| Karol1877 a întrebat:

1.Spuneti-mi filozofi romani / straini esentiali, incepand cu cel mai usor de inteles pana la cel mai greu.
2. O parere despre Emil Cioran si cat de greu este.

4 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Cei mai mari filosofi: Platon, Aristotel, Kant, Hegel, Heidegger.

Mesajul lui Cioran: sinucideti-va (ca eu sunt boier si nu fac asta).

| mentholinks a răspuns:

Oprescudorin11, din pacate nu stapaneste bine limba.

| oprescudorin11 a răspuns:

Filozofi romani, in adevaratul sens al cuvantului, nu exista! Din pacate. Filozofia este o disciplina care cere exact cum spune termenul (disciplina), un Sistem original.Dar sunt de remarcat eseisti in sistem. ceri mai remarcabili ar fi, in opinia mea, caci in dictionare e plin:
Constantin Noica si ciraci de-ai lui chiar actuali, care nu merita mentionati, Emil Cioran care a avut ceva succes prin Franta, caci stia temeinic limba franceza, care l-au aproape plagiat pe Nietzsche, pe care-l consider un filozof al Culturii, caci are opera lui cea care-mi place cel mai mult, desi in tinerete plasmuita, la 25de ani, legata de Nasterea Tragediei(grecesti).
Asta se refera la explicarea Tragediei, ca fiind o mixtura intre apollinic si Dyonisiac, adica mai in termeni simpli, VISUL+BETIA(metafizica desigur)=Tragedia, mai pe romaneste, inca, asta este ARTA!
Lucrarea este SUBLIMA!
La noi l-as mai mentiona pe Lucian Blaga.

Cioran nu este greu de citit, in masura in care Nietzsche nu ar fi greu de citit, caci il plagiaza absolut GROSOLAN!
Dar inteligent, e placut cum suna la ureche ca si Nietzsche.
Filozofi ai culturii.
Curente filozofice sunt nenumarate, cei mai interesanti ar fi, in prima si ultima aproximatie cei greci, care au pus bazele unui SISTEM real Filozofic. Restul sunt betivani de coltul strazii care comenteaza meciuri de fotbal sau aiurea!
Cel mai mare ramane, desi si cel mai vechi cunoscut, SOCRATE!
Este absolut fabulos ce s=-a scris despre el!
Caci nu a ramas nimic scris de el insusi din stiinta mea modesta.
El are meritul ca a creiat si o scoala.
Antici apoi sunt o gramada, ii gasesti in dictionare de filozofie, dar importanti ar mai fi Platon, Aristotel, care au dezvoltat SISTEMUL(ai sa vezi -adaugand si Logica, ca Metoda de discurs filozofic).
Apoi matematicienii, toti avand la baza, dezvoltand matematica ca un Formalism al gandirii spre intelegere.
Tot cei antici!
Ca o paralela, s-au desprins chiar din antichitate si curentul Teozofic, care dezvolta partea Transcedentala a gandirii umane.
Din cele mai interesante in ultimile doua milenii as mentiona pe Haidegger care a dezvoltat partea existentialista si Imanuel Kant
care a sintetizat TOTUL EXPLICIT in Kritica Ratiunii Pure si Practice si Logica Transcedentala, in care a enuntat SUBLIM, in stil Socratian, DISCIPLINA conversatiei Filozofice, care pana la el(Kant), de la Socrate incoace a fost o harababura de gandire!
daca as mai fi copil si as lua-o de la inceput, as citi doar KANT, restul ii consider hahalere!
Dar si ceilalti au, sa zicem, nostimitatea lor.
Kant este greu de citit, caci este EXTREM de riguros de disciplinat, este alaturi de Socrate(cum se zice), STALPII Filozofiei!
Nietzsche, cum am mai mentionat, este doar' daca putem zice un filozof al culturii, prin excelenta.
Biblia are si ea partea ei transcedentala, rezultata din sfintii parinti.Ca si celelalte religii fie derivate, fie congruente.
Sigur ca mai sunt naturalisti, epistemologi, materialisti -jeguri comuniste, mai este HEGEL care a stabilit principiile Dialecticii, asa sunt multi, dar nu merita pierderea de vreme, decat in masura in care te intereseaza PUR Istoric evolutia sau vraistea Gandirii umane.
Emil Cioran, in comparatie cu GENIALII este ca o poveste de Andersen vis a vis de un roman de Dostoievski.Genialii, singurii filozofi care au adus ceva in Filozofie afara de flecareala searbada a celorlalti sunt deci:
Socrate, Platon, Aristotel, Kant, Nietzsche, hai si Hegel!
restul mascarici!
Acestia sunt si baza Informaticii si Ciberneticii actuale.

| oprescudorin11 a răspuns:

Am uitat un AMANUNT: in ochii mei, Kant i-a desfiintat pe toti amaratii doar prin definirea termenului de TAUTOLOGIE!
Este abisala remarca geniului! Se pare mostenita de la antici!
Cretinii de 'filozofi paraleli'cu exceptia lui Socrate si cei cativa enumerati, s-au ferit de definitii gresite! O definitie, o teorema, o teorie, trebuie sa respecte aceasta REGULA, sa nu devina o tautologie! In general oamenii simpli cad in aceasta greseala, mai ales politicienii, ziaristii, dar cam toti filozofii de mana a doua!
Kant intai si-a descris regulile discutiei, dupa modelul corect al lui Socrate, probabil.
Pana nu definesti TERMENII, discutia nu are coerenta! Asta fiind IDEEA!