| DaNeTTe_9759 a întrebat:

Am o intrebare si o sa va rog sa raspundeti doar cei care stiti sigur 100%. Biblia la "pocaiti" e aceeasi cu cea de la ortodocsi? am inteles ca ei nu o au completa. ca lipsesc nu stiu ce carti. sau o singura carte cu care ei nu sunt de acord. va rog sa ma lamuriti. raspundeti doar care stiti despre ce e vorba.

21 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

La Conciliul Bisericesc crestin de la Niceea s-au fixat sa faca parte din cuprinsul Bibliei doar 66 de carti.Alte 14 carti au fost considerate necanonice si nu au fost incluse in cuprinsul Bibliei.Acestea erau cartile Apocrife.Printre care niste carti istorice ale poporului evreu numite :Macabei1, Macabei2, Macabei 3.Sau asa-zisa Evanghelie dupa Toma. Exista o Biblie ortodoxa numita in vorbirea populara,, biblia bogata,, care include si aceste carti apocrife.Dar versiunea normala pe care o au ortodocsii este traducerea preotului Dumitru Cornilescu de la 1923.Aceeasi traducere o au si celelalte Culte si confesiuni. Daca difera ceva este limbajul revizuit si adaptat dupa vorbirea de acum.Dar esenta este aceeasi.

| cristi202 a răspuns:

Biblia este formata din mai multe carti, la pocaiti sunt 66, iar la ortodocsi sunt mai multe, cred ca 69. Nu se pune problema celor 66, sunt exact aceleasi, doar ca exista mici diferente datorate traducerii. Dintre toate editiile aparute ale Bibliei, traducerea ortodoxa e una din cele mai apreciate. Problemele apar cu celelalte carti. Cele 66 sunt recunoscute ca fiind "canonice", adica originale si de catre pocaiti (neoprotestanti), si de ortodocsi. Ortodocsii adauga si celelalte carti ca fiind canonice, insa pocaitii le considera ca fiind "apocrife", care nu sunt autentice. Problema e ca sunt mai multe carti apocrife, si toata diferenta cred ca a aparut in doua din conciliile Bisericii, in unul au fost recunoscute ca canonice cele 66, iar in altul, si celelalte pe care ortodocsii le considera a fi canonice. Doar acele citeva carti fac diferenta intre "Biblia pocaitilor" si "Biblia ortodocsilor". In fond, Biblia e o singura carte, desi mai bine zis ar fi o compilatie de carti, insa impreuna, toate cartile ei formeaza un tot unitar, cu un subiect clar si precis pentru cei ce sunt doritori sa afle ceea ce ea are de zis (nu este o carte usor de citit totusi!)

| mihaibrasov a răspuns:

Biblia catolicilor e modificata fata de cea ortodoxa la cele 10 porunci (unde e mai important), iar catolicii nu prea pot fi considerati "pocaiti".
Biblia religiilor protestante este in general cam aceeasi cu cea ortodoxa, diferenta mare este totusi la martorii lui Iehova, care au o traducere a lumii noi aberanta in multe locuri. In fine, pe internet gasesti multe versiuni de Biblie, lucru care confirma doar ca aceasta carte a tot fost modificata de-a lungul sutelor de ani (a fost scrisa intr-un timp de 1000 de ani, cat de naiv sa fii sa crezi ca e o carte sfanta 100%?).

| wales a răspuns:

În 1921 Dumitru Cornilescu a terminat de tradus Biblia în limba Română, Biblie ce cuprinde cele 66 de cărţi Canonice recunoscute în întreaga lume.
De reținut! Biserica Ortodoxă a folosit biblia tradusă de Cornilescu aproape 5 ani până ce a reușit să-și traducă o biblie Ortodoxă, iar în biblia Ortodoxă revizuită se regăsesc următoarele cărţi Apocrife în V.T.:
Tobit, Baruh, Epistola lui Ieremia, Trei tineri, 3 Ezdra, Solomon, Sirah, Istoria Susanei, Istoria Balaurului, 1, 2 si 3 Macabei, Manase.
Aceste cărți Apocrife nu fac parte din cele 66 de cărți Canonice şi ca atare nu sunt sub inspirație Divină. De altfel aceste cărți Apocrife apar doar în bibliile Ortodoxe.
Să dau un exemplu practic pe care-l cunosc: În UK aceste cărţi Apocrife nu se regăsesc pe paginile bibliilor.
Apropo, Biserica Ortodoxă nu îndeamnă lumea la pocăință? În Biblia Ortodoxă oare nu scrie la fel?
Ce ne învață Domnul Isus:

