Omul are o constiita cu care a fost creat iar acest lucru e greu de combatut de atei.Triburile de canibali nu se mancau intre ei si aveau ritualuri de inmormantare,in biblie binecunoscuta relatare despre Iosif in Egipt dezvaluie mai bine acest lucru,atunci cand sotia lui Potifar a vrut sa se culce cu el Iosif a spus"cum sa pacatuiesc impotriva lui Dumnezeu!" culmea e ca cele zece porunci inca nu erau date, deci nici porunca care interzicea adulterul, totusi Iosif a ascultat de acea constiinta interioara.Desigur orice om poate fi influentat de anturajul in care traieste dar sa nu uitam ca sunt oameni deosebiti de instruiti sau oameni invatati sau religiosi care sa se dedea la cele mai josnice fapte morale, de la homosexualitate, pornografie infantila la crima.Asta arata ca de fapt natura umana prin excelenta este indreptata spre rau. Daca as spune trasaturi animalice as gresi deoarece animalele se ghideaza dupam instinct insa omul o face in deplinatatea liberului arbitru si sigur ca pentru asta gaseste mii de argumente, mai ales ca Dumnezeu nu exista, pentru ei e o justificare crezand ca nu vor da socoteala pentru felul in care si-au folosit liberul arbitru si ratiunea cu care au fost inzestrati.
Morala este produsul culturii.
1- nu toata lumea are aceiasi constiinta, o suta se indivizi daca ii le dai acelesi conditii sunt diferiti in constiinta lor pentru ca u personalitatile lor, eu-ul lor, nu poate fi una cu totii. Doar biblia crestina abereaza asta.
Constiinta nu are predispozitie pentru divin ci indoctrinarea e aceea care fixeaza in constient.
Moralitatea influientata de cultura? Nu ti se pare normal fiind produsul acesteia? Nu lega constiinta de divinitate pentru ca asa cum morala este produsul culturii si constiinta este produsul moralei care, sa fim sinceri, nu o gasim numai in cartile sfinte sau in regulile impuse de religie cu toate ca ele nu se deosebesc prea mult.La prima intrebare cred ca avem toti aceeasi constiinta dar o avem descoperita intr-o mai mare sau mai mica masura, diferenta facindu-se de la individ la individ si singura dovada fiind diferentele intre buni si rai si nr faradelegilor din lume.
Într-o oarecare măsură, dar moralitatea diferă de la individ la individ. A fi moral nu înseamnă neapărat a fi și credincios. Iar la întrebarea 2, așa este Dumnezeu a pus amprenta Lui în oameni:
" Orice lucru El îl face frumos la vremea lui; a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu." Eclesiastul 3:11.
1)lumea are apr aceeași conștiință? pai și criminalii, atunci?
2)nu putem știi.Sufletul nu este conștiința. Dacă te naști în cartierul greșit ai șanse mai mari sa ajungi drogat sau criminal decât dacă te naști într-o familie,care îți ofera o moralitate sănătoasă. Dar chiar dacă ești drogat sau criminal, poți găsi drumul spre Divinitate, și vei știi "din instinct" ca este drumul cel bun.Asta depășește morala învățata în lumea ta.Dar corespunde "naturii" profunde.Sufletul.
1) De unde știi cum au alții conștiința?
2) În nici un caz. Dacă nu mi s-ar fi povestit de vreo divinitate nici prin cap nu mi-ar fi trecut că ar putea exista ceva ieșit din limitele raționalului.
@tsevaoth Acum le-am auzit pe toate. Homosexualitatea = un lucru moral josnic? De ce? Și nu-mi zice că din cauză că dumnezeu ar fi lăsat pe pământ un bărbat și o femeie. Ce e mai rău, homosexualitatea sau incestul?
Omg, astia otusi fac dezbateri.
Moralitatea depinde de:
1. Gene mostenite-daca candva din famile a fost bun sau rau
2. parinti, cum sunt educati ca e bine. atunci cand esti mic, nu stii ce e rau si ce e bine. si atunci se poate ca din cauza parintilor sa nu stii cu adevarat ce e bine si ce e rau.
3.Anturaj, care iti modifica felul de a fi, fie ca sa nu rada de tine, fie ca vrei sa iti dai importanta.
Toate astea 3 lucruri contribuie la moralitatea noastra, la felul nostru de a fi, la caracter, cum ne vom purta cu ceilalti intreaga viata.
Ca sa iti raspund conform unui studiu realizat de americani (nu mai stiu sigur):
1) Lumea nu are nici pe departe aceeasi constiinta, aceasta fiind foarte diferita in functie de nivelul de educatie al fiecarui popor in parte.
2)Acel studiu tine sa te contrazica deoarece, la noi in Europa spre exemplu, tarile cu un rating al educatiei mai mare, Suedia spre exemplu, este in proportie de peste 80% plina de atei, iar mergand putin mai spre est, sa luam de exemplu Ungaria sau Bulgaria unde acel rating este mai mic, un foarte mare procent al populatiei se inchina unei divinitati, oricare ar fi fost aceasta.