Toata cronologia Orientului Mijlociu antic depinde de cronologia Egiptului antic. Egiptologii apreciaza ca poate exista o eroare in cronologie, dar ea este de maxim 10-20 ani, nu de secole sau milenii. Ma refer la toata cronologia Egiptului antic, intinsa pe mai multe milenii.
Piramidele?
Pai da, nu despre ele întreabă?
Având în vedere că răspunsul tău a venit imediat după nume pompiliu am crezut ca vorbesti despre ce zice el..am crezut ca te referi la textele biblice ca n-ar fi apărut ca prin miracol lol.scuze
Marea piramidă de la Gizeh avea deja o vechime de câteva sute de ani în momentul presupusei robii a evreilor în Egipt. E construită în jurul anului 2500 î. Hr. în timpul Regatului Vechi. Evenimentul biblic al exodului s-ar fi produs în jurul anului 1600 î. Hr. la începutul Regatului Nou! În această perioadă faraonii erau înmormântați în morminte săpate în stâncă cum sunt cele din valea regilor. Evreii nu ar fi muncit la piramide ci la constructia caselor pentru muncitorii egipteni care lucrau la ridicarea marilor temple ale Regatului Nou. Eventual la ridicarea acelor morminte ale nobilimii egiptene = mastaba!
Zona în care ar fi muncit evreii, ca robi, este la distanță de câteva sute de km față de Gizeh.
Gizeh-ul era loc de pelerinaj pentru adepții religiei egiptene politeiste (un fel de Sf. Paracheva) deci nu prezenta interes pentru evreii monoteiști, care să nu uităm erau robi și nu aveau dreptul de a se deplasa.
În concluzie:
- fie nu au văzut piramidele
- fie știau de ele dar erau "lucrul dracului" așa cum zici tu!
Tora nu a fost scrisă în vremea când erau ei robi în Egipt. Dacă articolul de pe Wiki este corect, atunci ea a fost scrisă în sec. al V-lea î.Hr. La vremea asta erau şi ei cred destul de informaţi; ştiau bine de existenţa Piramidei. Şi apoi profeţii - Isaia, de exemplu - au trăit mult mai încoace, faţă de robia din Egipt; şi ăştia în mod sigur erau oameni informaţi. Am văzut un comentariu pe un forum, cum că Isaia ar fi făcut o aluzie la Piramidă, numind-o "stâlp de aducere aminte în Ţara Egiptului" Is. 19:19. Mi se pare forţată interpretarea. Piramida e piramidă, nu stâlp. Probabil ei vor spune că evreii nu aveau, la vremea scrierii Torei, termenul "piramidă" în vocabular şi trebuiau să-i zică cumva; i-au zis şi ei stâlp.
Marea Piramidă continuă să stea "în piciore", deşi au trecut peste ea peste 40 de veacuri. Fascinant! Ce zici? În al treilea mileniu î.Hr. se presupune că oamenii erau primitivi. Nu motor cu aburi, nu electricitate, nu nimic. Şi uite ce au reuşit să facă! Un uriaş din piatră. Ce arhitecţi or fi fost acolo! Ce ingineri! Ce matematicieni!
Multi contemporani privesc piramidele ca un miracol; dar pentru evreii din vechime nu erau miracole. 1. Stiau de ce sunt facute; pentru pastrarea corpului fizic al faronului, de care depindea supravietuire spiritului faraonului. Apropo, asta e idolatrie; asa ca nu e bine sa o prezinti in asemenea detaliu, incat sa ajungi la descrierea piramidelor. 2. Stiau cum sunt facute; cu zeci de mii de oameni liberi, muncind zeci de ani in extrasezon; pentru asta avem si noi surse scrise clare. Tenologiile necesare erau cunoscute: rampa de pamant, rulatul pe role. 3. Nu ridicau probleme dificile, caci erau constructii pline, cu un culoar ingust si cateva camere. Bisericile medievale cu vitralii in fereste largi, ridica mari probleme, caci sunt goale la interior, si mai au si mari ''goluri'' in pereti; de aceea au necesitat cateva inventii; dar constructiile pline, ca niste mini munti artificiali, nu ridica probleme.
Nu ridica problema solutiei constructive, nu se pot darama, ca o biserica inalta si cu ferestre mari, caci piramida este masiva. Ridica doar problema volumului de munca; iar munca necesara exista in Egipt. Nu trebuia sa te gandesti cum o sa stea piramida in picioare, caci nu are unde sa cada. Nu ai nevoie sa inventezi bolta, sau flying buttress (arcul exterior). Asezi strat pestre strat; piramida are spatii goale foarte mici, nu se poate prabusi.
Nu stiu daca iti vine sa crezi, dar în antichitate hartia era scumpă si la fel si scribii. Asa ca atunci cand scriai ceva, mai ales cuvantul lui Dumnezeu, nu adaugai detalii în plus care nu au relevanta teologica. Asa ca orice era scris in Scriptura trebuia sa aiba un sens teologic.
Dar sa-ti mai zic o chestie interesanta. Ma gandesc ca stii de vestitul Pompeii care a fost acoperit de lava vulcanului Vezuviu. A fost un eveniment extrem de dramatic. Pai si atunci de ce nu a scris nimeni nimic despre asta?
De fapt o singura scriere avem despre asta si chiar si acolo e mentionat doar in treacat, ca si cum n-a fost cine stie ce.
Nici eu dacă sunt în Egipt și scriu despre religia și istoria mea nu menționez piramidele.
"dacă sunt în Egipt și scriu despre religia... mea" - Ai vreo religie?
Lăsând gluma, evreii nu au scris numai despre religia şi istoria lor. Au început cu nişte zile de creare, au descris un episod în care Cain îl omoară pe Abel, au vorbit apoi de stricăciunea oamenilor, de o revărsare uriaşă de ape etc.
M-ai făcut sa ma gândesc
Lăsând gluma, pentru ca piramidele sa fie menționate în Cartea Sfânta a unei religii trebuie ca acestea sa fie considerate sacre dpdv al respectivei religii. Nu cred ca este cazul.
"Most Israelites were actually of Canaanite stock; their ancestors did not participate in an Exodus from Egypt; Israelites did not build the pyramids!" http://ruml.com/thehebrewbible/notes/09-Notes.pdf
Nu e scris de un liber-cugetator, ci de un Yeshiva boy care a invatat ceva mai multa carte.
Miliarde de crestini n-au putut face pentru Exod ce-a facut Schliemann pentru Troia.
Au avut interes doar sa prezinte presupusa sclavie in sanul egiptenilor si atat.ce motiv ar fi avut sa pomenească de piramide?
anonim_4396 întreabă: