anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o intrebare pentru credinciosi. Sunteti siguri ca evolutia nu e adevarata? Eu am fost credincioasa pana de curand. Uitati ce am gasit ca dovezi:
Uneori, trasaturile corporale inutile sunt pastrate de organism din simplul motiv ca acestea nu-i dauneaza cu nimic. Cu toate acestea, maselele de minte nu au fost intotdeauna doar o sursa de venituri pentru dentisti. In trecutul indepartat al speciei noastre, maselele de minte aveau rolul unui al treilea set de molari, folosit la mestecarea carnii crude. Odata cu cresterea capacitatii craniene si a creierului, structura mandibulei umane a fost supusa schimbarii evolutive. Din aceasta cauza, cavitatea bucala este " aglomerata" cu aceasta pereche suplimentara de masele.
Asta ar fi o dovada a evolutiei.
Coccisul nu este nimic altceva decât o rămăşiţă a cozii, cu care erau dotaţi strămoşii omului. Asta e o alta dovada, indiferent ca o acceptati sau nu.
Eu din pacate am renuntat la frumoasa iluzie de a crede in Dumnezeu. Era o consolare doar. Si nu putem zice ca Dumnezeu a creat omul prin evolutie pentru ca daca e atotputernic nu ar fi asteptat milioane de ani sau chiar miliarde ca sa aparem noi. Evolutia implica faptul ca Dumnezeu nu este necesar. Tot ce mai trebuie sa se afle este cum a aparut prima celula, care a fost capabila sa evolueze. Dar se va descoperi si asta in viitor. Sunt prea multe dovezi pentru evolutie ca sa le putem ignora. Eu am fost credincioasa, dar totusi am reusit sa deschid ochii. Si adevarul doare. In aroganta noastra am reusit sa ne credem in centrul universului, dar nu e asa. Suntem muritori, desi nu imi place sa spun asta.

27 răspunsuri:
| JeSa a răspuns:

Madalina,
Un exemplu(implicare filozofică şi religioasă), suedezul Linne, eticheta în latină 4000 de specii, folosind dubla identificare, a "genului" cu majuscule şi a "speciei" cu minuscule; deci, nonmenclatura a rămas în uz până în zilele noastre, fiind continuată în Franţa de Cuvier, ce respecta "Geneza"happy.

"Mădălina, Suntem muritori, desi nu imi place sa spun asta."
Uite un citat: "A filozofa, înseamnă să înveţi să mori."(Platon)
Moartea este un fenomen fiziologic, care trebuie privit ca atare.happy

| Hombre a răspuns:

@ alex nu limita universul.Pana la "pana la cea mai apropiata stea "Proxima Centauri "este 4 ani lumina. Universul este infinit, a nu face confuzie cu partea de univers cunoscuta de noi prin mijloacele care le avem la dispozitie.

| syme a răspuns:

"Evolutia implica faptul ca Dumnezeu nu este necesar." - insa asta nu implica in mod necesar faptul ca daca Dumnezeu nu este necesar in evolutie, atunci El nu este necesar deloc.
Pe de alta parte argumentul din evolutie nu poate fi un argument impotriva lui Dumnezeu. Faptul ca speciile ar fi evoluat nu implica faptul ca Dumnezeu nu exista.

Madalina, daca acesta iti este argumentul impotriva lui Dumnezeu, atunci acesta nu este deloc un argument.

Eu te sfatuiesc sa nu te multumesti cu un pseudo-argument pentru ca tocmai aici ar fi iluzia de care vorbesti, nu in a crede in Dumnezeu.
Am adus aici mai multe argumente pentru a arata ca pozitia teista este mai rationala decat cea ateista: http://www.tpu.ro/......ivinitate/
Nu vei rata raspunsul meu, este cel kilometric. :)

| syme a răspuns:

Daddy,
Ai mare dreptate. Pe toate la admiri "ca si cum ar fi" ceea ce nu sunt. Poti vedea soarele precum o lucrare de arta la fel cum un copil vede intr-un tractor de jucarie un tractor adevarat. Si copilul si tu, va comportati "ca si cum ceea ce nu este ar fi". Totusi exista o diferenta intre voi - copilul se va putea bucura odata de un tractor adevarat si uimirea lui va fi mai mult decat o iluzie. Insa tu vei ramane cu ochii in soare si-l vei privi "ca si cum" ar fi ceea ce nu este.
Si astfel tot demersul tau si toata lupta impotriva iluziilor se transforma in acceptarea altora si mai adanci. Toata lupta impotriva iluziei existentei lui Dumnezeu nu este decat o iluzie ea insasi.
Vino inapoi pe pamanturile libertatii. Pe pamanturile unde nu trebuie sa-ti creezi iluzii "ca si cum". Acolo unde operele de arta sunt opere de arta si pot fi admirate ca atare si nimeni nu le injoseste spunand "va privesc ca si cum ati fi opere de arta, dar stiu ca nu sunteti decat niste gunoaie care va plimbati prin univers si care odata si odata va veti stinge".
Te asteptam pe tine, daddy, o adevarata opera de arta.

| syme a răspuns:

Daddy,
Poate ca nu esti obisnuit cu limbajul metaforic, insa priveste-l ca si cum ar fi metaforic. Daca poti privi soarele ca fiind ceea ce nu este, atunci priveste si limbajul meu cel putin ca fiind ceea ce este.
N-ar fi mai sanatos asa?

| Razvan a răspuns:

Tu ai dreptul la alegere. Poti sa crezi in absolut orice. Un om rational niciodata nu te va condamna pentru faptul ca ai alte credintehappy
Dar observ ca nu esti sigura pe tine. Daca ai fi sigura n-ai avea nevoie de aprobarea sau dezaprobarea noastra.Crezi ca nu m-am intrebat daca exista Dumnezeu? Cu totii ne intrebam asta, Madalina. Dar eu nu caut dovezi exterioare. N-am nevoie de nimic pentru a crede. E pur si simplu un fapt impotriva caruia nu am cum sa ma revolt.Si cum as putea cand Dumnezeu a fost mereu langa mine si mi-a trimis niste oameni atat de minunati langa mineraised eyebrows
Dar vezi, deja zicand astea ma refer la mine. Tu nu ai cum sa vezi lucrurile din perspectiva mea.Bineinteles ca suntem muritori, in Univers nu suntem nici macar a mia parte dintr-un fir de nisip dar asta nu e casa noastra.Noi,aici suntem in vizita.Adevarata casa e unde sufletul isi gaseste loculhappy

| ania a răspuns:

Legat de intrebarea initiala
Cred ca nu ai renuntat complet la credinta.
Cum am mai scris, un tip priceput la informatica, Marcel Golay a calcuat ca producerea celei mai simple molecule proteice replicabile ar necesita o succesiune de 1500 de evenimente intamplatoare reusite, ficecare cu jumatate de sansa de succes:; la o varsta a universului de 3 trilioane de ani i-a i-a iesit o sansa din 10 la puterea 283,( pe care l-a comparat cu numarul maxim de evenimente care au putut avea loc in intreaga istorie a universului, calculat ca fiind 10 la puterea 170)
- cred ca ceva de genul acesta avea in minte domnul Dawkins cand a spus ca nu stie cu a aparut prima celula.Cred ca ai nevoie de foarte multa credinta ca la o impobabilitate matematica atat de mare sa speri ca stiinta va explica intr-o zi cum a aparut prima celula;
oricum teoria evolutie nici nu incearca sa explice cum a aprut prima celula replicabila
- legat de relevanta toeriei evolutiei in discutia privitoare la existenta sau inexistenta unui Creator

William Paley a adus un argument in favoarea existentei lui Dumnezeu, numit argumentul lui Paley:
Daca gasesc o piatra imi pot imagina ca a fost acolo dintotdeauna. Daca gasesc un ceas nu trebuie sa fiu ceasornicar pentru a vedea ca a fost proiectat in mod intentionat.Formele de viata de pe pamant, incluzand fiinta umana tradeaza in constitutia lor semnele incontestabile ale unui design. Un asemenea design demonstreaza prezenta unui designer, numit de el, divinul producator de ceasuri al creatiei( The divine Watchmaker of creation).
Legat de cartea lui Dawkins, The Blind Watchmaker, fizicianul Stephen Barr scrie:

Paley gaseste un ceas si se intreaba cum e posibil ca el sa apara acolo din intamplare. Dawkins gaseste o fabrica imensa automata care in mod orb construieste ceasuri si simte ca a raspuns in mod complet argumentului lui Paley. Dar e absurd.Cum poate o fabrica care construieste ceasuri sa necesite in mai mica masura o explicatie decat ceasurile insele?
Evolutia unei forma de viata in aIta e posibil de atribuit fortelor oarbe ale naturii, dar principiul antropic implica ca acele forte au fost puse in miscare deliberat si cu scop, cu finalitatea de a produce in mod precis fiintele pe care biologii in mod superficial prezuma ca au aprut din intamplare. E una sa spui ca ciocul pasarilor, culoarea insectelor, ochiul uman a evoluat din intamplare. Dar un univers care in mod legic produce pasari, insecte, fiinte umane estecu atat mai clar produsul unui design intentionat si creativ.Paley a avut dreptate.( Modern Physics and Ancient Faith)
Sa fie adevarata teoria evolotiei ar fi o munune a lui Dumnezeu chiar mai mare decat crearea fiecarei specii in parte.

soothe
| soothe a răspuns:

A intelege evolutia si a o acepta ca motor in adaptarea la noile conditii nu inseamna ca nu esti credincios. Modul in care ne este prezentata Divinitatea si relatia noastra cu El/Ea de catre religii este coborata la nivelul de intelegere al omului de acum 2000-10000 ani (si la multi din ziua de astazi). Atat se putea explica in Biblie sau in alte surse religioase. Nici macar teoria relativitataii nu am vazut-o explicata in Biblie, necum evolutionismul.
Credinciosi sau necredinciosi (prefer formula asta decat ateu, oricat as supara pe unii-altii) gandim inca aritmetic sau mecanicist. La urma urma urmelor fiecare are dreptul sa experimenteze si sa parcurga drumul spre devenire, pe calea lui/ei
De aici si pana la a face prozelitism ieftin e cale lunga. Stiu ca nu merit fundita; spun toate acestea din adancul inimii.

| daddy a răspuns:

Madalina
dar ma tot surprinzi
ei si ce daca evolutia e reala?
daca toata viata a aparut printr-un proces natural trebuia sa faca viata mai putin frumoasa?
daca ma uit la soare stiu ca nu este decat o stea ca si celelalte pe care le vad noaptea pe cer dar asta nu ma impiedica sa il admir ca si cum ar fi o lucrare de arta,
stiu de asemenea ca ploaia nu e decat precipitatia apei prin condensare si asta nu ma impiedica sa ma incante ( vara chiar imi place enorm sa ies noaptea cand sunt furtuni si sa ma plimb prin ploaie si sa admir chiar si fulgerele )
e natura madalina si e si minunata nu are numai parti rele happy
ar trebui sa ne consideram deja binecuvantati si impliniti ca avem ocazia sa experimentam ceva inimaginabil de frumos ^_^
cred ca ma duc sa fac o plimbare prin parc sa admir verdeata day dreaming

| daddy a răspuns:

@syme
"Si astfel tot demersul tau si toata lupta impotriva iluziilor se transforma in acceptarea altora si mai adanci. Toata lupta impotriva iluziei existentei lui Dumnezeu nu este decat o iluzie ea insasi"

cand ai sa pricepi si tu ca nu am cu cine lupta? impotriva cui? unei fiinte fictive?


"va privesc ca si cum ati fi opere de arta, dar stiu ca nu sunteti decat niste gunoaie care va plimbati prin univers si care odata si odata va veti stinge"
nu am spus asta ca sunt gunoaie straight face
spuneam ca stiinta le priveste doar ca pe niste corpuri ceresti, cu toate acestea sa fim realisti cati dintre noi cand se trezeste dimineata constientizeaza ca de fapt soarele este o stea ca si celelalte pe care le privesti noaptea? ( poti sa stii acest lucru )
dar nu ai sa privesti soarele asa cum il vede astronomia
si spuneam ca universul are multe mistere care sa ne fascineze nu crezi la fel?

| daddy a răspuns:

"se trezesc "
uite ca ma si zapacesti laughing

| Ianna33 a răspuns:

Da, imi imaginez eu cat de credincioasa ai fost...straight face se vede

| izvordemunte a răspuns:

Evolutia nu desfiinteaza conceptul de Dumnezeu. Evoluam si acum, e normal. O specie care nu mai poate evolua e condamnata la diparitie totala. Asta nu inseamna ca nu exista Dumnezeu. Totul e relativ pe lumea asta, numai El e absolut.

| DeeDee28 a răspuns:

Ok, sa zicem ca ai dreptate si ca toate au stat pe baza unei evolutii. Acum mai ramane o intrebare: daca stim ca omul a evoluat dintr-o celula, celula cine a creat-o? cred ca totusi fara ajutorul lui Dumnezeu celula aceea nici nu ar fi existat, ce sa mai zic de evolutia ei? asa ca zic sa te gandesti mai bine si sa revii asupra teoriei religioase pentru ca nu cred ca omul se trage din maimuta. Acum sa fim seriosi. te crezi maimuta? Sincer, eu nu ma consider una dintre ele

| Alex_7297 a răspuns:

Http://www.TPU.ro/......ita-daca/, m-am certat cu creştinii toată ziua, nu am de gând să repet... Poţi citi părerile mele acolo!

| Alex_7297 a răspuns:

Anonim dacă ai gândi locig ţi-ai da seama că Universul are un centru. Centrul Universului este centrul unui cerc cu raza de 13 miliarde de ani lumină, că atâta este Universul, un cerc cu raza de 13 miliarde de ani lumină (e şi logic). Cât despre evoluţie. Află că noi am apărut din nişte bacterii. Deci am "combinat" 2 bacterii şi a apărut o bacterie mai mare, care s-a combinat etc., până a apărut omul.
P. S. : repet şi aici cum am repetat şi în alte locuri : darwinismul nu susţine că ne tragem din maimuţe, darwinismul susţine că avem un strămoş comun cu acestea!

| arrriadna a răspuns:

Salut. Pt mine nu se exclud cele doua conceptii, cea religioasa si cea stiintifica, ci mai degraba se completeaza reciproc.
Daca urmaresti darwinismul cu atentie la detalii ai sa vezi ca nu se poate duce teoria pana la capat. La fel cum si dogmatica religioasa mi se pare limitata.
Clar noi am evoluat ca specie si... ai uitat de fetusul uman care trece in burtica prin stadiul de peste si reptila.
Evolutia nu cred ca implica absenta divinuluui cum spui tu, ci cred ca o include, cel putin pentru mine, fiindca vad prima celula ca aglomerare energetica condensata.

| lucib a răspuns:

Hey, de evolutii au avut partea toate vietuitoarele, dar nu ca din maimuta am devenit ce suntem acum...

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Uite niste explicatii date de un om stiinta, care demonteaza aspecte legate de teoria evolutiei: http://www.sfaturiortodoxe.ro/dovezile-fosile.htm

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Evolutia biologica exista sigur ca da, eu am dat alte exemple de evolutie biologica :apendicele si parul de pe corp, bineinteles ca sunt multe.
Nu stiu daca se va descoperi ce a fost prima delula, poate doar prin deducere.
Si eu sunt atee, cum sa discreditezi evolutia? imposibil.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Tu nu ai crezut niciodata in dumnezeu, ai crezut in oameni. daca pui o vrabie cu un papagal va iesi o noua pasare. evolutie? nu prea! pasarea a fost pasare de cand e, iar omul om de cand e. ca si-a schimbat forma cat de cat, le-au crescut dinti altfel, sau le-a disparut cate o mica parte e una, dar ca din vrabie faci dinozaur, din maimuta om de exemplu, asta e cam sarita. iar universul n-are centru, e nesfarsit. apropo, nu prea sunt credincios, pe scurt nu cred in oameni, doar in dumnezeu

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

@raspuns anonim, unde ai vazut tu ca evolutionistii ar propune combinarea vrabiei cu papagalul? si ca s-ar presupune ca din vrabie se face dinozaur, de unde le-ai scos? unde ai vazut asa ceva?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ati ajuns sa va luptati in lincuri luate de pe internet, fara sa aveti grija de credinta voastra personala care trebuie sa fie doar cat un bob de mei, pentru a putea muta muntii din loc.madalino? nu ar fi asteptat dumnezeu milioane de ani? madalino Dumnezeu este stapanul timpului. el este in trecut si in prezent si in viitor.pentru el o mie de ani sunt ca ziua de ieri care a trecut.cat de bine l-ai cunoscut tu pe Dumnezeu de te-ai desteptat asa deodata, si ai inceput sa nu mai crezi in el? fiindca vad ca habar nu ai macar de faptul ca Dumnezeu stapaneste vecii, el a creat timpul si spatiul.cum poti spune asa o ineptie?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Voi nici macar nu stiti ce inseamna evolutie dar contestati intrebarea.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Da sunt de acord cu tine... totul a inceput de la niste molecule, viata totul chiar de la asta a inceput daca are cineva dovezi ca dumnezeu exista scrieti-mi andrushk788@yahoo.com

| Robert5678 a răspuns:

Eu zic ca ar fi mai bine sa verifici.Nu sunt adeptul nici unei dintre variante, insa mai bine fi foarte sigura, decat sa iti dai apoi seama ca ai gresit dar sa iti si para rau ca nu mai crezi in Dumnezeu.Bafta

| Yomin a răspuns:

Oamenii care nu se simt bine sub autoritatea lui Dumnezeu si vor sa fie liberi,in orice privinta cauta argumente; ca sa rastoarne orice argumente care vin in favoare, oricat de bine intemeiate ar fi ele, in loc sa slujeasca pe Acela pe care-l vor vedea fata in fata; fie ca vor sa-I recunoasca existenta acum, sau nu. Insa va veni vremea cand nu vor mai putea face nimic; si faptul ca unii cred (si vor avea parte de viata vesnica) si altii nu (si vor primi atunci o dreapta rasplatire pentru necredinta lor)... cu nimic nu va schimba realitatea. Iluzii sunt multe, realitatea este una singura; Hristos, Fiul lui Dumnezeu in care inca mai este iertare...