Cred ca adevarul este calea cea mai sigura pentru a reprezenta un fapt trait de fiecare dintre noi. Daca de frica il ocolesti, daca rautatea unor oameni te poate face sa-l ignori, pentru a nu pune in valoare consecintele ce urmeaza dupa producerea unui fapt, daca ignorantii il iau in ras, cred ca poti sa-ti testezi constiinta daca este bine sau nu sa mergi pe calea adevarului si eu cred ca acest lucru te va face impacat cu tine insuti daca adevarul va prima in viata ta.
Cea de a doua teza a acestui citat se refera la faptul ca, nu este bine sa folosesti aceleasi metode ca si adeversarii tai, pentru ca te cobori la nivelul lor si atunci daca ei te insulta si tu faci la fel inseamna ca, nici tu nu esti cu nimic mai bun decat ei. Deci cel de se coboara la asemenea metode este sigur ca se va autodistruge si desigur ca acest lucru nu si-l doreste nimeni. In orice situatie trebuie sa ai intelepciunea necesara si sa te gandesti sa folosesti doar metode care te reprezinta pe tine si sa nu folosesti, prin imitatie metodele folosite de adrevrasri, pentru ca s-ar putea ca ei chiar poate vor sa te autodistrugi si te provoaca prin acele metode neortodoxe.
Cea de a treia teza se pare ca este de o stricta actualitate in sensul ca, in conditiile in care legislatia nu-i sprijina pe producatori, prin aceste fiscalitati marite, cei cinstiti pot doar sa dea faliment si atunci "castiga" piata neagra care, cu toate ca produce marfuri de calitate mai proasta, ei pot sa-si permita sa le vanda mai ieftin si asa castiga pentru nu au platit darile pe care le platesc cei din piata organizata. Morala ar fi ca sa fie sprijinite firmele producatoare, pentru a putea sa-si mentina productia si sa asigure locurile de munca angajatilor si asa si tara ar castiga mai mult iar somajul ar fi cu mult mai scazut.
Toate sunt reale, chiar daca primul este mai filozofic. In schimb pe celelalte doua le putem identifica foarte usor in presa.
Mariana si tu si Gbrltdr meritati fundita de la mine. Multumesc amandoura pentru raspunsurile competente si bune. Imi pare rau ca pot premia doar o singura persoana.
Pentru prima cugetare as incerca sa scriu cate ceva despre adevar...asa cum este perceput.
Adevarul devine o mutatie creata din urmatoarele trei forme:
1. Adevarul generat - este informatia extrasa din realitatea expusa publicului larg.
2. Adevarul cautat - este informatia extrasa din nevoia noastra de a intelege ce ne inonjoara.
3. Adevarul absolut - este acel adevar la care nu vom ajunge niciodata pentru ca factorii ce influenteaza imaginea imaculata a acestuia sunt extrem de numerosi. Omul a fost impus catre o realitate impusa si construita cu bariere evidente. Societatea impune sa ai influenta in orice domeniu, generand o plaja ingusta de adevaruri...sa lasi mai mult sau mai putin loc de interpretare. La aceasta contribuie educatia populatiei intr-o directie extrem de opaca. Ex: un personaj public apare in presa intr-o ipostaza nu tocmai decenta (adevarul generat), a doua zi ratingul mare avut de acea stire genereaza un al doilea articol pe aceeasi tema (adevarul cerut) si faptul ca personajul acela e un om de rand, doar ca cineva i-a facut o poza pe plaja (adevarul absolut).
Asadar, partea crunta este ca nu exista cele trei forme ale adevarului, ci ca nu le mai putem separa.
Asadar, adevarul absolut este incontestabil...si panica poate fi ofensata de el...ca ignoranta il poate lua in ras si rautatea il poate distruge! Dar faptele si constiinta noastre pot modifica adevarul absolut.
Consider ca a te lua la intrecere cu metodele adversarului, dovedeste lipsa de intelepciune, de originalitate si rezultatul intrecerii poate fi in favoarea adversarului.
In ceea ce priveste influenta pietei negre asupra celei libere...as incerca sa le disociez...
Piata libera este cea in care pretul este liber sa oscileze in functie de cerere si oferta...care permite o tranzactionare lipsita de influente, prin formarea pretului corect, intre cerere si oferta...
Piata neagra permite jocuri ale grupurilor de interese si ale speculantilor.
Asadar, distrugand oscilarea pretului liber in functie de cerere si oferta...grupurile de interese si speculantii vor pune mana pe piata libera, transformand-o intr-o piata neagra, greu de controlat si de stopat.
Cred ca, in mare, cele scrise de Churchil au ramas valabile pana in ziua de astazi.