| TristanTzara a întrebat:

Un brain teaser pentru cei interesați:
Alin și George au fiecare un număr de mere, nu neapărat mere diferite, Alin, referindu-se la mere îi spune lui George "ce-i al tău e și al meu, iar ce-i al meu e numai al meu" la care George îi spune "ai doar cu un măr mai mult ca mine". Dar fiind că ambii spun adevărul, câte mere are fiecare? De asemenea demonstrați că aceștia nu sunt aceiași persoană!

15 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Un măr, cel care se află la George, este proprietatea la amândoi; de asta zice Alin că ce e al tău e şi al meu. Alin are două mere care sunt numai ale lui; de asta zice că ce e al meu e numai al meu. Deci la Alin se află două mere (numai ale lui), iar la George se află un singur măr (proprietatea comună). Şi George poate spune că amicul lui are cu un măr mai mult.

| TristanTzara explică (pentru sabin89):

Păi nu chiar. Să-ți dau un indiciu: dacă George are n mere, atunci acelea sunt și ale lui Alin, dar merele lui Alin sunt doar ale lui, deci nu sunt și ale lui George.

| sabin89 a răspuns (pentru TristanTzara):

Alin are 1 (un măr)
Completare: Alin are (n + 1). în total, deci cu 1 mai mult decât George. E vorba de mărul ăla care e la el în mână plus cele "n" de la George (care sunt şi ale lui)

| TristanTzara explică (pentru sabin89):

Stai, până la urmă câte mare are fiecare? răspunsul final?

| sabin89 a răspuns (pentru TristanTzara):

Depinde, dacă între timp n-or mai fi mâncat din ele laughing
Nu ştiu, aştept răspunsul tău.

| TristanTzara explică (pentru sabin89):

Păi toată șmecheria stă în acel „ce-i al tău e și al meu, iar ce-i al meu e numai al meu" care de obicei când e spus, probabil vrea să zică „ce-i al tău o să-l împărțim, ce-i al meu nu o să împărțim". Dacă luăm literalmente „ce-i al meu e numai al meu" atunci înseamnă că George nu deține niciunul din merele lui Alin, dar totuși Alin deține toate merele lui George „Ce-i al tău e și al meu". Dar treaba asta cu proprietatea comună merge în ambele direcții deci să presupunem că George are vreun măr ar însemna că am cotrazice „ce-i al meu e doar al meu". Deci George are zero mere, iar Alin are cu unul mai mult, deci unu.

Practic dacă spunem „Ce-i al tău e și al meu, iar ce-i al meu e doar al meu" spunem practic o contradicție, mai puțin în cazul în care cealată persoană nu are nimic, sau vorbim cu noi înșine. De aceea e important că în cazul nostru unul are mai mult ca celălalt, deci nu pot fi aceiași persoană.

Sper că s-a înțeles. Raționamentul în limbajul teoriei mulțimilor ar fi cam așa:
(oricare x apartine G => x apartine A) si (nu exista B=/=A a.i. x apartine A si x apartine B) =>(orice x apartine G => x apartine A) si ((oricare x apartine A => x nu apartine G)sau(G=A)) =>(x apartine G=> x nu apartine G)sau(G=A) =>(G={})sau(G=A)

| sabin89 a răspuns (pentru TristanTzara):

E bine când limbajele matematice se încearcă a fi "translatate" în lumea reală, prin exemple practice, ca să vadă tot omul că nu sunt ceva fără sens.

| sabin89 a răspuns:

Nu-ţi dai cu o părere la puzzle-ul de pe topicul cu "Jocul de şah"?

| sabin89 a răspuns:

P.s. Încerci puzzle-ul de care ţi-am zis?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Lasa ne cu temele. aici nu se fac teme pentru scoală, ai timp fa le tu singur.

| TristanTzara explică (pentru CristiDinBucuresti):

Nu, e temă, e un brain teaser. Eu știu răspunsul, doar e un puzzle pentru cei interesați. O aplicație interesantă a teorie mulțimilor pentru o expresie pe care mulți o folosim și nu ne dăm seama ce implică cu adevărat.

| Ineys a răspuns:

Fiecare are cate un mar? Pentru ca daca Alin=1 si George=1, ce e a lui George e si al lui Alin inseamna ca Alin are 2 mere. Pentru ca Alin are doar cu 1 mai mai mult decat George => Alin are 2 mere, deci e adevarat in ambele cazuri. Nu sunt sigur daca e corect, dar mi-am incercat norocul.

| TristanTzara explică (pentru Ineys):

Nu chiar, deși într-un fel ești pe drumul cel bun. Da e foarte bine să explorezi "ce-i al tău e și al meu" dar folosește și faptul că ce e a lui Alin e doar al lui, și că Alin are cu un măr mai mult că George.

| Dorotheea21 a răspuns:

Alin doua, George unul.

Răspuns utilizator avertizat