Nu-l putem controla dar deja avem destul de multe invormatii despre el de la masurarea lui prin constante universale pana la formule prin care putem determina dilatarea si contractia in functie de alte variabile.
In plus avem si teorii pentru controlul lui dar nu dispunem de mijloacele tehnice pentru a le realiza.
Nu-s expert in fizica cuantica dar din cate stiu accentul e pe "might" si e in mare parte rezultat al matematicii. In sensul ca ecuatia nu ar avea sens decat in cazul in care o anumita variabila ar putea avea mai multe valori iar daca variabila aia e timpul atunci ar putea.
Pana nu vor demonstra ceva si pe cale experimentala sunt doar presupuneri.
Interesanta intrebare, am sa-i urmaresc raspunsurile...(daca se termina certurile CRETINE, pe subiectul Religie-Ateism)...la o intrebare despre TIMP!
1. Deocamdata, Timpul, ramane un "one of the deepest mysteries", pentru ca stiinta, "studiile si descoperirile" au imbunatatit numai sistemul de masura, ajungand pana in jurul a 16 cifre, (un plus, daca te gandesti ca asa iti functioneaza GPS la masina si "locatia" pe telefonul mobil, ...altfel te certai cu cel care a fost extrem de "inspirat" sa aduca Religia in intrebarea ta, folosind un telefon cu disc!)
2. "Some scientists are considering whether time might have more than one dimension", nu cred ca statea scris intr-un dictionar editat mai devreme de anii 90, cel putin eu am luat contact cu lucrari gandite in acei ani.
"Hipertimpul", "timpul cu doua dimensiuni", "spatiul cu 4 sau 20 de dimensiuni", etc, prezinta un singur aspect demn de luat in seama, si anume faptul ca atunci cand NU se stie ceva...se mai adauga niste Dimensiuni, din pacate, fara o Matematica reala, ci una "potrivita", "acordata" pentru a da ce se doreste.
"Teoria M", "superstringurile", reconcilierea electromagnetismului cu gravitatia, si asa mai departe, un exemplu il ai aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16393619/
"No one can say exactly what it is...", asa ca putem sa mai adaugam niste Dimensiuni, in fapt, putem adauga orice, la ceva ce exista, a luat fiinta intr-un anumit moment, e masurat...dar NU se stie ce este. :D
P.S. Ai rezolvat rebusul? :)
Încep cu P.s. Nu, n-am terminat rebusul. Poate revin pe topicul respectiv. Cât despre apariţia unei discuţii despre religie, si eu am fost puţin surprins la început. Dar cred că mi-a căzut fisa. Posibil să fie vorba despre un "ignore" pe acolo, care nu a făcut posibilă discuţia direct pe acel topic. E ok.
Revenind la subiect, hai să redau ceva mai mult din acel început, că merită: "... No one can say exactly what it is. Yet, the ability to measure time makes man's way of life possible. Most of his activities involve groups of people acting together in the same place at the same time. People could not do this if they did not all measure time in the same way". Interesant, nu? Pe urmă intră in tot felul de consideraţii, despre "measuring time", despre "time zones" si altele.
I can say exactly what It is: o unitate de măsura.
Da, dicționarul e depășit. Cele din vremurile noastre au menirea sa clarifice nu sa te bage și mai tare in ceata: https://dexonline.ro/definitie/timp
Timpul este în realitate o funcție a percepției și memoriei umane (distentio animi). Termenul folosit special aici (distentio) reflectă o tensiune sau chiar o extindere dureroasă, pe care le crează percepția timpului. Trei funcții ale minții sunt legate de distentio: atenția, care se focalizează pe prezent: memoria, care se concentrează pe trecut, și anticiparea, care se fixează pe viitor. Până în 1904, aproape fiecare om care a existat vreodată a înțeles greșit conceptul de timp. Budiștii au crezut că este ciclic. Între timp, Newton credea că timpul a fost un câmp perfect, omniprezent în întregul univers, care este un ritm regulat pentru toate fenomenele.
TIMPUL- printre toate conceptele din lumea fizicii, pune cea mai mare rezistență la a fi detronat de la continuumul ideal la lumea discretului, a informațiilor, a biților. Din toate obstacolele care împiedică o existență profundă a existenței, nimeni nu se înrăutățește mai mult decât "timpul", pentru a descoperi conexiunea profundă și ascunsă dintre timp și existență, este o sarcină pentru viitor!
Timpul va ramane un mister. Stii exemplu cu gemenii, nu?
Gandeste-te cum se dilata/contracta timpul in functie de activitatea/perceptia ta la acel moment.
Nu stim foarte multe si nu avem suficiente date despre "formarea" timpului dupa Big Bang. Accelerarea universului il face vizibil sau noi credem ca timpul "trece".
Intrebarile stiintifice sunt la fel de numeroase ca si cele filosofice.
Cred ca dictionarul ramane de actualitate in privinta acestei exprimari.
Vezi, dacă noi stim viteza unei masini pe sosea, putem sti si cât timp va trece până ce acea masină se va afla într-un punct oarecare X de pe sosea (împărţim spaţiul la viteză). Legile temporale ale fizicii ne dau posibilitatea să prevedem sau să prezicem, pentru motivul evident că ele sunt funcţii de "t", adică de măsura intervalului de timp în funcţie de un ceas mecanic. Dar cum este conceput ceasul? Să presupunem că fixăm acul unui ceasornic mecanic la zero exact îm momentul în care dăm drumul la o bilă metalică din vârful unui turn. Vârful acului ceasornicului va ajunge în dreptul semnului t' exact în momentul în care bila ajunge pe pământ. Se poate observa un paralelism temporal între aceste două fenomene mecanice. Ce vreau să subliniez este că previziunea fizică este o relaţie simetrică: putem spune tot asa de bine că 'corpul în cădere' este cel care prevede 'ceasornicul', ca de altfel orice alt fenomen mecanic.
Nu că am spus cu asta nu stiu ce mare filosofie, dar e totusi ceva ce are legătură cu modul în care percepem sau măsurăm noi timpul.
De ce îmi pui întrebarea asta aici? Aici se discută despre altceva. Totusi, ca să îţi răspund - Un crestin crede că este răspunzător, că va da socoteală la o judecată viitoare. Un ateu scapă de problema asta. Deci are o grijă mai puţin. Nu că nu e si el atent cum se poartă cu semenii lui si cum îsi trăieste în genetal viaţa, dar nu are o problemă cu o judecată viitoare, cum că va sta în faţa unui scaun de judecată unde va da socoteală pentru tot ce a făcut. Deci despre responsabilitatea asta era vorba, responsabilitate în faţa unui presupus creator.
Ai dreptate, nu te-am inteles eu bine, sa nu fac spam aiurea, Credeţi că în zilele noastre s-ar mai putea face o remarcă asemănătoare despre timp?
Da, cred ca da, deci einstein a dezvăluit o parte a ceea ce înseamna definiția timpului
Putem zice că e depăsit acel dicţionar?
nu cred asta, in continuare timpul este un mister deci avem cât de cat o definitie despre el https://en.wikipedia.org/wiki/Time
https://www.youtube.com/watch?v=1uRrxct3uPc