Nu, creierul a crescut fiindca am descoperit focul. Si fiindca mancam carne, dar mai putin.
Deci:
Odata cu descoperirea focului, modul de gatire a facut ca nutrientii sa fie absorbiti mai usor de organism, deci nu-ti mai era asa foame, nu mai cautai atat de multa mancare. Timpul alocat vanatorii a fost alocat mestesugului si socializarii. Deci, timp alocat dezvoltarii abilitatilor. Datorita faptului ca am avut mai mult timp alocat altor activitati care dezvoltau creierul, acesta s-a marit pentru a fi mai eficace.
Creierul trebuie sa fie proportional cu corpul, nu poti sa ai un cap cat o nuca daca esti cat un zgarie-nori. Difera totusi performanta creierului, datorita faptului ca elefantii n-au avut nevoie de unelte ca sa supravietuiasca(deci nici de inventivitate sau de inteligenta-la fel si in cazul balenelor). Animalele se rezuma la mancat, dormit, luptat si procreere.
Cine ti-a spus ca era mai mic? Si microprocesorul e mai mic decat un procesor si totusi, e mai eficace.
Oamenii sunt omnivori si au fost dintotdeauna. Dovada este forma dintilor nostri.
Foarte interesant raspunsul tau!
De asemena, vreau sa adaug ca majoritatea animalelor si-au dezvoltat doar partile corpului ce le asigura supravietuirea. Astfel, elefantul este gigantic deoarece are nevoie de o forma de aparare, dar datorita masivitatii sale avea nevoie de o ''mana'' (in cazul acesta, mana reprezinta trompa) pentru a se putea ajuta de ea sa poata manca alimentele mici, sa se racoreasca, etc.
Mediul este in continua schimbare, iar animalele trebuie sa corespunda cerintelor in functie de acesta pentru a asigura continuarea vietii.
Asa cum leul este reprezentant prin forta, elefantul prin marime, puma prin viteza, iepurele prin atentie, etc. asa si omul este reprezentant prin... inteligenta!
De-a lungul timpului, mediul schimbator a facut ca omul sa fie supus unor schimbari la nivel cerebral, astfel incat sa corespunda cerintelor. Daca am lua un copil din preistorie si l-am invata cunostintele de astazi, creieru lui ar fi nevoit sa se dezvolte, si astfel la maturitate ar ajunge ca un om normal. De aceea si exista in traditia populara ideea ca in primii 7 ani de viata, omul se formeaza ca si caracter.
Diferenta este ca creierul omului este organul nostru sexual.
Asa cum cerbul are coarne
Cuvantul ''carne din comert'' inseamna cancer.
http://youtu.be/yeHz93kH8j4?t=4m43s