anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

1. Un ateu are iarna in casa brad de craciun?
2. Un ateu, de pasti si craciun se strange cu familia la masa? Ma refer doar la partea cu multa mancare, multa bautura si discutiile/glumele pe teme diverse, fara oua vopsite, fara "Hristos a inviat!", etc.
3.Copilul unui ateu primeste daruri de la mos craciun sau el a fost invatat de mic ca mosu` nu exista si prin urmare nu primeste nimic?
4. Un ateu foloseste expresia "La dracu!"?
5.Cand unui ateu ii moare o persoana cu grad de rudenie foarte apropiat(mama, tata, copil, sot/sotie, etc) si trebuie sa se ocupe de inmormantare, ce face cu cadavrul? Ca sa-l ingroape la cimitir e nevoie de preot si partea religioasa cu Dumnezeu, el nu crede in Dumnezeu, nu apeleaza la serviciile preotului.Deci...cu cadavrul ce face?

As prefera sa raspunda ateii la intrebari. happy

Răspuns Câştigător
| ramona30 a răspuns:

Eu si sotul meu suntem atei si avem un baietel de 6 ani. Raspund pe rand.
1. La inceput nu aveam brad de craciun dar pentru copil facem brad.
2. Ne strangem de craciun sau pasti pentru ca sunt zile libere si cu muzica si cu dicutii sau gratare. Ciocnim oua spunand "Hristos n-a existat" si "Adevarat n-a existat" sau glume de-astea.
3. Copilul crede in mos craciun, basme si supranatural ca asa sunt copiii. Nu vom interveni aici, va descoperi singur, cand va mai creste ca nu exista mos craciun. Singurul lucru pe care i l-am explicat este ca Isus este un fel de frate al lui Mos Craciun, ca ingerii sunt verisori iar ca Dumnezeu este tatal lor. Asa este mai usor, cand copilul va descoperi ca nu exista Mos Craciun, automat va deduce si ca nu exista isus, d-zeu si alte bazaconii de-astea.
4. nu folosesc acea expresie.
5. Nu ne-am cununat religios, nu ne-am botezat copilul. Referitor la inmormantarea apropiatilor, depinde pentru ca unii, putini cei drept, sunt credinciosi si din respect pentru ei si credintele lor organizam inmormantarea crestina. Daca nu este credincios mergem pe varianta incinerarii, fara obiceiuri ridicole, absurde si jenante cum sunt cele crestine.

| KlaraWeiss a răspuns (pentru ramona30):

Scuza-ma ca te intreb dar, daca esti atee e numai problema ta; de ce insa iti bati joc? Caci mie ciocnitul de oua rosii cu asemenea mesaj a asta imi suna. Si inteleg ca ti se pare un lucru de lauda. Eu sunt ortodoxa dar in viata mea nu am glumit pe seama Papei, a lui Dalai Lama, Mahomed sau a altora apartinand altor credinte. Iar explicatiile pe care i le-ai spus copilului sunt abracadabrante. O zi buna!

14 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

O face traditional, face parte din moravurile societati. Traind intr-o mare majoritate de credinciosi este nepoliticos din partea unui ateu cand vine popa cu botezul acasa sa-i dea cu usa in nas, e chestiune de bun simt aici si ateul care se respecta respecta si traditia. Preotul din parohia mea stie ca sunt ateu si totusi nu ma ocoleste ba din contra discutam destul de des, nu de religie si nici de evolutionism, fiecare cu ale lui insa avem un punct comun, politica si suntem de aceiasi orientare. Daca intelegi ceva de aici e bine.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

1. Eu n-am mai avut de pe vremea când credeam în Moş Crăciun. Ah... şi apropo: obiceiul cu bradul de Crăciun e obicei pre-creştinwinking.
2. Nu chiar. Ultima dată când m-am strâns cu familia la masă a fost vara trecută pentru că doar atunci am avut timp să merg. Un ateu n-are nevoie de un prilej anume ca să se strângă cu familia la masă. Poate s-o facă în orice zi a anului cu condiţia să vrea şi să aibă timp.
3. Nu, primeşte daruri de la părinţi şi i se povestesc toate basmele de la Legendele Olimpului, la Saga, Biblie şi Moş Crăciun şi i se povestesc toate sub aceiaşi umbrelă: basm, ficţiune!
4. Eu nu prea. De fapt, nu o folosesc deloc în forma românească întrucât limba română conţine înjurături mult mai expresive. Totuşi, folosesc varianta scandinavă "Hva faen jævelin" care înseamnă aproximativ "ce mama dracu'".
5. Când a murit bunicul meu, veteran de război şi ateu, l-am îngropat cu onoruri militare şi cu două persoane din oficialităţile locale. E eronat ce consideri tu cum că ai nevoie de popă ca să îngropi pe cineva la cimitir întrucât cimitirele sunt proprietatea Primăriei (din fericire) şi nu a Corporaţiei Ortodoxe Române. Pe de altă parte, când a murit bunică-mea, ortodoxă convinsă, am pus pe o vecină în care avea ea încredere să se ocupe de înmormântare.