'' De atunci încolo, Isus a început să propovăduiască şi să zică: Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape,'' Matei 4:17.

| wales a răspuns:

Dragă bamse,

Diferențe între culte: Bisericile evanghelice au învățătura de bază doar Cuvântul Lui Dumnezeu, mai exact biblia. Cum bine ai afirmat biserica ortodoxă pune mai mult preț pe scrierile apocrife decât pe biblie.
Nu știam de această recomandare la ortodoxi '' să nu bei mult '', cine stabilește cantitatea? Oare alcoolul nu se calculează la kg/corp? Tu crezi că preotul ortodox stă şi întreabă pe fiecare '' tu câte kg ai... păi am 90 kg, ok tu trebuie să bei atâta cantitate de alcool la greutatea ta...''. Dragă bamse, dacă nu cunoști situația nu încerca să-ți dai cu părerea, interesează-te mai bine.
Atât la evanghelici cât şi la ortodoxi învățătura biblică este la fel, numai că unii o respectă şi alții nu. Dumnezeu îți poruncește dar nu te obligă. Ai libertatea de alegere ce faci cu viata ta. Eu dacă am decis să nu mai fac un lucru este pentru ca eu am ales să fac aşa, nu m-a obligat nimeni, acest lucru trebuie înțeles foarte bine; dacă Dumnezeu nu te obligă tu crezi că un om te poate obliga peste voia Lui Dumnezeu? Atât la ortodoxi căt şi la evanghelici omul decide dacă-L ascultă pe Dumnezeu sau nu, apostolul Pavel spunea celor din Corint:
'' Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc...; nu toate zidesc '' 1 Cor 6:12; 1 Cor 10:23.
De ce să fac un lucru dacă știu că nu face bine la sănătate. De ce alege omul să se minta singur cu fel si fel de filozofii despre viată? Dacă un fumător are în buzunar doar 10 lei, se duce să-și cumpere ce anume îl stăpânește '' pachetul de țigări ''. Dacă un creștin are în buzunar doar 10 lei, va cumpăra de mâncare pentru copii. Ai prins ideea? Care are libertatea de actiune, cel robit de țigări sau cel eliberat de păcat care poate să facă ce vrea cu cei 10 lei, nu este constrâns de ceva care-i domină viata.
Când te referi la '' Sfinții Părinţi '' te referi la scrierile apocrife. Iar greșești, evanghelicii citesc pe Sfinții Părinţi dar nu se închină lor. Apostolul Ioan a vrut să se închine unui înger şi acesta la avertizat categoric, omul trebuie să se închine doar Lui Dumnezeu; Ap. 22:8, 9.
Cât despre cărțile apocrife, chiar biblia face trimitere pentru unele date istorice suplimentare care nu țin de viata spirituala; vezi 1 Cronici 29:29.
Preot sau Pastor este același lucru; oare preotul nu păstorește biserica peste care e pus? Sau pastorul nu este un preot a Lui Dumnezeu? Dar Marele Preot al nostru este Domnul Isus Hristos. Evrei 4:14, 15.

| wales a răspuns:

Crede-mă că înțeleg mai mult decât crezi, ce trebuie tu să înțelegi este adevăratul sens al cuvântului ''obligat ''. Nimeni nu se pocăieşte obligat. Dacă o faci obligat nu mai e pocăinţă autentică din dragoste, iar în acest caz este în afara Cuvântului Lui Dumnezeu. În toată biblia nu găsești un singur verset în care Dumnezeu ar obliga pe cineva cu privire la ceva. Dumnezeu poruncește dar nu obligă. Evanghelicii au ca învățătură de bază biblia, dacă în biblie nu există acest termen '' obligat '', cum poate o biserică evanghelică să te oblige? Este adevărat că orice biserică are un set de reguli pe care trebuie să le respecți, dar aceste reguli nu ţi-au fost vârâte pe gât obligat, ci ai avut cunoștință de ele, le-ai rumegat bine înainte să iei o decizie şi le-ai acceptat. Asta se numește acceptare de buna voie să respecți anumite reguli. Obligat ești atunci când nu vrei să faci ceva şi altcineva te forțează să faci acel lucru în ciuda voinței tale. Să nu mai vorbim de reguli pe care trebuie sa le respectăm în viată, la scoală, la muncă, în sport etc. Un exemplu practic: Te duci într-un loc pentru a te angaja, prezinți C. V-ul, dacă, corespunzi cerințelor, angajatorul îți va arăta o formă a contractului cu anumite clauze pentru ambele părți care trebuiesc respectate. Tu iei cunoștință de aceste clauze contractuale şi rămâne să-ți dai acceptul dacă le poți îndeplini sau nu.
În sport; ai încălcat regula ești exclus din lot. Peste tot există reguli, nu exista un loc fără reguli, crede-mă anarhia nu duce la nimic bun.
În familie ai reguli care trebuiesc respectate. Când te căsătoreşti, o faci de buna voie accepţi partenerul aşa cum este.
Am o rugăminte la tine! Citește mai atent ce am scris, nu trage concluzii pripite, nu te-am acuzat de nimic, vorbeam de cultul ortodox în general, nu te-am nominalizat ca exemplu.
Să vorbim puțin şi de culte religioase şi secte.
Secta; este un grup izolat de persoane ce s-au desprins dintr-un cult religios. Are la bază o doctrină nerecunoscută de nimeni din cauza înțelegerii greșite a Cuvântului Lui Dumnezeu.
Cult religios; confesiune, biserică statornică '' a nu se înțelege dominantă ''.
Acum, secta de fapt se referă la o înțelegere greșită a Cuvântului Lui Dumnezeu, ai da altă formă decât cea care este. Mai găsești 2-3 cu aceleași convingeri şi formezi o grupare a ta pe care o numești nu știu cum, dar nu ești recunoscut de nimeni decât de acoliții tăi.
Un catolic dacă pleacă din biserica lui şi merge la ortodoxi, asta nu înseamnă ca omul acela a devenit sectant? Nu bineînţeles, pur şi simplu a început sâ aibe alte convingeri, sau altcineva care pleacă de la ortodoxi şi devine evanghelic, practic acel om și-a schimbat convingerea. Dacă te naști într-o țară ortodoxă, asta nu demonstrează că şi tu ești ortodox, dacă vrei să fi ortodox trebuie să devii, un copil care se naște într-o familie de doctori asta nu înseamnă că şi el e doctor.
Apropo, regatul unit nu e ortodox, ei sunt protestanți, sunt cumva sectanți?

| thealchemist a răspuns:

In primul rind nu stiu ce inseamna "pocaiti", sunt multe culte care-ti cer sa te pocaiesti, sa te nasti a doua oara si chestii de genul asta.
apoi Biblia este numai una, Biblia adevarata, dar asta nu inseamna ca nu sunt multi care numesc Biblie propria lor selectie de texte.

| bamse a răspuns:

"Pocaitii" sunt un cult religios diferit de cel ortodox. Deci chiar daca ar folosi aceeasi Biblie, invaturile "pocaitilor" difera de cele ale ortodocsilor. La pocaiti de exemplu, nu ai voie sa bei, sa fumezi, sa mergi la petreceri. La ortodocsi se recomanda sa nu bei mult, sa nu fumezi si sa mergi moderat la petreceri, sa nu exagerezi. La acest nivel trebuie sa intelegi diferentele, la nivel de filozofie de viata.

Apoi, pocaitii nu au preoti, nu au Sfinte Taine, nu citesc pe Sfintii Parinti sau cel putin nu ii recunosc ca si invatatori ai crestinilor.

Concluzia e ca trebuie sa alegi o filozofie de viata, pe care o vrei tu, dar sa stii: Ortodoxia si pocaitii sunt doua lucruri diferite.

| bamse a răspuns:

Draga wales. Intrebarea lui Danette arata ca el/ea nu stie care sunt diferentele.

Cum bine stii, exista un cult religios care se numeste pocaiti. Ei sunt neoprotestanti.

Ori, cum la inceput biserica crestina era una, apoi s-au despartit si a aparut si biserica catolica, apoi din biserica catolica au aparut protestantii, apoi din protestanti au aparut neoprotestanti, se pare ca Biserica ortodoxa nu este aceeasi cu biserica neoprotestanta.

Dar vad eu se pare, ca multi nu vor sa se faca diferente, sa zicem asa convenabil ca toti suntem una etc. Eu vin si spun adevarul. Cand pe tine te cheama wales si pe mine bamse, nu suntem unul si acelasi personaj.

Deci lumea trebuie sa stie asta.

Cat despre exemplul meu cu bautura, este un exemplu slabut, cum este si intrebarea. Deci la acelasi nivel, ca sa fiu bine inteles.

Ce am vrut sa transmit este ca ( dupa cum bine stiu avand un unchi pocait ) la cultul acesta se impun anumite reguli stricte. Deci esti obligat sa nu bei dupa ce intri in cultul pocait. Asta inseamna diferenta intre recomandare si obligatie, pe care nu ai vrut sa o intelegi.

Biserica ortodoxa, numeste aceste culte secte. Asta este un alt adevar. Cuvantul secta inseamna despartit, si anume despartit de biserica ortodoxa. Este foarte simplu.

Eu stiu ca este la moda sa vorbim asa cum ca nu ar fi diferente, ca toti suntem una etc. Eu nu contest ca toti oamenii au defecte, indiferent de filozofia de viata.

Eu doar vreau sa afirm raspicat, ca asa cum budismul si ortodoxia sunt doua filozofii de viata diferite, desi au si ele multe lucruri in comun, tot asa si cultul pocait este diferit de ortodoxie, desi ar fi unele asemanari.

Cat despre Sfintii Parinti, ei sunt oameni deosebiti, invatatori. A te inchina unui om este o mare greseala, mai bine ateu sincer. Daca prin afirmatia ta ai vrut sa ma acuzi cum ca m-as inchina la oameni asa, in loc sa intelegi ca ii apreciez si ii stimez mult, exact ca pe niste parinti, esti malitios.

Eu sunt convins ca dumneata wales nu esti ortodox, si ca faci parte dintr-o secta. Ori neoprotestant, ori protestant, dar matale nu esti ortodox. Deci te rog sa nu te superi cand spun ca protestantii si ortodocsii nu sunt una si aceeasi chestie, sunt doua filozofii diferite. Nu am zis ca unul e mai bun decat altul. S-a dovedit istoric ca nu intotdeauna lucrul cel mai vechi e si cel mai bun. Deci, desi ortodoxia e mai veche nu asta o face si mai buna. E mai buna pentru mine, nea bamse si pentru ceilalti ortodocsi.Pentru wales e mai buna filozofia lui. ( daca ai spus care este, eu nu am vazut, de aceea nu o numesc, ca nu stiu )

| bamse a răspuns:

Inca ceva. Probabil lumea nu a inteles pana acum ca eu nu sunt un om care tine foarte mult la teorie. Scrieri apocrife, versetul nu stiu care, alineatul nu stiu care...pentru mine nu are mare importanta sa le stiu pe dinafara si sa le comentez literar. Eu vreau sa ajung la aplicarea in viata mea a unui verset macar, nu sa fac teologie. Adica, daca eu vad ca negru e negru, si alb e alb, nu mai stau sa fac apologia negrului si a albului.

Daca eu vad ca ortodoxia si cultul pocait nu sunt una si aceeasi chestie, puteti venii cu mii de citate ca este degeaba. Faptele vorbesc de la sine. Daca erau aceeasi filozofie nu se denumeau diferit. Dar din moment ce sunt nume diferite, reguli diferite ( repet, pocaitii nu au preoti, impartasanie, maslu etc ) nu inteleg cum nu este clar ca sunt filozofii diferite.

Repet. Nu am spus ca una e mai buna decat alta. Normal ca as fi subiectiv. Daca nu as fi crezut asta nu m-as fi facut ortodox. Dar nu pot generaliza din parerea mea subiectiva. Eu doar spun si o voi spune si de 1000 de ori, ca sunt filozofii diferite.

| Laminin a răspuns:

Hey!
Este aceeasi biblie. Dar am auzit ca la ortodocsi sunt 151 de psalmi, iar la baptisti, crestini dupa evanghelie, penticostali sunt 150. Si biblia de la "pocaiti" este tradusa tot de D. Cornilescu.
p.s. pocait = ai fost mantuit prin jerta lui Isu Hristos...nu e o religie. Daca tu crezi ca Isus a murit si pentru tine si crezi ca esti mantuit, esti pocait. Nu este o religie.
Gbu :]

| NuConteazaCineSunt a răspuns:

Okey...
Din câte ştiu eu, multe religii schimbă Biblia, si nu stiu de ce. O schimbă in sensul că scot unele întâmplări din Ea, sau nu respectă nişte reguli pentru că nu le plac. Aşa că ei i.au numai ce le place din Biblie, şi transcriu, iar ce nu le convine schimbă si gata-
Asa ştiu eu, din cîte am înteles de la mai multe persoane.

| deeeeeebora a răspuns:

Sunt de acord cu cristi202

| Bluef4 a răspuns:

Eu sunt baptist! Pai in primul rand nu exista biblie de ortodocsi si biblie de pocaiti! E aceeasi biblie, probabil traduse diferit, dar sa stii ca noi folosim biblia tradusa de Cornilescu care a fost preot ortodox! Deci, Da, e aceeasi biblie!:d

| Clement a răspuns:

Mai exista o diferenta intre biblia tradusa de Cornilescu si biblia folosit de Ortodocsi acum.La psalmi este mica diferenta de numeroatre al versetelor, adica la ortodocsi sunt 151 de psalmi iar la Cornilescu sunt 150, repet este diferenta doar de numerotarea a versetelor(textul este acelasi).
Cat despre cele 66 sau 69 de carti cum s-a mai spus 66 sunt cele canonice(sau inspirate) iar celelalte sunt invatauri(poate unele bune) ale oamenilor, totusi biserica ortodoxa afirma ca ''esti pe ulei'' daca citesti doar cele 66 de carti inspirate de Dumnezeu(sola scriptura) lucru care il insulta pe Dumnezeu dupa parerea mea.
Mai este si diferenta de limbaj, cea de Cornilescu sau traducerile mai actuale sunt mult mai usor de citit cea ortodoxa este mai greoaie.

O sa inchei cu un sfat: Indiferent ce ''religie'' esti, citeste Cuvantul lui Dumnezeu. Daca afirmi ca esti crestin, trebuie sa stii ce ti-a spus Dumnezeu in Biblie.(app. o sa vezi ca de multe ori Biblia te citeste pe tine;-) )

| Clement a răspuns:

Acum vad ca am facut niste greseli gramaticale.happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai chiar daca iti raspund, tu nu stii ce inseamna pocait.este oarece diferenta intre bibliile diferitelor culte, dar mai mult de interpretare.iar pocait poti fi in orice credinta.nu exista o secta de pocaiti sau un cult anume.se poate pocai oricine in orice credinta.

| Fancyuiop a răspuns:

Diferenţa:biblia creştin ortodoxă nu are psalmi, proverbe, vorbe înţelepte... şi alte prostii...ca la cea de la pocaiţi.....nu ma credeţi ...verifica-ţi fraţilor! şi in plus biblia pocaiţilor....are cuvântul Isus...cu un singur i ...cum scriu pocaitii...pe cand la noi...cei creştini ortodocşii.- Adevarata credinţă....nu ma crede -ţi va dau explicaţii...cate vreţi... Iisus se scrie cu 2 de i ....corect.din.toate punctele de vedere... pocaiţi sunt niste satanisti care acapareaza oamenii... fara minte..la prostia lor protestanta si ne -sfanta...pot sa va dau cate explicatii vretii...în orice caz... pocaitii nu au credinţa noastra cea buna....de aceea Nu Va pocaiţi!

| Fancyuiop a răspuns:

Pentru cel baptist..bai nemernicule... ştii tu cum e biblia noastră. ..macar ştii ce inseamna biblie..nu spune tu de cornilescu..ala a facut biblia cum a vrut el...eu sunt creştin ortodox...şi nu sunt la fel ....adica biblia noastra cu ce a voastra...deci nu contraziceţi daca nu aveţi cap...şi il aveţi dar degeaba.....am vazut amândouă biblii...a voastra sa o citiţi voi...noua pentru psalmi.din psalyirea noastra ne trebiie dezlegare de la preotul duhovnic...si voi puneti psalmii chiar in biblie noi.nu...deci exista multe diferenţe.

| simplu_2372 a răspuns:

Incearaca sa gasesti o pers care e dea aceatsa religie, sia ai sda vezi ca o sa te abureasca doua ore cu nebunii...asa ca fa-ti o parere!

http://soft-download2011.com/

| Ungur_Andreea_1995 a răspuns:

Biblia de la asa zisii pocaiti se numeste doar biblie. Noi nu suntem pocaiti ci Martori ai lui Iehova. Biblia noastra nu e chiar aceeasi caci in a noastra este scris numule lui Dumnezeu, Iehova. NU noi avem incompleta ci voi aveti in plus.