Asta suna a intrebare pseudo filosofica. Prima varianta e corecta, timpul e un construct de catre oameni, timpul nu trece, actiunile se desfasoara.
Nu stiu sigur daca am inteles intrebarea dar imi place cum suna. Cel mai trist lucru este ca prezentul dureaza foarte putin. Cand spui "prezent" te poți referi doar la o secunda, sau la actuala perioada in care suntem. Cat despre trecut, orice actiune care trece prin conceptul de prezent, ajunge in trecut. Trecutul nu se poate schimba. Singurul lucru pe care poti sa il schimbi este prezentul.
Acțiunea se întâmplă doar în prezent. Când acțiunea se sfârșește se cheamă ''trecut''.
Timpul este percepția care ne ajută să punem lucrurile în mișcare.
Actiunile nu pot fi trecute, dar pot fi situate in timp care, in acest caz, sa fie din categoriile trecutului. Da, sunt mai multe categorii, gandeste-te la gramatica: imperfect, conjunctiv etc.
Aceasta diferentiere este mai importanta decat pare fiindca distinctia intre o actiune care AR FI FOST sau care CHIAR A FOST.
De exemplu, dintre: "As fi ales alta meserie daca as fi stiut ce urmeaza sa se intample in zilele de astazi." si "Am ales aceasta meserie stiind ce urmeaza sa se intample in zilele de astazi" este o diferenta enorma de fezabilitate si de pozitie.