Numai bine.

| harciog a răspuns:

Am vazut la noi in sura,/O sula si-o prefectura/Care se uitau in DEX/Cam ce vrea sa-nsemne SEX.

| MMihai a răspuns:

Un ateu poate să fie însurat cu o creștină!
Atunci va respecta ideile soției sale.
Nu faci cea ce vrei să faci, ci cea ce consideri, că trebuie să faci, în raport de cei pe care îi cunoști sau nu îi cunoști.
Este prea mult de explicat, eu nu sunt ateu, dar nici nu sunt creștin, că am ideile mele, în materie de religie și filozofii religioase.

| Necrophagist a răspuns:

Am fost mereu ateu numai cu vorba, practicile le-am păstrat.Nu văd de ce să nu îmi botez copilul de exemplu.
Cât despre brad şi masă nimeni nu mă opreşte să petrec şi asta chiar şi acum.La dracu, cum să nu te-ndrăgosteşti de expresia asta?
„Ne strangem de craciun sau pasti pentru ca sunt zile libere si cu muzica si cu dicutii sau gratare. Ciocnim oua spunand "Hristos n-a existat" si "Adevarat n-a existat" sau glume de-astea"
Îngrozitor

| MadnessCaffe a răspuns:

1. Artificial

2. Da, chiar si partea cu Hristos a Inviat o fac doar din traditie.

3. Eu o sa-i dau copilului meu cadouri, pentru ca stiu cat de frumos era sa crezi in Mos Craciun cand eram mic tongue

4. Depinde. mai sunt scapari.

5. Probabil il incinereaza? Depinde si de cine moare... daca moare mama, tata iti dai seama ca lor nu le-ar conveni decat o inmormantare religioasa.

| TheJeryk0 a răspuns:

Mos Craciun a fost creat doar pentru a face oamenii sa uite de adevarata sarbatoare - nasterea lui Iisus Hristos.
Asa spune biserica... ca s-a nascut pe 25 Decembrie...
Dar eu cred ca este minciuna.

| BigBang a răspuns:

Eu nu sunt nici ateu, nici crestin, de fapt nu ma situez in nici-o categorie.Bineinteles! Unii da,altii nu,din traditie.
Una e sa ai convingerile tale,alta e sa le respecti pe ale celulilalt.
Cel putin eu asta observ la atei,respecta mult mai mult crezurile,convingerile celuilalt si nu ii sare in cap cum fac crestinii:aoleo, esti ateu?; paganule! Iar majoritatea fiind neinformati sau gresit informati, nu stiu nici macar ca pagan=ateu=crestin.salut

| Edd_4925 a răspuns:

1. Daca vreau, pot sa am brad in casa si in iulie, ca pentru mine nu reprezinta nimic.
2. *Se strang si la o bere in birt dupa masa aia copioasa daca e pana acolo. Normal, si ateii au stomac + nevoie de combustibil.
Ca sa iti dau un exemplu- Daca eu sunt ateu nu inseamna ca toata familia/toti prietenii mei sunt; daca ei tin la traditie, iar eu sunt invitat la masa, ma alatur lor, din respect.
3. Mos Craciun are mai degraba legatura cu Coca-Cola, decat cu religia, in concluzie da, primesc si cadouri.
4. Avand in vedere ca expresia "La dracu!" e o figura de stil, da. Asa cum zic si "F**a-te Dumnezo", fara sa creada in el.
5. Daca membrii familiei hotarasc ca persoana respectiva sa fie inmormantata crestineste, probabil va lua si ateul parte la eveniment, tot din respect. Daca nu, il/o va incinera- o metoda mult mai avantajoasa si igienica.

| Razvan_8794 a răspuns:

1 Ce legatura are bradul si credinta(e plina palestina de brazi ce sa zic)
2 Daca credinta inseamna brad de craciun si sa ciocnesti oua de pasti inseamna ca am scapat ieftin.
3 Daca nu ai inteles de la punctul 1 atunci sa fiu mai clar, obiceiu de a da cadouri de craciun nu are nici o legatura cu religia.
4 Sa nu-mi spui ca trebuie sa platesc drept de autor pentru expresia "la dracu".
5 Depinde de ce si-a dorit raposatul, daca el vrea la cimitir cu preot, atunci asa sa fie sau ti-e frica ca pica biserica pe noi si trebuie sa cotizezi pentru repararea ei.

| niNNu a răspuns:

Nu sunt ateu dar am prieten ateu.
1.Pot avea brad. cum si unele culte religioase nu au.asta nu conteaza de credinta.
2.Da sarbatoreste craciunul cum sarabatoresc crestini revelionu.
3.Primeste.Mos craciun nu are treaba cu religia/credinta.
4.Nustiu
5.Asta depinde si de credinta/religia celui ce decedeaza, ori lasa pe alti sa se ocupe. ori poate face cu preotul dar el nu parte la slujba.Asta e mai multa dupa caracterul ficarui om. Sper ca ti-am fost de ajutor.

| dadasssssssss a răspuns:

Daca ateii iti raspund la intrebari atunci nu primesti raspunsuri tongue

| AndyPNK a răspuns:

1.Nu
2.Nu
3.Nu primeste nimic
4.El nu are motiv sa zica doamne ajuta deci la dracu nu are sens deci NU
5.Pt. ei este mai greu faza cu inmormantarea deoarece fiecare cimitir apartine de o parohie biserica etc.Singura lor solutie este incinerarea si pastrarea simbolica a cenusei...