Legenda zice ca da! Pamantul, in totalitatea lui si "centrul" marului care l-a lovit in cap!
1. NU. Gravitatia (cel putin din punct de vedere al mecanicii newtoniene) fiind determinata direct de masa, si avand in vedere ca "materialul" din interiorul Pamantului este neomogen si distribuit neuniform, campul gravitational terestru are intensitati diferite in diverse puncte ale planetei. Deci centrul gravitational nu coincide cu cel geometric.
2. Se pare ca DA. Citeam undeva ca au aparut modificari in intensitatea campului gravitational, consecinta directa a unei serii de cutremure de adancime si magnitudine mare in largul coastelor Japoniei.
Din cate stiu, se afla in desfasurare un proiect care implica lansarea a 8 (daca nu ma inseala memoria!) sateliti geosationari, care vor ajuta la "desenarea" hartii campului gravitational terestru. Patru sunt deja pe orbita si ceilalti patru urmeaza sa fie lansati pana in 2022. Poate dupa asta, vom afla mai mult despre gravitatia terestra.
M-ai bagat in ceata densa Nu se anuleaza reciproc cele doua afirmatii?!
Nicidecum.
Am spus ca centrul gravitational nu coincide cu cel geometric. Si ca pozitia centrului gravitational se poate modifica, prin "redistribuirea "materialului" din care este compusa planeta. Unde este contradictia?
Uite, desi nu imi plac simplificarile:
https://i.imgur.com/ZVcUc8H.jpg
Cercul negru este "coaja". Centrul geometric este centrul acelei sfere. Centrul gravitational este mult mai aproape de centru cercului rosu plin. Si pozitia cercului rosu plin, in raport cu cercul negru se poate modifica, ca urmare centru gravitational isi poate schimba pozitia. Asta am spus in primul raspuns.
Asta ar insemna ca in Hawai gravitatia este mai mare decat in Scotia!?
Nu stiu daca este mai mare sau mai mica, dar sigur este diferita. Sau asa pretind cei de la NASA: https://svs.gsfc.nasa.gov/11234
Forta gravitationala scade, sau creste directproportional cu distanta fata de sursa graitatiei!?
Newton zice: Fg = G * (m1*m2) / r^2, adica forta de atractie gravitationala este direct proportionala cu produsul maselor si invers proportionala cu patratul distantei dintre cele doua mase. Adica, scade cu cresterea distantei.
Dar Newton a avut un punct imaginar (gravitational) la care s-a aportat!?
@ un punct, sau o linie imaginara de forta gravitationala!?
Legenda zice ca da! Pamantul, in totalitatea lui si "centrul" marului care l-a lovit in cap!