grasimi, organismul are glucoza stocata, ca sa nu ti faci griji de glicemie(daca e prea mica creierul e afectat), dar orice regim merge asa, trebuie doar sa nu scazi cu glicemia dar sa nu manci tot timpul glucoza, uneori ca sa ai o rezerva, daca nu cel mai probabil vei consuma si din aminoacizi, sa produci glucoza.
Organismul nu vrea sa arda din muschi, dar excesul de aminoacizi acolo se vor duce, cat timp arzi grasimi.
Creatina da si nu, mai intai trebuie sa stii exercitiile de baza ca sa o folosesti. Bcaa e gunoi, nu iti cheltui banii degeaba. Cumpara vitamine si investeste in mancare buna. Mai intai iei in greutate cu o dieta corespunzatoare si abia dupa iti bati capul cu suplimentele.