Am o impresie ciudată legată de această postare, dar in fine...
Eminescu a fost creştin până la moarte. Voi care vă duceţi veacul numai pe google o să aveţi mari surprize despre părerile pe care vi le formaţi după ureche.
O să-ţi dau un citat :
'' Biserica este mama neamului românesc de totdeauna.''
Eminescu a scris printre altele : Învierea, Rugăciune, Sonet, Colinde...
http://ro.wikisource.org/wiki/Învierea_(Eminescu)
http://ro.wikisource.org/wiki/Rugăciune_(Eminescu)
Dacă te străduieşti o să găseşti mai multe articole legate de acest fapt. Eminescu nu a fost ateu.
Dar dacă vă străduiţi, puteţi găsi pe undeva că poate şi Papa este ateu. Mult succes!
Sper că acum nu plângeţi amândoi ( sau unul singur ).
Naivitatea voastră e amuzantă, râd şi eu la rândul meu de râsul vostru, dar sunt chestii care vă depăşesc şi ar trebui să le studiaţi cu atenţie înainte de a vă face de râs.
Hei, stati fratilor, sa ne intelegem! Nu mi-am exprimat opinia in legatura cu canonizarea lui Eminescu, cu faptul ca a fost sau nu ateu, ba chiar am mentionat expres inca de la inceput ca nu am habar si ca nu imi pasa. Doar ma distra faptul ca un vers poate fi adus ca argument privind credinta autorului, ceea ce orice om intreg la minte ar recunoaste ca e ridicol. Nu am vrut sa intru in detalii, nici macar nu am mentionat ca fraza e scoasa din context, m-am limitat la a face o paralela cu un alt vers al aceluiasi autor, incercand sa arat cat de amuzanta poate fi o astfel de "dovada".
Multumesc @Arthur pentru felicitari, cand vin din partea ta valoreaza dublu pentru mine. Insa daca esti de acord cu opinia mea ca o poezie nu este un argument, nu inteleg de ce aduci poezii ca si contraargumente.
Si cu ocazia asta vreau sa imi exprim dezacordul si fata de concluziile de genul celor care se pot trage la prima vedere citind poezia Antropomorfism. Si prietenul lui, Ion Creanga, a scris o poveste care nu apare prin prea multe carti, ceea ce nu il face insa pervers sau obsedat sexual. Fiecare om are momente in care simte nevoia sa faca ceva nepermis sau socant, chiar si din nevoia de a se distra putin, faptul ca printr-o poezie sau printr-o povestioara strecoara niste "pastile" nu ne spune nimic despre conceptiile sau stilul lui de viata.
Deci nu am auzit de stirea asta pana acum si m-a bufnit rasu` :)) merci ca mi-ai inveselit seara;)).
Putini stiu dar Mihai Eminescu chiar a fost ateu, poezia de care spui tu -"Nu cred nici in Iehova " arata foarte bine lucrul acesta.
http://ro.wikisource.org/wiki/Eu_nu_cred_nici_%C3%AEn_Iehova
@Arthure, desi Eminescu a fost un geniu al literaturii, el s-a imbolnavit de sifilis pentru ca i-au cam placut doamnele, adica a fost afemeiat mai pe sleau. Asta da comportament de crestin.
@Regis "Si pe mine m-a pufnit rasul cand am citit intrebarea si mai ales raspunsul lui Teddy. Ma gandeam ca dupa acelasi principiu am putea afirma ca prenumele lui Eminescu este Mircea, orice copil fiind familiarizat cu versurile "- Tu esti Mircea?/ - Da-mparate!"
Eu nu am facut decat sa raspund la intrebare. Imi cer scuze daca iti starnesc rasul, dar Eminescu nu a fost credincios. Mai sunt lucrari de-ale sale care demonstreaza asta : " Imparat si proletar " -
Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?
Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
Cel ce în astă lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.
( Cam asta era parerea lu` Eminescu despre religie )
si din corespondenta cu Veronica Micle:
August 1882
Dacă am avea religie, noi doi, am crede că Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătit atât amor, dar n-o avem, de aceea numai în noi înşine putem crede şi pe noi înşine ne putem întemeia. Eu zic: crede în mine şi nu vei fi amăgită, afară doar dac-oi muri. Te sărut şi te rog, linişteşte-te, căci starea ta mă doare mai mult decât mizeriile mele proprii. Al tău Emin
Cine vrea sa i-a parte la batalia dintre arthur si hombre sa-si ocupe loc repede. eu revin la intrebare, deci in scrierile stravechi apare,, Iehova Dumnezeu" ca fiind singurul dumnezeu adevarat, deci daca nici in asta nu credea, probabil il putem numi ateu, nu?!
Acum nu stiu cat cunoasteti voi, dar eu asa stiu ca el a fost prins extrem de beat pe strada cantand la vioara tot felul de cuvinte, si lau bagat la,, zdup", unde s-a cam imbolnavit atat fizic, cat si psihic. acum nu vreau sa vorbesc de rau pe nimeni, dar, ce rost ar avea sa-l declaram sfant noi oamenii, pe un alt om?
anonim_4396 întreabă: