| Inferno a întrebat:

Am petrecut ani de zile in comapania unor relatii matematice si cand credeam ca stiu totul despre ele, ca le inteleg in profunzime pana la ultima paranteza constat ca nu e asa. Este incredibil din cate unghiuri poate fi privite aceste "entitati magice", cate interpretari diferite dar corecte pot exista. Am aflat in cel mai brutal mod ca o expresie matematica nu evoca un adevar ci o mutitudine de adevaruri, as indrazni sa spun chiar infinita.

Interesant este cum evolueaza relatia. La inceput nu stii nimic despre ea, chiar te intimideaza. Imi amintesc, ca ieri, cum rezolvam primele mele integrale duble si ma uitam numai dupa alea triple, care pareau la vremea aceea out of my league. Cat de inspaimantatoare pareau.
Dupa te familiarizezi cu forma, cu aspectul. Inveti sa te folosesti de ea si, daca esti curios, incerci sa o intelegi.
Multi nici nu incearca sa le inteleaga, vor doar sa stie metoda de aplciare, algoritmul. Trateaza integrala ca pe o cruva pe care o pot folosi cand au nevoie pentru a isi rezolva problema. Dar care e povestea acelei integrale? Iti da aria subgraficului, ok. Dar de ce face asta? De ce este inversa derivatei, care este relatia dintre cele doua? Asta nimeni nu se mai intreaba.

Cum spuneam, am lucrat la greu cu anumtie concepte matematice, am incercat sa le inteleg cat de bine pot. Am fost sigur ca mai bine de atat nu pot fi intelese. Si dupa descopar ca mai exista o perspectiva ce face ca totul sa devina chiar mai intuitiv decat inainte. Intelegerea mea anterioara era o gluma, aceasta este adevarata cunoastere.
Si peste cateva luni cand credeai ca esti tatic reusesti sa intelegi totul chiar si mai profund.
Mereu poti sapa mai adanc, nu exista un punct terminus.

Asa ca intreb: Ce inseamna a intelege o relatie matematica?

6 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

A sti algoritmul mentionat de tine, presupun.

| BuLaNNNeL a răspuns:

M-ai impresionat cu, cat dramatism si pasiune vorbești despre "lb chineză" pentu cei mai mulți dintre noi laughing). Daca esti profesor, jos pălăria. Dacă nu, ar trebuie sa te gândesti la această cariera.

| SporeBox a răspuns:

Imi place cum gandesti. Si eu ma pricep la matematica dar nu am stat sa ma gandesc ce vrea problema de la viata. Pai... dupa cum a zis Socrate "a stii imseamna sa stii ca nu stii nimic". Oricat de departe te-ai duce si crezi ca stii ceva, vine alta problema si mai complicata. Deci cum sa spun? Am observat ca esti destul de inteligent deci cred ca o sa ma intelegi: daca incerci sa intelegi o relatie matematica, atunci ai inteles-o dar niciodata nu o vei intelege". Daca te framanta prea mult poti sa inlocuiesti ultimul "intelege" cu "cunoaste" doar ca asa suna mai filosofic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cat de brutal? Sper ca nu a fost nevoie de spitalizare.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ce frumos le îmbrobodești aici mai sus, de mă faci să amețesc, nu alta.
A înțelege, înseamnă a inter-lege, a lega ceva cu altceva.
Așa că, pornim de la a înțelege ce înseamnă a înțelege.

| sabin89 a răspuns:

"descopar ca mai exista o perspectiva ce face ca totul sa devina chiar mai intuitiv decat inainte"
De ce nu dai şi un exemplu?