| sabin89 a întrebat:

Am imaginat o istorioară (fiction) în care este implicată trecerea (şi ne-trecerea) la orarul de vară. X este mecanic de tren şi lucrează pe aceeaşi linie de mulţi ani. În fiecare seară ajunge în oraşul său la exact aceeaşi oră (se presupune că orariile de cale ferată sunt perfecte) şi predă trenul unui alt mecanic care îl preia de acolo. Soţia lui cunoaşte cu precizie ora sosirii şi vine la gară să îl ia. În fiecare noapte îşi face apariţia tocmai în clipa când soseşte X şi îl ia acasă. Într-un an a fost o neînţelegere între mai multe state (să zicem în SUA) în privinţa trecerii la orarul de vară. Când a fost introdus orarul, statul în care locuia el nu l-a adoptat. Trenul pe care trebuia să-l urmeze începea într-un stat vecin, care lucra cu noul orar. E de înţeles că s-a creat o dezorganizare şi în prima noapte după schimbarea introdusă, X a ajuns în gara oraşului său exact cu o oră mai devreme. S-a gândit că soţia va fi la gară exact peste o oră. Lasă ceasul personal la cineva în gară (nu mă întrebaţi de ce) şi porneşte pe jos spre casă. După un timp de mers se întâlneşte în sfârşit cu soţia care se îndrepta spre gară. S-au întors împreună spre casă. Când au ajuns, s-a uitat la ceasul din perete şi a constatat că, deşi mersese destul de mult, a ajuns acasă numai cu douăzeci de minute mai devreme decât de obicei. Oare cât timp mersese X pe jos? Aproximativ măcar; cât credeţi?
Poate găsiţi povestirea şi un pic amuzantă 

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da. Asta se putea întâmpla în USA. In Japonia niciodată. Nici la noi, căci așa cum merg trenurile, se întâlnea cu soția după o săptămână. Ai talent. Ca să fie și un pic horror, plasează povestea la noi și adaugă sugestia mea, ca să iasă proză fantastică cu integrarea în absolut, tunele secrete pe sub Carpați, Pădurea Hoia Baciu și alte bazaconii.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Drumul pana acasa are 40 de minute, iar sotia pleaca la si 20 pentru a ajunge la fix la gara, deci s-au intalnit dupa ce a mers 30 de minute, iar sotia 10.

| sabin89 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Eu am abordat problema aşa: Soţia lui a plecat la ora obişnuită, dar s-a întors acasă cu douăzeci de minute mai devreme ca de obicei. Pentru ca ea să fi putut economisi douăzeci de minute în drumul pe care l-a parcurs spre şi dinspre gară, trebuie să fi câştigat câte zece minute la fiecare drum. Adică trebuie să-l fi întâlnit pe soţ la un moment care era cu zece minute înainte de timpul la care ea ar fi ajuns la gară dacă şi-ar fi continuat drumul. Dar ea ar fi ajuns cu o oră după ce X ar fi pornit-o pe jos din gară. Asta înseamnă că X a mers diferenţa dintre cele zece minute şi o oră, cu alte cuvinte a mers cincizeci de minute.

| TristanTzara a răspuns:

Notație: D e distanța de la gară acasă, d e distanța parcursă de X de unul singur. T e timpul în care soția (probabil cu mașina) parcurge D, iar d e distanța parcursă de X de unul singur. V e viteza femeii iar v a lui X (pe jos).

Așadar avem: V=D/T=(D-d)/(T-10) pentru că femeia parcurge D-d de două ori în 2T-20. Și v=d/t.

Știm că X merge d (asta îi ia t) și apoi D-d cu soția (asta îi ia T-10) și când ajunge acasă observă că totul i-a durat T-20 și o oră. Deci t+T-10=T-20+60, sau t+T=T+50 deci t=50 minute. Dar din păcate cam asta e singura variabilă pe care o putem afla.

V=D/T=(D-d)/(T-10) deci TD-10D=TD-Td așadar d/10=D/T=V. Putem de aici deduce că V=5v. Și cam atât căci altfel am avea 10D=dT o relație cu 3 necunoscute independente deci cu o infinitate de soluții.

Am mai putea introduce niște restricții pe T. T>10, altfel ar parcurge D-d în 0 secunde, lucru imposibil. Sau că T-10

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Am ajuns amândoi la acelaşi rezultat t = 50 happy