Ce s-o fi întâmplat cu întrebarea asta? A dispărut, acum a reapărut...hocus-pocus?
Asta ma intrebam si eu, de ce a disparut
Probabil a fost raportata de niste "minti luminate" ca fiind tema si suspendata temporar, iar cand a fost evaluata de catre admini a fost reintrodusa.
Daca ar fi sa mai comentez si punctul 10, fiind limba indo-europeana nu cred ca se inrudea cu babiloniana care era semitica, chiar daca aveau acelasi sistem de scriere.
Astazi de exemplu, limba tadjika este inrudita cu persana dar foloseste alfabetul chirilic.
La ce se referă sintagma "secerea mănoasă"? Stie cineva? (tot acolo în Orientul Mijlociu)
Da, am văzut si eu acum pe wiki. Nu m-am gândit să o caut sub denumirea asta (cornul abundenţei). Ce lumi, ce vremuri...
"Regiunea se întinde de la Babilonia și Elamul adiacent (provincia sud-vestică Persia, numită și Susiana) urcă pe Tigru și Eufrat până în Asiria. De la Munții Zagros, la est de Asiria, continuă spre vest prin Siria până în Marea Mediterană și se extinde spre sudul Levantului. Valea Nilului din Egipt este adesea inclusă ca o extindere ulterioară a Cornului abundenței."
Nu am sa stau sa scriu raspunsuri elaborate la intrebarile tale, dar am sa-ti fac o recomandare: citeste "Secretele hititilor" de C.W. Ceram ( costa 15 lei, pe elefant.ro). Ai sa gasesti raspunsuri la toate intrebarile tale legate de imperiul hitit (inclusiv la cele 20 pe care nu le-ai scris aici).
1 Te urci cu burta pe Marc Van De Mieroop, W. Ceram, M. Riemschneider sau Bryce Trevor.
Mai e un Jacques Freu dar nu l-am citit nici eu.
(fac rime cand vad 250 intrebari, in UNA)
2 Despre limba: se numea nesili, se asemana cu traca si au imprumutat cuneiformele akadienilor. (De ce?) Habar n-am. Discutiile filologice pe tema "limbilor" hititilor or sa mai dureze inca 500 de mii de ani.
3 De unde scoti astfel de intrebari?
4 Mi-am cumparat trabucuri!
Stiu, n-are legatura cu intrebarea, dar am simtit nevoia sa amintesc faptul in sine.
M-au costat mai mult decat toate cartuliile despre nenorocitii de hititi!
5 Citeste!
E aproape gratis, vis-a-vis de punctul 4.
De ce mă întrebi de unde scot întrebările astea? Orice domeniu al cunoasterii cred că ar trebui să prezinte interes. Mie îmi face plăcere să discut subiecte ce ţin de istorie (antică, ev mediu sau modernă). Îmi dă un sentiment de siguranţă, să pot avea si eu o privire de ansamblu asupra a tot ce s-a întâmplat de-a lungul timpului. În felul acesta îmi pot da seama cam unde ne aflăm noi acum si poate că reusesc chiar să arunc si o privire spre viitor. E interesantă fizica, e interesantă biologia si...multe, multe altele. Dar si istoria.
De ce te intreb de unde le scoti?
Pentru ca sunt imposibile!
Doar pentru UNA, (oricare), se pot scrie CARTI...iar tu vrei un raspuns pe TPU.
Cea mai interesanta imi pare asta:
" Sunt aceşti hitiţi unul şi acelaşi popor cu cei descoperiţi pe teritoriul Asiei Mici (Turcia)? 7. În capitala lor de la Hattuşaş (actualul Bogazkoy; sau Bogazkale, în Turcia) s-au găsit documente scrise şi într-o limbă care nu e indo-europeană şi pe care hitiţii au numit-o "hatti". Ce fel de limbă a fost aceea, cu care ar putea fi asemănată?"
Populatia hatti exista pe teritoriul Turciei cand au ajuns hititii acolo, problema rezida insa in faptul ca internetul nu ofera nicio informatie cu privire la acesti ...hatians si luptele lor cu hititii.
Tot mai vrei sa-ti raspunda cineva la cele 10 intrebari?
Faci rost de un permis la B.C.U., te duci acolo, si cauti CARTI.
Numai eu ti-am dat 4 autori cu zeci de studii, fara sa-i mai amintesc pe istoricii romani...
Succes.
Referitor la punctul 6, parerea mea e ca sunt acelasi popor, doar ca nu au populat doar teritoriul Turciei de astazi ci au ajuns pana in anumite teritorii din Palestina.
Exista referiri istorice cu privire la batalia dintre faraonul Ramses II si hititi de la Kadesh care se presupune ca a avut loc pe langa granita actuala dintre Siria si Liban.
In Biblie mai e mentionat si Urie, numit hetitul, care era printre generalii lui David si un anume slujitor numit Ahimelec.
Kadesh se pare mai degrabă că era în sud, către Egipt, nu către Liban, după cum apare în wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_Land_of_Israel.jpg
Se pare ca tot prima dragoste (Wikipedia) ofera mai multe detalii:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kadesh
Localitatea actuala nu este aceeasi cu cea istorica
Andi2003 întreabă: