Cuvantul in sine, manea, are origini turcesti. Ca influente se observa clar cele turcesti si balcanice, dar si uneori arabesti, klezmer, reggaeton, jazz, etc. Din nefericire este si asociata cu etnia rroma, deci rasismul catre acestia e transferat.
Desi despre rromi se spune ca au origini indiene, eu personal nu am detectat influente din muzica indiana in manelele contemporane.
Ce treaba are originile indiene cu muzica pe care o cântă? Țiganii au fost plimbați sute de ani prin orientul mijlociu și imperiul otoman. Nu puteau în sutele alea de ani să preia genul de muzică de acolo și să-l cânte prin Europa?
Orient, de la otomani și țigani. Dar nu doar noi l-am preluat. Multe țări în Europa din afara Balcanilor au preluat stilul lautaresc
Prost-gustul poate veni din orice punct geografic și cel mai probabil de la indieni sau turci.
Iar țiganii și fala de sine pot amplifica efectul
Sper sa te ajute bafta
Manelele si lautareasca sunt o CIORBA, au 100 influente dar mai mari din india si de la arabi
Lautari si manelele au plecat di Balcani, imigrantii din Serbia, Croatia, Bosnia au adus in Romania acest stil.
Nu stiu ce sa zic, Romanii folosesc acele instrumente precum turcii de exemplu.