Cel care a afirmat ca X = Y, a avut dreptate.
Daca neglijam factorii exteriori, atunci asupra glontelui scapat din mana actioneaza doar forta gravitationala (g).
Cand glontul este tras orizontal, atunci asupra lui actioneaza 2 forte perpendiculare: ceea de lansare (orizontala) si ceea gravitationala (g) verticala
Componenta verticala (forta gravitationala) este prezenta si identica in ambele cazuri. Ca urmare si viteza verticala (imprimata glontelui (din cauza greutatii) este egala in ambele cazuri, deci x = y.
Are dreptate. Indiferent cat de rapid se misca un obiect, este atras de pamant cu aceeasi viteza.
Asa si ce anume nu intelegi?
In prima situatie cand este tras dintr-o arma, glontu va paercurge o distanta X distanta asigurata de fortya parfului de pusca, apoi asupra lui nu va mai actiona decat forta hgravitationala, care il va trage in jos.
Acelasi lucru se intampla si cu glontu pe care tu il lasi din mina sa cada.
Ambele vor cadea cu aceiasi viteza.
Chestia este ca trebuie sa afli exact la ce distanta nu mai actioneaza asupra glontului tras din arma forta care la impins.Forta initiala va scadea progresiv nu brusc si va fi nula la o distanta ce ai zis tu X.
Acolo el va incepe sa coaboare, exact ca si glontul lasat de tine liber sa cada.
De ce nu esti de acord cu ce spjne respectivu? Nu stii sa explici ce anume, de ce nu crezi ca este asa?
Daca nu stii sa explici, inseamna ca nu ai inteles ce spui ca ai stii tu sa nu fie asa.
Pe Pamint exista atmosfera, deci glontele tras va intimpina rezistenta aerului care la un mom dat il va opri total, caz in care el va cadea atras doar de forta gravitationala a pamintului.
Daca in schimb ar fi vid, in cazul asta lucrurile ar sta nitel diferit, ai putea sa spui ca glontu va lovi pamintul la un mom dat, actionat de abele forte, atit cea data de praful de pusca cit si de gravitatie care il va face la un mom dat sa loveasca pamintul.
Dar cum n-a fost vorba de vid, atunci glonetele la un mom dat va cadea liber, doar atras de forta gravitatie.
Cel care a spus ca timpul este egal, ar fi trebuie sa specifice cand anume da el drumul si cand trage cu arma
Cum am spus trebuie sa afli locul cand glontu pierde forta care la propulsat orizonatal, paralele cu pamintul, in momentul ala, de acolo tu va trebuie sa dai drumul altui glonte liber, in acel punct ambele vor cadea si vor atinge pamintul in acelasi timp.
Cum ai bagat tu formularea "inaltimea de la care dai drumul la glonte, sau tragi celelant glont " nu merge asa, Cind tragi glontu, ala se duce paralele o vreme sau vorba vine paralel, se duce paralele dar tot timpul coborind, pentru ca este atras de forta gravitationala a pamintului.
Daca dai drumul si tragi in acelasi timp, de la ce inbaltime dai tu drumu la glonte, de la ce inaltime trage ala cu arma?
De aia tu esti nelamurit.Sa faci asta practiv, va trebuie sa tragi gontele din avion, sa ramana ceva distanta din mom cand glontu va pierde toata forta de propulsare si va urma apoi doar caderea datorita fortei de atractie.
Daca tragi glontu sa zic 100 metri pffff in cazu asta el nu pierde toata forta de propulsie, va lovi pamintul cu o forta mai mare decat in cazul in care tu dai drumul liber.
Va avea fprta lui ca si masa, plus cea ramas din forta ce la propulsat.
In cazu asta nu mai ai cum sa faci experimentul descris de tine, pentru ca is chestii diferite, ce spunea cineva mere cu pere nu ai ce compara.
Sunt doua probleme diferite.
Cand se discuta de glontul tras cu o arma trebuie avuti in vedere o serie de parametrii. Acestia sunt decrisi in teoria balistica. Nu este timp si loc pentru a-i descrie.
Cand glontul cade de la o inaltime este o cadere libera a unui obiect, care primeste viteza data de atractia gravitationala si se supune acelor parametrii.
Daca am inteles eu bine, aici se compara merele cu murele din padure.
E diferenta si intre comportamentul glontului tras cu arma - care are o viteza initiala (la parasirea gurii tevii) ce depinde de arma. Ex. Postol este de putin peste 300 m/s. La Pistol mitraliera este de 715 m/s, la Pusca mitraliera este de 745 m/s, la pusca semiautomata cu luneta este de 830 m/s, la mitraliera de 825 m/s. Daca am gresit, imi cer scuze.
La aruncarea glontului cu mana viteza este mica. La cadere viteza este destul de mare, dar nu am chef sa o calculez.
Adica, daca mi arunci din mana glontul in cap, mor?
Hmm, la ce s-a mai inventat arma?
Ok, spune i sa stea intins si probezi pe capul lui.
Totusi daca tragi cu o arma cu putere de 1000 m/s, cu siguranță glontul din
arma ajunge mai rapid in capul lui decat daca l scapi din mana.
Am gasit niste aberatii in linkul de mai jos, posibil ma contrazic singura.:)
https://www.scientia.ro/......eava-armei
Cel care a pus problema se referea la darea drumului de la o inaltime a glontului, nu de aruncare.
Da, daca glontul cade de la o inaltime mare si te loveste in cap, poate sa te omoare. Sau sa te raneasca la corp.
Exista o inaltime x pentru ambele actiuni : datul drumu jos a glontului si tragerea lui in paralel cu pamantul.
Acum, daca dam drumul jos glontului din mana -a durat x timp.
Daca tragem glontul conteaza timpul pe care glontul l-a facut pana in punctul in care v-a cadea jos de la aceeasi inaltime de la care i-am dat drumu jos din mana.
Diferența este facută de timpul parcurs de glonț pana in punctul in care v-a cadea de la aceeasi inaltime. Poate neinsemnat timpul asta si cad in acelasi timp
Dupa parerea mea x si y depind de viteza cu care acelasi obiect, cu aceeasi masa (glontul) parcurge distantele, pana atinge pamantul in cele 2 situatii. Cred ca mai conteaza si fortele care actioneaza asupra obiectului, respectiv distantele. De asemenea conteaza si cu ce arma e tras glontul, asta conteaza innstabilirea vitezei.
Gigi777 întreabă: