Pentru ceasurile de pe Terra (raportate la terra) a trecut timpul t= 4, 4 ani.
Pentru ceasurile din nava (raportat tot la terra) a trecut timpul t'=1, 9 ani.
Sunt doua moduri in care poti interpreta asta:
1.) Ceea ce s-a intamplat raportat la timpul de pe terra in 4, 4 ani, s-a intamplat pe nava in numai 1, 9 ani. O interpretare gresita, deoarece ar insemna ca timpul trece practic mai repede pe nava decat pe terra. Conform acestei interpretari nava a reusit sa parcurga intreaga distanta in 1, 9 ani.
2.) Pe nava s-a intamplat in 1, 9 ani exact ceea ce s-a intamplat in timpul de pe terra in 1, 9 ani.
Conform acestei interpretari nava a parcurs doar 1, 7 ani lumina, iar nu intreaga distanta.
Ideea e ca nu interpretezi correct formula.
Daca pe pamant trec 5 secunde iar pe nava doar 1 secunda TU interpretezi ca pe nava cinci secunde terestre trec ca una singura (adica timpul trece mai REPEDE pe nava).
Interpretarea corecta este ca acea secunda de pe nava nu are valenta a 5 secunde tereste, ci a doar unei singure secunde terestre.
Daca eu pe Pamant pot sa alerg 5 metri in 5 secunde, nu inseamna ca pe nava am sa pot sa alerg 5 metri in doar 1 secunda, inseamna ca imi va lua 25 de secunde.
De la problema cu observatorul si de la faptul ca tu presupui ca va merge cu viteza luminii x ani.
X ani este o viteza abstracta. Daca tu mergi aproape de viteza luminii atunci si timpul se comprima. Pe ceasul navei ar putea arata 4.4 ani. Ceea ce nu se intampla pe pamant.
Bine, faptul ca i-au trebuit 4, 4 ani sa ajunga acolo este evident. Problema e cum de a rezultat acel 2, 1c, care ne-ar spune ca a mers cu o viteza de doua ori si ceva mai mare decat viteza luminii.
Chestiile astea au fost demult.
Povesteste si tu cum ai ajuns la 1 - v*v/c*c... adu si formulele aici in discutie, ca sa nu gandim noi singuri chiar totul.
anonim_4396 întreabă: