Toti avem momente de rautate si prostie dar cel care persista nu trebuie tolerat. Oricum prostia si rautatea e greu de stavilit, daca mei e lasata si la liber precum spune @AxyTM "asa ca daca iti iubesti semenul il tolerezi orice ar fi" atunci se intoarce impotriva ta.
A nu tolera prostia si rautatea nu este pe dinafara. De ce? Fiindca multi oameni fac asta.
In mod evident, nu este bine. Mereu, noi trebuie sa toleram orice din partea celorllati, pentru ca unii ori o fac din rautate, ori pe unii nu ii duce capul destul pentru a fi mai toleranti.
In concluzie raspunsul meu final este ca nu e bine.
Prin a nu tolera, putem jigni, probabil, unele persoane.
Trebuie sa ne gandim, ca daca noi nu am fi tolerati pentru prostiile noastre de catre ceilalti, am fi probabil fara prieteni, singuri. De aceea daca altii ne tolereaza sa-i toleram si noi, daca altii nu ne tolereaza nu ii toleram nici noi.
Ce pot sa mai spun?
Uite un exemplu FOARTE concret de astfel de toleranta.
Daca esti un crestin, sau daca ai putina cultura generala, si sunt sigur ca ai, gandeste-te putin la Mantuitorul Hristos. El nu a suportat oare batjocura, si durerea de a fi biciuit si rastignit? BA DA! El a facut acestea din iubire, asa ca daca iti iubesti semenul il tolerezi orice ar fi.
AxyTM,
Permite-mi sa-ti spun ca nu asa se pune problema: in viata de zi cu zi nu ne putem calauzi dupa Biblie, de fiecare data, ea iti ofera doar niste indicatii ca atare..., metafore. O poti lua si privi ca pe-un lucru pozitiv.
Dar viata e mult mai complicata, psihologia omului de asemenea, de aceea ne-am si creat legi, dupa care sa ne conducem.
Altfel daca am fi tolerat orice prostie, ne-am fi omorat intre noi.
Ce zici?
GenOm,
Multumesc oricum pentru indicatii. Stai fara griji, mi-am dat seama
Credeam că am încheiat capitolul odată ce mi-am, știi tu, făcut somnul!
Normal ca nu ne-am omori intre noi daca am fi mai toleranti, si prin asta cred ca ti-ai raspuns la intrebare... DA, E BINE SA FII TOLERANT! in mod evident cand vine vorba de omor exista mia multe categorii de oameni.
Oameni buni si rai. De aici, fiecare trage propriile concluzii. Oricum psihologia omului dupa cum spuneai este foarte complexa. Insa sa nu uitam de unde am plecat... si cred ca ti-ai raspuns singur la intrebare dupa cum spuneam mai sus.
Uite eu ti-am dat un raspuns si eu un exemplu, tu il iei cum doresti... daca te-am ajutat ma bucur, daca nu imi pare rau.
Servus, mai JeSa! Este eficient sa combati prostia cu rautate. De ce? Fiindca prostul nu are logica, iar cel care combate isi va pierde timpul cu explicatii care nu-si vor atinge vreodata tinta. Traiasca intoleranta fata de prostie si rautaciosii!
P.P. Atat am stiut, atat ti-am spus, concret si logic. Parerea mea
JeSa, a nu tolera prostia si rautatea, venind de la un om care de multe ori le intruchipeaza pe amandoua, mi se pare o ipocrizie totala.
Aaa, doar in cazul in care esti perfect inteligent si perfect bun, atunci, da, mi se pare inadmisibil.
Caracterul ti-l formezi singur, fara legatura cu rautatea si prostia din lume.Moralitatea cere, intr-adevar, corectitudine si bunatate, dar asta nu-ti da dreptul sa critici sau sa infirmi incapacitatile altora. Vrem nu vrem, in diversitatea umana exista rautate si prostie. Daca ne-am marginaliza intre noi, care ar fi definitia societatii?
Principii solide?! Dar te-ai gandit ca nu toti au avut parte de aceste principii? Nu toti am stat de vorba, la masa sau in alta parte, cu oameni ale caror principii sunt demne de admirat si de laudat.Multi s-au ghidat dupa principii eronate, de aici si ¨ prostia ¨ rezultata in fata principiilor tale, total defierite de ale lor.Asta ii face vinovati? Nu! Asta ii face ghinionisti.
Criminalii au principii, hotii au principii, ciobanii au si ei principii, dar diferite de ale noastre.Si de aici am plecat cu marginalizarea.Stiu ideea de baza si repet : Esti atat de perfecta incat iti permiti sa cataloghezi pe cineva ¨ prost ¨?
Nu-s perfecta. Tu faci aluzii, te indepartezi si bati in alta parte -, de la subiect.
Era ca fapt de vers spus asa in mare, ca un exemplu... Stiu ca toti avem principii ori eronate ori bune, insa prostul prost va ramane, si sa te fereasca sfantul sa dai peste unul ca asta, spre exemplu, - ca sincer iti va manca zilele.
Ghinionistul e si el un prost sub acoperire. Avem momente in viata in care calcam si noi stramb si ne consideram ghinionisti... Ti-am mai zis, nu asta era ideea de baza.
Totul e sa fii constient de anumite treburi. Nu e greu sa le pricepi, doar sa vrei...
Uite, si aici incheiem discutia.
Atata timp cat ma stiu imperfect din toate punctele de vedere, accept imperfectiunea ca parte a naturii umane.Accept orice om, cu calitati si defecte.Bun, asta nu inseamna ca si trebuie sa interactionez cu acele persoane. Vorbesc cu cine vreau, cand vreau, unde vreau.Nu ma obliga nimeni sa tolerez prostia, pur si simplu o evit.Atat.
anonim_4396 întreabă: