Aşa cum ploaia nu omoară, nici iarna nu ucide. Se poate pedala şi pe timpul iernii, mai ales dacă nu este zăpadă depusă pe carosabil şi dacă ai o bicicletă în stare bună. Cu toate astea, trebuie să ai grijă să-ţi protejezi corpul.
O căciulă ar fi bună, dar destul de subţire, pentru că peste ea vine casca. Eu folosesc nişte “urechi” suedeze din material textil şi plastic, care se prind de urechile mele. Peste ele vin baierele căştii şi de aceea nu port mereu căciula. Dacă ai cască de schi, poţi lăsa acasă căciula.
Fularul sau bandana trebuie să acopere jumătatea de jos a feţei, cea de sus fiind rezervată privirii. Poţi folosi o cagulă de motociclist sau de schior, în felul ăsta vei părea mai fioros în trafic. Important este să nu inspiri aer rece, nu face deloc bine la plămâni.
Eu folosesc uneori nişte ochelari de protecţie de la un magazin cu materiale de construcţii. Dacă e ceva zăpadă depusă şi ai tendinţa să închizi ochii din cauza albului, pune-ţi ochelari de soare.
De obicei, îmi pun pe mine:
maiou
tricou cu mânecă lungă
tricou cu mânecă scurtă
pulover
geacă
Este bine să te îmbraci în aşa fel încât să nu transpiri, pentru că ţi se va face frig când te opreşti din pedalat, mai ales dacă nu ai haine de schimb la destinaţie.
Sunt bune nişte mănuşi normale sau de schi. Eu prefer mănuşile de ciclism cu degete tăiate, mă lasă să apăs pe butoanele camerei foto şi parcă ţin mai bine ghidonul cu ele şi ajung mai uşor la manetele frânelor.
În picioare, pune-ţi ghete sau adidaşi, numai să aibă toc cât de cât definit, ca să poţi adera bine la pedale şi să nu-ţi alunece când prinzi viteză. Strânge bine şireturile, mie mi s-a întâmplat de câteva ori să mi se încurce pantofii cu foaia bicicletei.
Îţi trebuie curaj să pedalezi iarna, dar diferenţele nu sunt foarte mari faţă de folosirea bicicletei pe vreme caldă, în afară de o vestimentaţie adecvată. Echiparea bicicletei este însă o altă discuţie, ea implică unele mici inovaţii sau investiţii.
George Hari Popescu,
Referitor la pedale, este o problema destul de mare, talpa de la incaltaminte si materialul de la pedale nu fac o priza buna cand sunt ude, ar fi bine ca pedalele sa fie imbracate intr-un material textil care da o aderenta buna si ud.
E o idee bună. Există însă pedale care sporesc aderența. Pentru bugete mici, merge ce sugerezi tu.
Cu o mana conduc si cu gura suflu in cealalalta si cand simt ca mana cu care conduc a inghetat o schimb
BadSoGooD întreabă: