1. Regatul isi trage numele de la Pontul Euxin. Desi era pe uscat, imortanta strategica a statului consta in pozitia avantajoasa pe malul Pontului, mare pe care a dominat-o in vreo trei randuri. 2. Regatul continea multe etnii, din care specifici erau lazii, caci avea centrul de greutate in Nord-Estul Anatoliei. Nu prea se tinea cont de etnie pe vremea aia. Iar dinastia era persana. 3. Se vorbea pe scara larga limba greaca, cultura era greaca, iar populatia rurala vorbea limbile autohtone, cel putin la ei in sat. 4. Olbia este la varsarea Bugului in mare, pe malul drept. 5. Te salut si o zi buna!
Ce bine ca mai avem aici si profesori de istorie! Ai putut raspunde la toate intrebarile si intr-un timp rapid. Dar, stii cum zice vorba: îi dai unui om un deget si el iti ia toata mâna. Eu as mai lungi un pic discutia. 1. Unde era Tars-ul? Ma refer la acel Tars de unde era biblicul Saul. Cum se numeste azi localitatea? 2. Orasul de la varsarea Bugului se numeste si azi tot Olbia? 3. Ce parere ai de Armenia din acele vremuri? Nu era si ea un regat puternic, de nivelul Pontului? Si parca era chiar mai vechi. Totusi nu s-a numit Pont, ci Armenia. 4. Pilat era din Pont. Ce nationalitate o fi având el? Roman, grec, persan (pontiac ? Lucru sigur, avea cetatenie romana; dar ce nationalitate?
Intreaba, ca mie imi place sa raspund. 1. Tars e in Siria de azi. 2. Nu e un oras acolo, e un sat nu departe. 3. Armenia Mare, care acum nu mai exista de loc in urma genocidului armean, trecea atunci printr-un con de umbra, exista in schimb un alt regat armean, tocmai in Cilicia. 4. Originea etnica nu forma o mare parte din identitate pe vremea aia. E foarte probabil ca Pilat nu stia sa isi spuna exact originea etnica a bunicilor. El era cetatean roman, ceea ce constituia cea mai importanta parte a identitatii lui; magistrat roman, cu spiritul de corp si cultura institurionala respectiva; om de cultura greaca, de asta intreaba: ''Ce este adevarul?''; si sigur ca se tragea cel putin din paflagonieni, probabil si din multe alte neamuri, daca te ajuta asta.
Cred ca n-ai ghicit.
Posibil sa ai dreptate dar nu esti primul care pune asemenea intrebare si spune ca nu este o tema scolara.
Cam la ce scoala s-ar da o astfel de tema? Crezi sa se pierde mult timpul cu Regatul Pont la liceu? Nici la Universitate nu-si bate nimeni capul cu asta.
Dinca_Andrei_1995 întreabă: