Uite raspuns la obiect: in genere toate religiile protestante sunt secte. Uite de ce: Secta este o grupare care s-a desprins dintr-o structură sau organizaţie iniţială, în scopul corectării unor abateri doctrinare atribuite structurii mamă. În acest sens, putem desprinde ideea că secta este, oarecum o mişcare de evoluţie şi corectare a unei biserici care s-a îndepărtat de tradiţia iniţială"
Sursa: wikipedia
link http://ro.wikipedia.org/wiki/Sectă
Nu inteleg de ce pocaitii se simt jenati cand le spui ca sunt o secata?
Si uite aici si sectele:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations#cite_note-0
Ai dreptate, nici mie nu mi se pare o intrebare care sa creeze conflicte. Secte, banuiesc ca te referi la confesiuni, e un termen mai des folosit. Personal, nu am stat sa le numar, dar cred ca sunt sute. Sa vedem... Toata treaba a inceput dupa despartirea bisericii crestine in catolica si ortodoxa. Protestantismul a aparut in biserica catolica, prin 1517, cand Luther, un tip suparat ca preotii vindeau 'indulgente', adica iertarea pacatelor se platea in biserica, a inceput sa proclame ca biblia e singura sursa de adevar crestin. Ca sa o aduca in mana omului de rand, el a facut prima traducere a bibliei in germana, deoarece pana atunci slujbele se tineau in latina, iar enoriasii, bineinteles, vorbeau germana si nu intelegeau nimic. Faptul ca a tradus biblia a dus la o extindere a acesteia in casele oamenilor. Ulterior, astfel de miscari au luat nastere in toata lumea (acum ca biblia era la indemana si oamenii puteau citi cu ochii lor ce scrie acolo s-au trezit intrebari). Poate daca face cineva un recensamant, va vedea cam care sunt cele mai cunoscute confesiuni crestine, sa le enumar pe cele de care am auzit in romania: baptisti, adventisti, penticostali, martorii lui iehova, crestini dupa evanghelie, biserica lui hristos, biserica evanghelica lutherana, biserica evanghelica augustana, reformistii... Astea fiind toate desprinse, la un moment dat, din religia catolica. Din biserica ortodoxa, din cate stiu eu, s-a desprins un singur cult, 'Oastea Domnului', despre care ei spun ca e o miscare formata din cei ce urmeaza 'cu adevarat' cuvantul lui dumnezeu si al 'sfintilor parinti'. Despre astea am eu cunostinta, cu siguranta sunt mai multe si asta doar in ro, cred ca in tarile catolice sunt si mai multe confesiuni religioase.
Poate secte este putin impropriu spus. Cuvantul secta, cel putin in cultura romana are o conotatie putin negativa. Denominatii sau confesiuni ar fi niste sinonime ce ar suna mai potrivit. Conform statisticilor in America sunt inregistrate 1, 200 organizatii crestine diferite si peste 30, 000 in toata lumea. Numele difera de la Amish la The Way.
Majoritatea pot fi impartite in cateva grupe mari: romano-catolice, ortodocse, protestante, penticostale, angelicane, etc.
Mai multe detalii poti gasi aici:
http://www.religioustolerance.org/christ7.htm
Pai toate sunt secte, mai putin una - religia adevarata. Isus a spus ca exista o singura cale care duce la salvare si acea cale este ingusta, iar cealalta cale larga duce la pierzare (Matei 7:13 - deci daca cineva afirma ca religiile mari sunt salvatoare ar trebui sa se gandeasca bine inainte la ce a spus Isus). iar cea adevarata trebuie sa faca ceea ce scrie biblia, nu doar sa spuna ca face. faptele lor trebuie sa fie: iubirea de semeni (Ioan 13:35), predicarea vestii bune (Matei 28:19, 20) samd...
Dar era numai o curiozitate si nu cred ca aceasta intrebare ca crea vreun conflict, ca doar nu am intrebat daca exista dumnezeu.
Repet, nu vreau nici o rascoala si vreau un numar(pentru cei care rintentionati sa raspundeti la misto, abtineti-va data asta, va rog)nu neaparat exact, dar macar aproximativ, sa am si eu o idee.
Asa scria, asa s-a exprimat autorul respectiv, allanJ. T, nu am scos nimic de la mine.
Cum se face ca aici se raspunde in proportie de 50% total pe langa? penticostalii se numesc tot crestini, pentru ca ei il au pe iisus cristos ca exemplu de comportament, pentru ca ei cred in el(evreii nu cred, nici musulmanii.sau mai stiu eu ce religii mai exista, si de aceea nini nu se numesc crestini). va rog sa mai incercati sa imi raspundeti. poftim, nu mai zic secte, zic ramificatii, diviziuni sau cum vreti voi.
Allan jt, ce intelegi tu prin "adevaruri fundamentale ale bibliei"? intreb dupa ce am vazut ca toti se bat cu pumnul in piept ca ei detin adevarul absolut.
Mai allan, eu incerc sa iti explic frumos si tu sari in sus.nu inteleg de ce te simti iritat. poate pentru ca nu ai habar sa raspunzi? zic si eu...
pe cine le-a dat stupid si nefolositor lui no god si lui selfhelp, ii astept sa se ia de urechi, ca eu nu ajung sa pot face asta! oamenii au vrut sa ajute, si chiar au facut-o, dar trebuie sa existe nestupizi dintr-astia care probabil nici nu au accesat link-urle respective, dar isi dau cu parerea.
Per ansamblu crestinismu nu are multe secte.crestinismu e definit ca fiind religia acelor oameni care cred in invierea lui iisus.intr-adevar sunt multe secte care cred in dnezeu(ezotericii si gnosticii)care, multe dintre ele, din pacate, au fost distruse gratzie activitatzii intense a inkizitziei in perioada evului mediu
Da, dar aceea nu este o secta, este o religie, o secta este :
Adesea în mintea noastră ne gândim la o sectă ca la un grup de oameni care se închină lui satan, sacrifică animale şi iau parte la ritualuri păgâne, bizare şi pline de rău. În realitate, totuşi, multe dintre secte apar mult mai inocente decât sunt. Definiţia specifică, din punct de vedere creştin, a sectei este aceea a unui grup religios care neagă unul sau mai multe adevăruri fundamentale ale Bibliei. Sau, în termeni mai simpli, o sectă este un grup care învaţă pe oameni lucruri care îi conduc pe aceştia către o cale care nu duce la mântuire. Prin distincţie de o religie, o sectă este un grup care pretinde că aparţine creştinismului, cu toate acestea neagă adevărurile fundamentale ale creştinismului biblic.
Două dintre cele mai des întâlnite învăţături ale sectelor constau în aceea că Iisus nu este Dumnezeu şi că mântuirea nu se obţine doar prin credinţă. Negarea dumnezeirii lui Hristos înseamnă cu alte cuvinte că moartea lui Iisus nu ar fi fost suficientă pentru plata păcatelor noastre. Negarea mântuirii doar prin credinţă conduce la ideea că mântuirea poate fi obţinută prin faptele noastre – lucru pe care Biblia îl contrazice în mod vehemen şi consecvent. Cele mai cunoscute două exemple de secte sunt Martorii lui Iehova şi Mormonii. Ambele grupări pretind a fi creştine, cu toate că amândouă neagă cele două doctrine de bază menţionate mai sus. Martorii lui Iehova şi Mormonii cred în multe lucruri care sunt în acord cu sau sunt similare cu ceea ce Biblia învaţă. Cu toate acestea, faptul că ei neagă divinitatea lui Hristos şi doctrina mântuirii exclusiv prin credinţă conduce la concluzia că acestea sunt secte. Mulţi martori ai lui Iehova, mormoni sau alţi sectanţi sunt "oameni buni" care par să Îl caute în mod sincer pe Dumnezeu şi tot atât de sincer cred despre ei înşişi că deţin adevărul. Speranţa şi rugăciunile noastre sunt ca oamenii care frecventează aceste secte "creştine" vor vedea dincolo de minciunile acestora şi vor fi atraşi de adevărul mântuirii prin Iisus Hristos.
Sectele pentru crestinism, sunt alti crestini care s-au rupt de biserica mama, din diferite motive.pentru ortodoxie, biserica catolica este o sora.sectele ar fi, penticostalii, adventistii, martorii lui yehova, mormonii, satanistii sunt mai din vremurile noastre si nu sunt plecati din crestinism.personal nu am nimic cu cei mentionati.cuvantul Domnului este pentru toti. e chestie doar de interpretare.in fond toti santem ai Domnului.