Nu poți, decât dacă faci un program special care poate fi de tip clasic sau folosind ciurul lui Eratostene. Or mai fi și alte metode însă dacă un număr e destul de lung, până la rădăcina pătrată a lui e un număr destul de mare de numere prime, deci nu poți știi imediat dacă totuși se divide sau nu cu unul din ele. Îl poți suspecta relativ repejor însă, dacă e prim sau nu, văzând repede dacă se împarte la 2 sau 5 dar doar la stadiul ăla modest poți să ajungi căci cu cât vorbești de numere mai mari, șansa ca să găsești un număr prim scade(se răresc), deci e o șansă extrem de mică ca un număr cu multe cifre, foarte lung, să fie prim. Adică dacă eu acum îți dau un număr extrem de mare și te întreb dacă e prim, tu știind că am întrebat la nimereală și că nu am căutat unul special, răspunsul pe care trebuie să mi-l dai e NU, datorită șansei (1/ln n) minuscule să fi ghicit un număr prim, iar dacă se împarte la 2 sau 5(lucru ușor de verificat și de asemenea fiind o șansă mare de 60% să ghicesc un asemenea număr) răspunsul trebuie să fie fără niciun dubiu NU.