Un raspuns concis cere o intrebare concisa. Nu poti oferi un raspuns pregnant unor intrebari despre unele lucruri incerte. Putem doar sa presupunem. Si stiinta si religia, pentru ca nu strica, se adauga la cultura generala, dar merg pe stiinta. Celelalte intrebari tin de imaginatie si nu doresc s-o antrenez.
1. Intrebarile provocatoare care dau de gandit sunt intodeauna bine venite. Te felicit pentru intrebarile de azi!
2. Doar stiinta. Este realistica, cu bun simt si pe intelesul meu!
3. Da. Eu cred ca viata pe Pamant a fost adusa de meteoriti.
4. Daca te referi la setea de cunoastere, probabil vom fi insetati la nesfarsit. Universul este prea mare si prea complicat pentru a putea fi cunoscut, dar suntem o specie rationala, curajoasa, ambitioasa si extrem se curioasa, iar datorita acestor calitati, in timp, sper, vom gasi raspunsuri la intrebarile esentiale.
1. Stiinta este noua religie. Ambele sunt metanarative care isi justifica existenta si practicile prin notiunea de adevar (adevarat, suprem, unic etc). Dar daca intrebarea ta este "la care subscrii?" atunci raspunsul meu este stiinta (desi n-am si n-am avut niciodata inclinatii scolastice pe domeniu), pentru ca stiinta este o opera colectiva a oamenilor pasionati de cautare in sine, nu doar de raspunsuri.
2. Da. Legile probabilitatii indica faptul ca, din milioane si milioane de corpuri cerestre existente in galaxia noastra, cel putin doua (includ aici umila noastra planeta) ar trebui sa indepliceasca conditiile necesare pentru dezvoltarea vietii. Dar prin viata nu trebuie neaparat sa ne gandim la mici omuleti verzi si urme de cai maro pe Io. Dar cel putin o feriga pe acolo pe undeva trebuie sa existe.
3. Una e de ajuns, pentru ca una din calitatile noaste esentiale ca fiinte umane este inabilitatea de a ne gestiona resursele si, mai general vorbind, de a ne cumpata.