| sopranaCadaverica a întrebat:

Vreau sa invat sa inot!
Dar cum pot scapa de frica de...apa? Practic, mi-e foarte teama sa ma scufund cu totul, ma gandesc c-o sa simt cum imi intra apa peste tot in urechi, nari, ochi si voi face un atac de panica (mi se intampla cand simt teama apasatoare fata de ceva). Ma gandesc la cele mai oribile lucruri.
As vrea foarte mult sa practic acest sport, e sanatos si mi-as mentine greutatea.
Voua vi s-a intamplat? Cum pot trece peste asta?
Mentionez ca nu am nevoie de raspunsuri IRELEVANTE si NEFOLOSITOARE. Merci big grin

6 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Parca ma vad pe mine... happy
La 6 ani, cand am vazut prima oara apa marii, m-am speriat cand am inteles cit de multa e, si mi-a fost frica sa intru in ea. Una din cele mai precoce amintiri e cum stau in brate la mama mea. Ea statea in apa pana la glezna si incerca sa ma lase jos sa intru si eu in apa, dar cum intram cu calciiele incepeam sa plang de parca ma inecam chiar atunci! happy
La fel a fost si cu bicicleta, tot in perioada aia, era cam maricica ea, si cand am cazut prima oara, m-am speriat, si nu am mai vrut sa merg cu ea. Pina la 17 ani nu m-am mai urcat pe vreo bicicleta! happy
Azi insa, bicicleta e al doilea mediu in care ma simt bine, fac anual 4000-5000 de km cu ea, si inotul al treilea, oricind am ocazia, nu zic nu, uneori mi-o si creez ca sa ma bucur de apa.
Cum am ajuns sa nu imi fie frica?
Simplu: mi-am luat inima in dinti. Cineva spunea ca curajul nu e absenta fricii, ci impotrivirea fata de ea. Si avea dreptate. La inot, la 14 ani, intram in apa mare pana la piept, si incercam sa ma las pe burta, impingindu-ma cu picioarele inainte de la marginea bazinului, ca corpul sa inainteze cumva la suprafata apei. Nu am reusit primele dati deloc, asa ca puneam rapid picioarele jos. Dar tot exersind, am capatat acea stare, caci e vorba de o stare in care trebuie cu corpul tau sa intri, de plutire. La inceput un pas, mai apoi doi, mai apoi mai multi, si in cele din urma stiam sa ma mentin la suprafata. Restul a fost tehnica, invatata dupa aceea. Asa am invatat eu sa inot. Cu frica, cu grija, dar am trecut peste, si a functionat.
La bicicleta, la 17 ani visam ca merg pe bicicleta, si senzatia aceea atit de faina din m-a determinat sa trec peste frica si iau bicicleta unui prieten mai intii si apoi a tatalui meu ca sa exersez pana ce am invatat.
Cum poti scapa tu de frica de apa? Infrunt-o! Nu te gindi la ce poate fi mai rau. Gindeste-te cum e sa intri in ea vara pe caldura, cum e sa te zbengui de placere, cum te-ai simti inotind. Si mergi in apa mica, unde te poti scufunda cu totul, si fa-o, si cel mai bine ar fi sa ai un prieten bun aproape. Prima oara va fi cel mai greu, a doua va fi o idee mai usor, dar daca vei reusi de mai multe ori, vei realiza ca nu se intampla nimic rau, si vei scapa de frica.

| Adry05 a răspuns:

Te duci la cursuri de inot. Cand te invata profesorul sa inoti si te obisnuiesti cu apa, o sa capeti curaj si scapi.

| mihai69 a răspuns:

Există măști de snorkeling care acoperă toată fața, plus dopuri pentru urechi. Cu 100 de lei ești echipată să nu mai poți „lua apă" pe nicăieri (din locurile care îți provoacă teamă) și poți respira bine și dacă ai fața sub apă complet. Și o să vezi că în poziția aia, chiar plutești fără să faci vreo mișcare anume. Treptat vei învăța și să miști brațele și picioarele astfel încât cu timpul să te menții la suprafață și fără echipament ajutător.
Bine, ar mai fi oarecum utilă o vestă de salvare (sau ceva similar), dar aia nu te va învăța să scapi nici de teamă, nici să te susții singură (pentru că preia ea o bună parte din flotabilitate). La fel cum nu poți învăța să mergi pe bicicletă dacă ai montate roți ajutătoare.

| JackR a răspuns:

La 20 de ani ai tai, este putin mai greu, pentru ca pe langa frica instinctuala, ai tendinta sa agravezi lucrurile prin prisma rationalului ("ma gandesc c-o sa simt cum imi intra apa peste tot in urechi, nari, ochi si voi face un atac de panica").
Lucrurile trebuie rezolvate unul cate unul:
- vine vara curand, asa ca mergi la mare sau pe malul unui lac, impreuna cu cineva in care ai incredere. In apa de 40-50 de centimetri adancime, asaza-te in genunchi si fa efortul de a intra complet sub apa, ca si cand te-ai intinde pe fundul lacului. Bineinteles, o sa-ti intre apa in urechi, dar daca nu deschizi gura si nu inspiri pe nas, acolo esti "etansa".
- cand ai sa realizezi ca nu exista motiv de panica, treci la nivelul urmator: intinde-te "pe apa". Adica ridica genunchii, intinde-ti corpul, departeaza bratele si lasa apa sa te "conduca".
Daca reusesti sa iti invingi frica de apa, urmatorul pas este "simplu": exista bazine de inot care ofera cursuri de initiere pentru adulti. Fa un curs (dureaza 2 sau 3 saptamani) si gata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

''Mentionez ca nu am nevoie de raspunsuri IRELEVANTE si NEFOLOSITOARE. ''

Și eu care mă pregăteam să dau un astfel de răspuns...

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

Si care ar fi fost raspunsul tau irelevant si nefolositor? happy