| navarre a întrebat:

Aici in Romania ne aflam la nivelul,, Evului mediu" cu oameni care cred ca credinta inseamna sa repeti obsesiv niste rugaciuni sau sa te imbulzesti sa iei apa,, sfiintita"(infuzie la rece de busuioc) -cel mai credincios este cel care crede mai mult, care se duce mai des la biserica, care pupa mana popi mai cu credinta, care pupa mai multe ciolane si parti din corpul unor oameni morti, si care altii i-au declarat sfinti, care pupa mai multe,, icoane" (tablouri pictate de unii oameni pentru a-si insusii unele sume de bani), inchinaciuni la unele statui facute tot de mana omului, spunerea unor asa zise pacate, unor oameni (asa zisii mijlocitori ai Domnului)care de fapt nu au nimic in comun cu Divinitatea, ei doar cer cat mai multi bani de la tot felul de (fraieri),, credinciosi" care de fapt se mint pe ei insasi, etc.etc.Credeti ca Divinitatea are,, pretentia "de la oameni sa urmeze aceste ritualui? inventate de vechii popi, pentru a-si insusi foloase materiale. Ptr. o nunta sau botez intre 6 mil.si 15 mil.,
pentru inmormantare sare de 5 mil. etc.(indiferent de,, materialul" omului, ei cer bani si iar bani si fara chitanta, banii intra in buzunarele alea adanci)si asta unde? intr-o tara care in 2010 sunt localitati intregi care oamenii stau la lumina lampii (fara curent electric)!

13 răspunsuri:
| JeSa a răspuns:

Navvarerolling on the floor ce stil ai, de a "nara"!

Of, of... dar "Divinitatea", în perfecţiunea Sa, navvare, niciodată nu face lucruri inutile, nu desface ceea ce a făcut. De asta, nici pe Cel Rău nu l-a distrus...happy

| Hombre a răspuns:

Si @navarre declanseaza "cruciada" impotriva popilor. Popi din toate zarile unitiva.

| syme a răspuns:

Navarre,
Cred că atitudinea ta se aseamănă cu a lui Hristos aici. Dacă citești în Evanghelii vei vedea că tocmai El a spus că atunci când se rogă oamenii să nu bolborosească în mod repetat cuvinte aiurea. Și ai dreptate, ritualul de dragul ritualului este o aiureală.
Ar fi fain să vadă oamenii faptul că tocmai și cei care nu sunt creștini (cum ești tu) văd lucrurile mai apropiat de cum le vedea Hristos decât le văd unii care spun că sunt creștini.
Ce crezi că am putea face pentru a îndrepta lucrurile?

| syme a răspuns:

Navarre,
Cu siguranță că este un păcat și nefolosirea capacității noastre de gândire. Însă eu zic că la fel este un păcat și folosirea greșită a capacității noastre de gândire. Ori de ce nu folosirea unilaterală a capacității de gândire?
Și nu crezi că și eu, precum lumea întreagă suntem păcătoși cel puțin în felul acesta?
P. S. Nu cumva accepți destul de ușor faptul că pedofilia nu este un păcat (când spui că ceea ce spune creștinismul că e păcat, de fapt nu este păcat). Și ești gata să pui pe seama păcatului pur și simplu nefolosirea unei capacități de gândire, fără a te lega deloc de felul în care aceasta este folosită?
Nu ar strica dacă mi-ai mai da niște explicații, ar ajuta dialogul nostru.

emanuellex
| emanuellex a răspuns:

Preotii raspund pentru ceea ce le este ca datorie sa faca si nu fac. Un crestin nu trebuie sa se impiedice de asa ceva. Toate icoanele - care inseamna imagini din lumea de dincolo, suprafireasca desigur - si toate statuetele, brelocurile, cartile tiparite si multe altele, care se numesc de fapt sacramentalii, sunt necesare doar crestinului care crede si care are nevoie de ele in credinta. Nu te obliga nimeni sa le cumperi tu. Ca si crestin, daca privesti la o icoana, privesti de fapt nu la ea, ci prin ea, dincolo de ea, pentru a-ti revela cat de cat un adevar pe care odata si odata va trebui sa-l accepti. Dumnezeu exista: toti il vom intalni. Daca preotii fac din aceasta o afacere, intr-adevar ai gandit precum Cristos. Nu au voie si nu-si mai exercita profesiunea de credinta conform juramantului dat in fata Lui. Este insa greseala lor. Eu vreau sa-ti marturisesc altceva: soacra mea avea o icoana, adica o imagine din lumea de dincolo, si atentie, aceasta nu inseamna neaparat Paradisul, in care este totul frumos si simbolic totodata, ci poate insemna si iadul, caci tot de acolo provine, si aceasta icoana reprezenta un cazan care fierbea, iar in jurul lui erau numai capi de preoti. De aceea vreau sa te intreb: ce treaba ai tu cu ei, preotii? Crezi, este foarte bine, nu crezi, este problema ta. Nu face ceea ce fac ei, ci te sfatuiesc sa faci ceea ce predica ei. Macar in acest sens vreau sa cred ca isi fac datoria. Mai este o problema: pentru cel care crede intr-un Creator, ii revine si o datorie de viata, sau de existenta am putea-o numi: sa comunice cu El. Personal. Chiar vizitandu-i casa, care casa El si-a dorit-o si care se numeste in zilele noastre Casa Domnului, Biserica, Templu... depinde. Ca si o parabola, apropo de faptul ca Fiul Lui Dumnezeu in parabole a vorbit, iti pot scrie iarasi ceva: daca ai o afectivitate foarte mare pentru o persoana, si ma gandesc la sensul corect al cuvantului, in sensul de prietenie, si daca, datorita mijloacelor moderne o tot suni si ii tot transmiti ca ii duci de grija, ca ii porti aceasta dragoste, corect inteleasa si obligatoriu altruista, dar daca nu o vizitezi niciodata, gestul tau zilnic, la un moment dat va deveni nul. Pe cel pe care il iubesti, trebuie sa-l si vizitezi in casa lui. Aceasta afirmatie se refera mai ales la Dumnezeu si la casa Lui. Vizita acolo nu strica niciunui crestin si nu importa pentru cei care cred cu adevarat daca preotii isi fac datoria sau nu. Cand intri intr-o biserica esti de fapt numai tu cu altarul si cu Dumnezeu. Iti impartasesc sincer ca aceasta stare, daca o vei trai, va deveni o binecuvantare in timp. Te va mangaia pe suflet ca un balsam. Daca ti-am gresit cu ceva, iarta-ma. Acum insa, prin aceasta intrebare te-am admirat: nu ai facut un atac la Creator, ci la cei care profita de El. Felicitari pentru modul de a gandi. Iti doresc multa credinta, pentru ca simt ca sufletul tau este disponibil si o cauta intr-adevar.

| ania a răspuns:

Dumnezeu are pretentii mult mai simple. S-a vazut dupa mantuirea talharului. N-a facut nimic din lista pe care ai enumerat-o si totusi Iisus l-a asigurat de mantuirea lui. A facut totusi ceva. A recunoscut ca dupa cate rele a facut el merita moartea, ca Iisus este fara pacat si a cerut-o de la cel indreptatit sa o ofere, pentru ca imparatia viitoarea e a Lui.

| BeT a răspuns:

@navarre draga, mintea romanului nu o poti schimba veci, chiar si cei cu "mintile-deschise"se duc cu turma mai departe.

| BeT a răspuns:

@syme, pe bune acum-Tu chiar crezi in hri-s-tos? Eu am impresia ca esti un tip foarte calculat, de ce nu cercetezi lucrurile de la radacina?! Te lasi influentat de "S"acela de mijloc?!

Răspuns utilizator avertizat
| LuS[z] a răspuns:

Divinitatea nu cred ca vrea de la noi toate astea cred ca mai mult smerenie si marturisirea pacatelor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte bun punct de vedere! Sunt intr-un totul de acord cu tine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oamenii intr-o astfel de societate, unde nu mai gasesc incredere in prieteni, familie si ceilalti apropiati, fug spre alte locuri unde spera la o liniste sufleteasca si sanatate; cele care iti pot aduce un strop de fericire.
Si cine poate sa-i primeasca la orice ora? Daca nu Dumnezeu. El nu este fiinta umana, este o forta in Univers spre care alergam atunci cand simtim nevoia. In el gasim putere, speranta si ne ascundem visele pentru a nu fi distruse de astia ca tine. Astia ca tine insemnand persoane ce traiesc in jungla, cu ochii tulburi, alergand sa-si atinga eternul scop: aur, marire si amor. Ceea ce face din tine un animal, care ataca pe altii dintr-un simplu motiv: pentru ca altceva nu stie.
Nimeni nu are dreptul de a le calca in picioare oamenilor visele si speranta. Daca tu te crezi mai destept, vezi-ti de viata aia a ta, mica si scurta cum e ea. Fii tu diferit! Dar atunci cand incepi sa te uiti in curtea vecinului, ce face ala si ala, intervine in tine sentimentul de invidie. Ai vreo problema? Da cineva din buzunarul tau? Pot sa ma duc acum sa dau toti banii. Care e problema ta?
Fiecare face ce vrea cu banii lui! Si mai ales, dar nu multi inteleg acest lucru, Fiecare crede in ce vrea!

| andreea25red a răspuns:

Intradevar sunt cazuri si cazuri. faptul ca romanul are credinta nu e un lucru rau fiindca la urma e tot ce ia mai ramas.este trist dar adevarat, si ca sa alungem la radacina problemei putem lua in discutie aceasta evolutie a romaniei unde nu exista decat cei foarte bogati si cei foarte saraci.educatia si proasta informare a cetatenilor a dus la un retard intelectual in randul populatiei, deci la o saracie lucie a celor ignoranti. iar divinitate nu are nici o legatura.stii cum se zice"domnul iti da dar in gura nu-ti pune"iar daca romania este incapabila de a se ajuta atunci este trist petru ca daca nu ne ridicam noi din noroi nimeni nu o sa o faca