Pe de o parte, într-adevăr, e de porc să li se ascundă adevărul despre starea lor de sănătate.
Pe de altă parte, neştiind în mod conştient că ai cancer, organismul îşi dă seama, se mobilizează şi poate chiar rezolvă "problema" fără să mai fie implicat conştientul în asta.
Zicala "ce nu ştim, nu ne poate face rău", are o vagă aplicabilitate şi aici. De ce? Pentru că dacă ştim că avem cancer, atunci riscăm nu să ne apucăm de luptat cu boala ci mai degrabă să cădem în depresie pe sistemul "văleeeeu! am cancer... o să mor " - şi-atunci e mult mai rău.
Depinde foarte mult de situaţie. Uneori, această minciună declanşează un fel de efect "placebo" şi poate să se dovedească a fi cel mai puternic medicament, net superior industriei farmaceutice.
Salut.
P. S.: Sorina, scuză-mă pentru cele ce ţi le-am adresat la o întrebare anterioară. Poza ta seamănă leit cu o Sorină pe care o cunosc eu. Scuze încă o dată.
Este dreptul "tabu" al fiecaruia sa stie ce se petrece cu viata lui si nimeni nu are dreptul de a ascunde starea de sanatate a cuiva.
Eu as prefera adevarul indiferent de situatie. N-am sa plang ca am sa mor. N-am ce regreta.Si poate mai trist, n-am pe cine regreta.Desi daca ar fi sa aleg as alege o moarte rapida, pe meleaguri indepartate, ca nu mai provoc familiei o suferinta inutila
Eu nu sunt adepta minciunii si intotdeauna insist ca pacientii mei sa afle adevarul despre boala lor.
@cryna, nu a zis nimeni ca ar fi rau intentionati, dar uneori, drumul spre iad e pavat cu intentii bune...
@kuka, e dreptul fiecarei persoane sa hotarasca daca are puterea sau nu de a lupta pentru viata sa, dar este imposibil sa te hotarasti daca lupti sau nu cu ceva ce nu poti defini, ca nu stii de existenta ei (boala, in speta)
Sorina, depinde mult de stadiul bolii si de psihicul suferindului.Majoritatea cazurilor despre care vorbesti sunt cazuri disperate, fara speranta. si cu termene scurte pina la deces.In aceste cazuri chiar si unii medici gasesc ca este prea crud, inuman, fara sens. sa transmita mesajul taios:"taticu,. cumpara-ti costiug caci in 2-3 saptamini esti "underground" sau "mamaie, ia legatura cu sf Petru, caci curind dai coltu". Adevarul este in majoritatea cazurilor de ales, dar pot fi si cazuri in care in spatele unei minciuni poate sta o intentie buna.
Bună.
Foarte rău că ascund adevărul.
Eu i-am spus din secunda 2 că are cancer și este în stare avansată.
Am pierdut lupta cu boala și am pierdut-o și pe ea anul trecut în noiembrie!
Numai medicii care lucrează direct cu pacienții aduc la cunoștință diagnosticele nu cei care lucrează închiși în laboratoare de analiză!
Pa, pa.
Omul care ajunge intr-o asemenea situatie trebuie sa stie ce se intampla cu el. Daca e vorba de ceva grav, mai devreme sau mai tarziu, este suficient de constient si isi va da seama singur despre ce e vorba, macar aproximativ. Decat sa lasi omul sa se chinuie in incertitudini mai bine ii spui adevarul. Nu stiu cat de moral este dar sigur eu as dori sa stiu ce se intampla cu mine.
In primul rand, sa-i spui unei persoane la care tii ca este posibil sa moara, e o povara foarte mare. In al doilea rand, poate acea persoana nu are puterea sa lupte cu acea boala si sa renunte la speranta de a trai, de aceea rudele o sustin cum pot si o feresc de asemenea vesti. Pe de alta parte, e dreptul bolnavului de a-si cunoaste situatia, dar pana la urma depinde de caracterul persoanei, daca este o luptatoare sau daca este una care se da batuta usor.
Pai nu este deloc corect... dar sunt unele cazuri in care cancerul e in ultima faza si nu mai ai ce face.in aceste cazuri as putea accepta sa se ascunda adevarul dar in rest nu... oriqm cred ca cei care le ascund adevarul in niciun caz nu o fac ca intentie rea
Nu stiu cat este de moral, dar eu una zic ca ar trebui sa fii pus la "curent" cu ceea ce se petrece cu tine, cu toate ca uneori ceea ce nu stii nu te poate rani.