Implinesc 10 ani de bodybuilding in cateva luni de zile dar am eu o intrebare pentru tine si cei ca tine pentru ca sunteti foarte multi:
De ce naiba vreti voi sa bagati creatina/proteina la cutie si alte chimicale in voi cand nici nu v-ati apucat bine de sala, nu stiti nici macar sa executati corect toate exercitiile si habar nu aveti daca dezvoltarea masei musculare progreseaza satisfacator pentru inceput (primul an sau macar primele 6 luni) numai cu ce iei din mancare?! Adica voi habar nu aveti daca este necesar sau nu sa luati creatina.Si nu, nimeni de pe nici un site nu va poate spune daca este ok sau nu pentru ca nu va cunoaste, nu va poate urmari dezvoltarea si isi poate da numai cu parerea.O parere neavizata totodata.In principiu eu te sfatuiesc sa nu bagi creatina.De ce? In mare parte nu iti poate face nimic rau ca nu e ''roid'' dar se cunoaste diferenta in momentul in care nu vei mai lua si nu o sa iti placa.Iar din al doilea motiv ca daca nu bei suficienta apa iti vor incepe rinichii sa dea rateuri. Si nu pustiule, daca incepi sala direct indopat cu toate prafurile din cutii atata timp cat nu este vorba de steroizi nu vei creste mai repede in masa musculara.Proteinele/creatina si aminoacizii in general se folosesc in general de catre sportivi care nu isi mai iau aportul necesar dezvoltarii dorite numai din mancare, adica sportivi care au ajuns la un anumit nivel, nu incepatori.
Analizand raspunsul tau vag si prost documentat imi dau seama ca esti needucat, chiar daca "faci bodybuilding de 10 ani". Suplimente poate lua oricine, in orice faza, ca e incepator ca nu, dar vor beneficia mai ales incepatorii dupa care devin aproape o necesitate pentru mentinere. Creatina nu face retentie de apa subcutanata, nu pune stres pe rinichi, mai ales in doze sub 10g, poate te referi la reziduri de creatinina. Desigur, suplimentele "suplimenteaza" o alimentatie teoretic deja pusa cat de cat la punct.
Analizand raspunsul tau frustrat DanielHX si care indruma incepatorii la un esec din prima faza imi pot da seama pe langa faptul ca nu ai habar cu ce se ''mananca'' acest sport si ca esti suficient de nesimtit cat sa contrazici niste fapte reale,testate doar ca sa arunci cu noroi si sa faci rau (nu mie, ci unor incepatori). Inca o treaba, tu crede-ma ca nu ai habar ce inseamna ala ''needucat'', daca eram needucat iti spuneam mai multe, dar ma rezum doar la atat.Alt raspuns de la mine nu o sa mai primesti pentru ca nu meriti sa-mi irosesc timp pretios cu unul ca tine.
Nu poti lua nimic si nici nu este indicat sa mergi la sala.
Nu este indicat sa iei suplimente alimentare si nici chimicale, ca-ti afecteaza foarte grav dezvoltarea organelor interne, pentru ca tu esti inca copil, in crestere.
Dupa 20 de ani, cand ti se opreste cresterea si toate organele au ajuns la maturitate, poti face sala si poti lua suplimente.
Da bravo mă și este mult mai bine să nu facă mișcare deloc? Nu mai faceți post-hunting dacă sunteți parareli cu subiectul. Sportul te dezvoltă armonios.
Pentru că nici un cal nu câștigă concursuri dacă e drogat cu suplimente alimentare. Trebuie să îl lași să pască. Găsește în iarbă tot ce are nevoie. La fel găsești tot ce ai nevoie în vegetale.