Mda, dar in Titanii Zeus se cam plangea ca oamenii uita de divinitate cand le e prea bine... binele inmoaie credinta. De aia si ne rugam mai asiduu cand dam de greu.
Deci Beethoven o cam da cotita. Adevaratul semn de superioritate, istoria ne demonstreaza fara echivoc, este atunci cand nu-ti e frica sa-ti asumi raspunderea morala a raului distructiv, iar "superioritatea suprema" ar fi si sa stii sa te opresti la timp din activitatea-ti distructiva (ceea ce e mai greu, parerea mea!).
Cand esti bun, ceilalti te vor privi ci invidie si ura. Cand esti om bun, atragi situatii placute in viata ta, oamenii devin prietenosi deschisi, cauta compania ta. Acest lucru naste invidia in ceilalti deoarece ei nu mai sunt in prim plan, nu au aceeasi atentie din partea celorlalti cum ai tu, ei se simt diminuati si in inconstienta lor cred ca nutrind ura fata de tine si barfindu-te se ridica mai sus decat tine.
Atunci la ce mai puteam intrebarea? Ca sa ma aflu in treaba? "Da...", zici tu in gand Doresc exemple care sa sustina (sau nu) DOAR acel citat.
Ok.
Superioritatea unui om in filosofia bizantina (si mai departe in cea crestina) este data de sanctitatea persoanei iar aceasta la randul ei este data de cat de etic se comporta un om.
Ia-o de la mic la mare. Uita-te in jurul tau. Cunosti pe cineva "bun"? Nu. Apoi intreaba si pe altii daca cunosc. Vei obtine acelasi raspuns (eu unul nu cunosc). Si tot asa, nu iti va fi greu sa intelegi ca nu este si nu a fost nimeni bun. Este Basascu bun? Este Ponta bun? - niste exemple ca sa ne si amuzam un pic. A, ca sunt unii mai putin rai decat altii - asta e altceva. Nu sunt toti la fel de rai - cu asta sunt de acord. Dar om fara niciun pic de rautate nu exista.
Dar nici nu cred ca Beethoven vedea in viata lui asa mult alb si negru. Eu nu cred ca citatul ala se refera la o bunatate pura, ci la atitudini luate in anumite circumstante, in relatie cu alti oameni. Sa fim seriosi. Tipul asta nu era chiar asa mediocru in a privi viata. Gandirea unui artist e deosebit de speciala si profunda in majoritatea cazurilor.
Da, am inteles si eu ce a vrut sa spuna, inteleg si ce spui tu si cred ca ai inteles si tu ce am spus eu. Simplu, sunt fatete ale aceluiasi adevar. Iti mai spun si ca sunt de acord cu proverbul: Frumusetea unui om sta in bunatatea lui.
Citindu-ti intrebarea, nu-mi vine in minte decit un singur exemplu si anume : in filmul " Lista lui Schindler " e o faza in care Schindler poarta o discutie cu comandantul lagarului ( un om bolnav psihic, care se crede Dumnezeu ) ca cea mai mare putere a unui Zeu nu este aceea de a ucide ci de a ierta. Iertarea este o forma de bunatate!
Ah, da, imi amintesc faza din film Bun exemplu!
Mda, dar in Titanii Zeus se cam plangea ca oamenii uita de divinitate cand le e prea bine... binele inmoaie credinta. De aia si ne rugam mai asiduu cand dam de greu.
Deci Beethoven o cam da cotita. Adevaratul semn de superioritate, istoria ne demonstreaza fara echivoc, este atunci cand nu-ti e frica sa-ti asumi raspunderea morala a raului distructiv, iar "superioritatea suprema" ar fi si sa stii sa te opresti la timp din activitatea-ti distructiva (ceea ce e mai greu, parerea mea!).
Manipularea unor notiuni cu valoare relativa, asa cum sunt si "superioritate" si "bunatate", nu poate permite tragerea unor concluzii cu pretentia de verdicte.Beethoven de atunci poate a crezut ce a spus, dar tot el, azi, poate-si schimba parerea.Cred ca nu este bine sa fetisizam parerile, indiferent de la cine vin ele.
Eu cred ca aceasta propozitie este adevarata.
In primul rand, prin bunatate demonstram ca suntem fiinte umane, superioare animalelor. Nu poti fi considerat om daca nu ai pic de bunatate in tine, corect?
In al doilea rand, de ce am plati cuiva cu aceeasi moneda? Adica daca persoana ne-a facut un rau, de ce sa facem si noi rau acele persoane? Daca noi ii facem un bine atunci i-am demonstrat superioritatea noastra fata de ea.
Asadar, aceasta propozitie pentru mine este adevarata, exprima un adevar si ar trebui sa tinem cu totii cont de ea
Sfarsit)
Sunt de accord cu ceilalti 2 care au raspuns.
Iti dau un exemplu personal ( ce se intamplase cu ceva ani in urma), poate o sa para putin stupid :
Desenam pe un site online. Si dintr-o data apare un tip ( care intr-adevar desena mai bine decat ceilalti ) si incepe sa ii injure pe toti, facandu-i inferiori... sau sa isi bata joc de ei. etc. Pana ce ajunge la mine. Eu fiind incepatoare pe acel site, nu desenam cine stie ce cu mouse-ul. Deci incepuse sa ma critice intr-un mod jalnic. M-am uitat la desenele lui ( foarte frumoase oricum ) si i-am lasat un comentariu unde i-am zis ca eu consider ca e un tip foarte talentat, desenele lui sunt minunate si poate intr-o zi chiar voi ajunge sa desenez ca el. ( Si chiar credeam ceea ce i-am zis, fiind constienta ca nu aveam acelasi nivel ca al lui ). Ei bine, imediat tipul si-a cerut scuze ( si nu numai mie, ci tuturor ) de o mie de ori si si-a schimbat total atitudinea din acea zi. La sfarsit, devenisem prieteni.
De exemplu cineva e rau cu tine si tu esti bun cu el.El o sa se simta inferior tie pentru ca pe tine nu te-a deranjat raul lui(ti s-a parut chiar un motiv sa-l rasplatesti). Multi oameni o sa te respecte pentru ca bunatatea ta nu poate fi impiedicata fata de a altilor. Unii se razbuna si nu mai sunt cu nimic mai importanti decat ce-i care au inceput.