Un om destept apreciaza pe cineva si se apreciaza singur in timpul vietii, in prezent, si iti dai seama singur de valoare prin fapte, prin ce faci, prin ce realizezi, prin cum te comporti, nu e nevoie sa mori ca sa isi dea altul seama ce om ai fost!
Ca si aia care apreciaza libertatea cand o pierd, pai aia o apreciezi cand o ai, ii vezi valoarea, e de ajuns sa iti imaginezi 5 minute cum e sa stai inchis, si vei realiza imediat valoarea libertatii.
Cine cunoaste puterea unui om cand ajunge in pamant, e dobitoc!
Asa este! De multe ori, prea tarziu apreciem!
Doar cei educati frumos sau cei mantuiti prin suferinte isi dau seama mai devreme de propria valoare si de toti si toate cele din jurul nostru!
Ce frumos ai spus...cei care au urechi de auzit și ochi de văzut.
Copacul nu ar exista fără rădăcini.Nu am putea admira semeția lui, dacă rădăcinile nu ar fi sănătoase și înfipte adânc în pământ.La fel și cu omul. Faptul că ești înalt din punct de vedere al aspectului fizic, nu înseamnă și că ești un om măreț. Măreț te face caracterul reflectat în comportamentul și faptele tale față de cei din jur.Cunoști pomul după roade și omul după fapte.
Puterea unui om se cunoaște doar după ce a cazut și s-a ridicat, mai ales atunci când cazi in mod frecvent și te ridici doar cu ajutorul tau, singur. Era o idee buna, până ai inceput sa vorbești despre Dumnezeu, păcat de idee.
Eu din exemplul dat de tine înțeleg ca omul e apreciat mai mult după ce moare, tu o dai cu Hristos.
Și mai e altă vorbă dacă vrei, "Dacă absența ta trece neobservată, nici prezența nu conta prea mult".
E adevărat că omul (sau orice alt lucru, obiect, loc, perioada istorică) e apreciat mai mult după dispariție. Dar nu trebuie să te bazezi pe asta. Mulți cad în fantezii de genul "Las' c-o să vadă ei când mor, atunci o să mă aprecieze pentru persoana minunată care sunt, acum sunt orbi". Nu, adevărul este că un bun creștin sau nu om bun pur și simplu, este observat și apreciat si in timpul vieții, când e cinstit și are intenții sincere. Și aveam în trecut chestia asta când îmi imaginam familia și prietenii adunați în jurul sicriului spunând "A fost un om bun" și mai că mă umflam în pene. Dar e o mentalitate foarte dăunătoare. În primul rând tu nu faci faptele bune pentru aprecierea sau atenția celor din jur, iar în al doilea rând dacă doar abia la moarte zice cineva ceva de bine îți zic eu clar că nu ai făcut prea mult. Un om care chiar face ceva e imposibil să nu fie observat măcar odată.
Gândirea asta de aici e gândirea unui martir, unui persecutat, dar nu mai e cazul nostru de decenii. Cred că creștinii din ziua de azi, din țara noastra si zona asta a Europei unde nu se persecută, ar trebui să înceteze să își plângă de milă pentru niște lucuri întâmplate pe vremea lui Nero. Mai puțin făcut pe eroii și pe martirii din nimic și mai multă lucrare în slujba Dumnezeului pe care-L slujesc. Nu crezi?
Înțeleg...și într-un fel îți dau dreptate. Faptele vrednice de pocăință se fac din iubire de Dumnezeu, dezinteresat, nu din tânjirea după apreciere, fie ea și după plecarea de aici. Însă cred că e adevărat că de cele mai multe ori unui om al Lui Dumnezeu începe să i se înțeleagă prețul de către cei din jur abia târziu. Ideea am întâlnit-o la cineva de la Oastea Domnului la un priveghi care vorbea atât de frumos de fratele lui în Domnul, care s-a dus înainte să aștepte lucrurile veșnice...
A doua idee este o aprofundare proprie, inspirată de ce am auzit adesea - că focul suferinței arată ce suntem - aur sau lemn care arde. Și dacă suntem aur, tot Dumnezeu ne-a dat strălucirea și prețul. Fără El ce am fi?