Sunt, cred, în viaţa fiecăruia dintre noi situaţii, nu neapărat asemănătoare cu aceea a tânărului din text, când efectiv este dificil să iei o decizie.
Tratatele de pace nu au fost semnate de mana niciunui om setos de sange, de razbunare.
Daca astazi nu traim intr-o vreme de razboi, se datoreaza acelora care. au stat acasa. Daca stam sa ne aducem aminte de motive de razbunare vom gasi destule, si pamantul ar fi fost continuu o zona numai si numai de razboi, pana cand ar fi disparut orice fiinta, orice suflare de viata de pe el.
Dacă ar fi să o luăm aşa, nici Charles de Gaulle şi oamenii lui nu au făcut bine ce au făcut. Şi niciun popor din nicio ţară ocupată nu trebuia să lupte să-l scoată afară pe inamic. Trebuia să stea fiecare acasă şi să accepte ocupaţia germană. Că dacă luptau să se elibereze, aia era răzbunare. Cum sună acest raţionament?
Francezii, sub conducerea lui C. de Gaulle, au luat arma în mână şi au culcat la pământ zeci de mii de germani. Ei au acţionat după legea din V.T. Nu au aplicat noua lege, să întoarcă şi obrazul celălalt; sau să le dea şi cămaşa dacă ăia le-au luat haina. Au făcut bine, ce zici?
Pentru mine nu este un lucru nou cand invataturile Bibliei sunt intepretate gresit.
A intoarce orabul celalalt este exact ceea ce spuneam : sa nu ne razbunam.
Legea Noului Testament a fost si in Vechiul Testament:
""Sa nu-i macelaresti", a raspuns Elisei. "Obisnuiesti tu oare sa macelaresti pe aceia pe care ii iei prinsi cu sabia si cu arcul tau? Da-le paine si apa, ca sa manance si sa bea; apoi sa se duca la stapanul lor."
Imparatul lui Israel le-a dat un pranz mare, si ei au mancat si au baut; apoi le-a dat drumul, si au plecat la stapanul lor. Si ostile sirienilor nu s-au mai intors pe tinutul lui Israel."(2Imparati.6:22,23)
Sau daca Dumnezeu daduse porunca "Sa nu ucizi", cum de tot El a dat si porunca uciderii celor ce se faceau vinovati de pedeapsa cu moartea?
Uite un caz si mai nou decat Noul Testament:
https://www.youtube.com/watch?v=xvXAZhGngVY
Dai exemple de astea izolate (să nu-i măcelăreşti...) şi le ocoleşti pe alea multe (să treci prin ascuţişul săbiei tot, inclusiv bătrâni, femei şi copii). Faci slalom. Ţi-am mai spus eu, eşti ca fotbalistul ăla care driblează patru, cinci apărători şi se împiedică la al şaselea. Vrei tu să alegi de ici, de colo câte ceva care să te susţină şi buf! te loveşti de altul care te dărâmă. Eu zic să nu mai umbli cu slalom., să încerci să te strecori printre. Slalomul nu e calea omului sincer. Şi tu cam vrei să pozezi în om sincer. Ce-ar fi să recunoşti simplu: Nu ştiu, domne; sunt lucruri care mă depăşesc.
Exista si lucruri care ma depasesc. Chiar foarte multe.
Dar si apostolul Pavel a pedepsit oameni care il incurcau cand vroia sa propovaduiasca evanghelia, ca si Elisei in vechime.
Cine nu cunoaste Biblia nu poate cunoaste ca Dumnezeu este acelasi si in trecut ca si astazi. A intoarce si obrazul celalalt era dorinta lui Dumnezeu dintotdeauna. Tocmai de aceea gasim scris: "Din pricina impietririi inimilor voastre a ingaduit Moise [...]; dar de la inceput n-a fost asa. (Matei.19:8)" Chiar daca versetul acesta se refera la altceva, el se poate aplica la toate "dezacordurile" dintre Vechiul si Noul Testament.
Sarind peste Kant trebuia sa stea cu mama lui. Un mort in plus in Franta nu ajuta pe nimeni.
"Razbunarea-i arma prostului". Daca nu a fost obligat sa plece la război ar fi trebuit sa considere acest lucru ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Iar in război nu știi niciodată daca te poți răzbuna tu pe el sau el pe tine. Planul de acasă nu se potrivește cu cel din " târg".
Răzbunarea era numai o parte din problema lui, că îi fusese ucis fratele. Poate mai mult conta ideea de a se alătura confraţilor care luptau. Şi aici miza era eliberarea unui întreg popor.