Dupa ce a fost lansata bomba de la Hiroshima a dat si maxima"Doar doua lucruri sint infinite pe lumea asta,universul si prostia omeneasca,dar de univers nu sint sigur". Cred ca tocmai descoperise relativitatea prostiei si cred ca, in ce o priveste, nu vroia sa faca exceptie nici unui om, fie el politic, fie savant.
1.Este vina amandurora pentru ca oamenii politici ii platesc pe savanti foarte mult iar acestia coplesiti de valoarea banilor inventeaza tot felul.
2.Sincer,nu cred ca ar fi fost alta pentru ca mai devreme sau mai tarziu s-ar fi intamplat.
Ca si bomba cu hidrogen.
"Credeti ca oamenii de stiinta sint primii vinovati in aceste cazuri sau vina apartine dor oamenilor politici,"
Deja cand spunem ca vina ar apartine unui grup sau altul din care fac parte mai multi reprezentanti incepem sa generalizam serios problema.
Stiinta cu siguranta nu are o vina, ea e cauta adevarurile vietii si prin urmare face descoperiri. Oamenii politici se impart in mai multe tipuri, deci iar este foarte greu sa facem o alegere.
Principala vina o au oamenii prosti. Dar sunt si exceptii, de exemplu Hitler.
Dar in mare parte prostia este vinovata.
Einstein a trimis scrisoarea fiindcă credea că oamenii lui Hitler sunt pe cale să creeze bomba atomică, astfel cucerind Europa și poate toată lumea. A fost pornit proiectul Manhattan, unde au fost adunați zeci de mii de oameni de știință care au creat bomba atomică. Americanii au vrut să testeze bomba pe viu, dacă tot au creat-o, așa că au probat-o pe Japonia. Einstein nu are vreo vină. În plus bomba nucleară putea fi inventată fără ecuația lui, ecuația lui spune doar câtă energie e eliberată.
"Cel mai frumos lucru pe care-l poti simti este marele mister al lucrurilor." Curiozitatea este factorul care impinge oamenii sa exploreze, sa descopere. Ea este o parte din ce inseamna a fi om. Fara aceasta, omul nu este om, ci doar o masinarie. Daca nu s-ar face descoperiri, omenirea ar stagna, chiar daca aceste descoperiri aduc astfel de intamplari, dar e ceva de invatat si din astea.
Curiozitatea in sine nu este ceva rau, dar nici neaparat ceva bun. Nu e vina oamenilor de stiinta.
Daca acea scrisoare nu ar fi fost trimisa, lumea ar fi fost foarte diferita, dar nu neaparat mai buna.
Nici nu e sigur ca bomba de la Hirosima a fost folosita in scopuri malefice. Chestiunea e inca controversata. Stii cum e, daca nu se foloseau bombele alea, s-ar fi prelungit razboiul si ar fi murit mai multi oameni. Deci...Si apoi, raul este mult mai complex. Tu ai vorbit de doua categorii de oameni, politici si de stiinta, dar masonii pe unde sunt? si alte grupuri oculte? Odata ai intrebat daca se vor apuca oamenii de stiinta sa studieze frigul sau intunericul. Ti-ai pus vreodata problema daca ar trebui sa studieze si "răul"?
Buna.
Eu una cred ca vina se imparte. Adica si oamenii de stiinta sunt vinovati, prentru ca au stiut ce creeaza, si au stiut in ce scopuri va fi folosita o bomba. Dar in final e decizia oamenilor politici cum/cand/daca folosesc unele inventii.
Oricum, chiar daca nu era Einstein, tot s-ar fi inventat bomba mai devreme sau mai tarziu.
Da, si tie iti dau dreptate. Oamenii de stiinta au curiozitatea lor fireasca in ceea ce priveste descoperirea unui lucru nou.
Treaba oamenilor de stiinta e sa descopere lucruri noi.Dar eu nu vad (si asta mi se pare inutil si de invinuit) de ce trebuie sa caute/creeze lucruri periculoase, letale (de exemplu bombe, virusuri,). In loc sa investeasca timpul/banii/energia in arme ar trebui sa caute solutii pentru rezolvarea conflictelor dintre oameni.
Asa cum spune metaforic Hirciog, o data cu puterea acestei bombe s-a descoperit si puterea prostiei.
Exista doua tipuri de savanti in lume : prima categoria e aceea a savantilor dedicati, pasionati de ceea ce fac, care nu vor sa impresioneze; iar ce-a de-a doua categorie e a savantilor de cariera, a celor platiti sa faca cercetare, pentru care e foarte importanta mediatizarea, statul lor in societate etc.
Se poate, dar ma indoiesc si de acest lucru. Albert Einstein si-a dat seama ca a distruge cea mai mica particica a materiei inseamna a elibera o mare cantitate de energie. Cum spune si i86e2 ecuatia lui spune doar cata energie este eliminata. Nu vad ca acest lucru sa influenteze progresul foarte mult.
Oricum, orice e posibil sa nu uitam ca timpul este cel mai instabil lucru si chiar si cele mai mici amanune pot influenta viitorul.
In primul rand expunerea ta nu este bine documentata, scrisoarea trimisa este a trei fizicienii emigrati in America, Szilard, Wigner si Fermi, ii trimit, CU AJUTORUL lui Einstein, o scrisoare presedintelui Americii, Franklin Delano Roosevelt, prin care ii comunica descoperirile facute in ultima perioada (o masa mare de Uraniu poate determina o reactie in lant, aceasta reactie dezvoltand o uriasa cantitate de energie, iar acest fenomen nou ar putea duce la construirea unor bombe extrem de puternice), il instiinteaza pe presedinte ca germanii cunosc deja aceste lucruri si probabil ca planuiesc construirea unor bombe de acest fel, constituind astfel un pericol pentru intreaga lume si ii cer aprobarea de a crea o arma atomica, sperand sa realizeze acest lucru inaintea germaniei La sfarsitul anului 1942 lui Robert Oppenheimer ii vine ideea de a construi un laborator imens care sa reuneasca pe toti atomistii din America si toate cercetarile care se refereau la proiectul construirii unei bombe atomice. Acest superlaborator a fost construit pe podisul Los Alamos din New Mexico, un podis izolat, inconjurat de munti. Laboratorul a inceput sa functioneze din 1943, iar conducerea lucrarilor de aici i-au fost incredintate lui Oppenheimer. Astfel, Oppenheimer va deveni parintele bombei atomice. Aceasta operatiune a fost numita 'Proiectul Manhattan' si a fost condusa de generalul Leslei Richard Groves. Pentru realizarea acestui proiect s-au cheltuit in total aproximativ trei miliarde de dolari, iar dupa doi ani aproape 150 de mii de persoane lucreaza in cel mai mare secret la acest proiect. Acest secret nu il cunostea nici macar Einstein care a aflat de existenta unei bombe atomice dupa explozia de la Hiroshima, cand evenimentul a aparut in ziare.
Http://www.youtube.com/watch?v=i8nMXy6aKgM&feature=player_detailpage. Ai aici un documentar foarte bun in aceasta privinta.
Nu fi rautacios, iata cum incepi expunerea; "Albert Einestein cel mai curtat si mediatizat om de stiinta din istorie a adus o contributie majora in descoperirea primei bombe atomice", vrei sa-ti mai spun inca o data ca el nici macar nu stia ca s-a construit bomba atomica si a aflat din ziare ca orice american de rand?
Einstein prin aceasta realizare a facut pace pe pamant si a evitat ca multe alte milioane de oameni sa moara in niste razboaie care probabil nu se terminau nici pana azi.
Cine stie toata povestea stie ca am destul de multa dreptate.