| Inferno a întrebat:

1.) Este posibil sa concepem o fiinta care are marime maximala si perfectiune maxima.
2.) Dar a avea marime maximala inseamna a avea proprietatea de a exista in orice lume posibila.
3.) Lumea actuala este una dintre lumile posibile.
4.) Deci acea fiinta exista in lumea noastra.

Rationamentul apartine filosofului americanului Alvin Plantinga si este o "demonstratie" a priori a existentei unei entitati absolute.
Ce parere aveti?
P.S: Cum "demonstratia" este una filosofica gasesc de cuviinta ca se potriveste mai bine la aceasta categorie.

10 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

Rationamentul pica din start, premisa este gresita. Nu putem concepe acea fiinta. Daca am merge pe acest rationament, nimic nu ar mai fi aberant. Pentru a putea concepe o asemenea fiinta, ea trebuie sa poata fi explicata rational, insa o asemenea fiinta sfideaza totul.

| Inferno explică (pentru Alphawolf):

Pai daca nu putem concepe o entitate maximala inseamna ca stam cam prost cu ideatia,pentru ca eu oriunde ma uit vad lucruri ce variaza prin complexitate. In dreapta este o particula de praf ce are o anumita complexistate, in stanga sunt mai multe particule de praf ce au o complexitate mai mare, in fata este ecranul ce are o complexistate net mai mare. Tot asa, din elemene complexe in elemente si mai complexe este lezne sa inducem ca acest sir al complexistatii va atinge un summum al complexistatii.
Cum nu putem studia realitatea exhaustiv evident ca nu stim sigur daca este asa, dar oricum este o mare diferenta intre "foarte posibil" si "nu putem concepe".
"Pentru a putea concepe o asemenea fiinta, ea trebuie sa poata fi explicata rational..."
Nu neaparat este asemeni curbei lui Koch, putem prognoza existenta unei forme foarte complexe la un anumit punct, dar nu trebuie sa explicam si modul in care ar arata aceasta pentru a fi sigur de existenta ei.

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

Cu ideatia nu stam prost, chiar deloc, daca am sta prost cu ea nu am mai inventa tot felul de S.F.-uri. Tot ce-ai spus tu despre complexitate se poate concepe, pentru ca sunt realistice, ofera explicatii, si pentru ca nu submina capacitatea noastra de perceptie.
Curba lui Koch(acest rationament) se supune logicii pentru ca realitatea ne arata ca putem face deductii logice, obtinute, sau mai bine zis, indicate de existent, de cauze si efecte.

Pentru a putea concepe o asemenea fiinta, ea trebuie inteleasa, iar pentru a fi inteleasa, caracteristicile ei trebuie sa raspunda la niste intrebari, sa se supuna posibilului si logicii. Daca sfideaza ratiunea ea nu poate fi conceputa.

| Inferno explică (pentru Alphawolf):

Vrei sa spui submineaza. Poti constientiza existenta unei fiinte ce a atins apogeul complexitatii? Analizand empiricul poti concluziona ca aceasta ar putea exista? Daca da atunci inseamna ca o poti concepe. Concepe nu are aici sensul de a intelege modul in care ar arata si ar interactiona cu lumea o asemenea faptura, ci doar de a putea sa o proiectezi in intelect ca existenta, fara o "forma" exacta.

| Alphawolf a răspuns (pentru Inferno):

Nu, nu pot. Din punctul meu de vedere, perfectiunea este de domeniul fantasticului. Ea nu poate fi decat un defect, ceva mort.

Insa subiectul este deviat. Rationamentul din intrebare se refera la un creator, este o incercare de a explica existentul. Complexitatea de care spui trebuie explicata cumva, cum a aparut, cum a ajuns complexa, stimulata, hranita, etc

| dragos9234 a răspuns:

Sincer dupa primul punct ma pierd.
Iar primul punct imi pare cam tampit..nu pot concepe perferctiunea iar despre marimea maximala ..hmm..entitatea absoluta nu cred ca ar avea o dimensiune maxima ci ar transcede.

| Inferno explică (pentru dragos9234):

Vrei sa spui transcende. Asta numai daca ar avea dimensiuni infinite, dar presupunem ca aceasta entitate are o dimensiune maximaala finita. Trancende, transcende, dar daca are o dimensiune maxima finita pana la urma tot trebuie sa se opreasca undeva, acel ceva reprezetand chiar limitele realtatii.

| ErrorFound a răspuns:

Fa te rog diferenta intre maxim(a) si maximal(a).

| Inferno explică (pentru ErrorFound):

"MAXIMÁL adj. v. maxim. "

| ErrorFound a răspuns (pentru Inferno):

Deci ambele sa fie maxime?
Pai oamenii pot crea doar o fiinta perfecta din punct de vedere fizic(dupa standardele unui corp sanatos).
O fiinta cu marime maxima poate fi formata doar din materie prezenta intr-una din lumi.
Daca ar exista si alte lumi probabil ca fiinta nu va putea exista si in celelalte lumi datorita materiei din care este formata.
Sau poate sunt si fiinte care nu sunt formate din materie dar nu stiu daca la asta te referi.