Daca dai gaura cu rezervorul plin si sub presiune, te vei uda sigur, plus ca la o presiune mare, va face si "bum!", chiar daca e doar apa, si mai ales pentru ca apa e mai putin compresibila ca alte lichide, si mult mai putin decat gazele.
Daca ai dat gaura deja, cu cit e mai subtire tubul, cu atit mai sus va urca apa, e vorba de volumul dislocat pe care presiunea il aplica apei, pentru ca nu poti aplica presiune decat scazind volumul in rezervor, sau ridicind temperatura si creind abur, dar aia e deja altceva, nu e vorba de asta in cazul nostru.
Daca e vorba de o pompa, asta inseamna presiune constanta. Deci daca tuburile nu sunt astupate la capatul celalalt, apa va iesi prin ele. La cele mai groase debitul va fi mai mare, la cele mai mici, presuiunea va fi mai mare, apa care tisneste va ajunge mai sus.
Daca e vorba de o pompa, asta inseamna presiune constanta. Deci daca tuburile nu sunt astupate la capatul celalalt, apa va iesi prin ele. La cele mai groase debitul va fi mai mare, la cele mai mici, presuiunea va fi mai mare, apa care tisneste va ajunge mai sus. Daca tuburile nu sunt gaurite, aerul din ele se comprima pana ce egalizeaza presiunea apei. Multumit de raspuns ?
"Deci daca tuburile nu sunt astupate la capatul celalalt, apa va iesi prin ele."
Pai conducta nu e astupata la nici un capat. Ea doar transporta apa dintr-o parte in alta prin intermediul unei pompe.
Tu dai o gaura la parte superioara si introduci un tub de inaltime suficienta incat apa sa nu iasa pe la partea superioara.
Ideea e ca, presiunea fiind constanta dupa cum ai remarcat si tu, apa va urca in ambele tuburi la aceeasi inaltime.
In cazul rezervorului meu presiuna nu e constanta si de asta apa urca mai mult in tubul de diametru mai mic.
Userul mitosis face confuzie intre cele doua cazuri.
Asa si daca apa este f putin compresibila,dar nu vorbim noi de astfel de chestii,deci in cazul uzual,tu in acel rezervor vei avea exact apa cat capacitatea rezervorului.
Atunci care apa va urca in tevi? In tevi nu va urca nici o apa,aparent ea va urca dar la egalizare va cobora la loc,asta pentru ca fost dislocata de o forta,in rezervor va ramane mai putina apa,iar cand acea forta va inceta,atunci apa va cobora la loc, ca urmare in tevi indiferent ce diametru nu vom avea nimic
Tind sa dau dreptate unuia pe aici care s-a luat de cel care a pus intreabarea.Dao la jalea esti inginer si de care spune si vine cu o inrebarea cu un milioan de necunoscute deci intrebarea formula din start gresit, sau cu f multe necunocute.
Daca voia sa bage o intrebare putea baga cu altceva. Uite ii sugerez eu una.
Cine aude primul vocea unui cantaret de la un concert?
Cel care sta acasa la stiu si eu sute de km de spectacol.ori cel care se afla in sala?
Asa ca sa raspunzi lui teoretic trebuie sa te apuci sa scrii un roman, sa iei in calcul toate posibilitatile, sau probabilitatile.
In sf apa nu va urca in nici una din tevi zic asta pentru ca el vine cu datu gaurii, nici macar nu a zis ca tevile sunt sudate si au robinet si el doara deschide robinentu.Pai vorba ta daca da gaura si in rezervor sunt 10 mii de atmosfera la facut terci
Hai sa zicem ca ai un piston care creeaza presiunea in rezervor. Daca pistonul este blocat, apa va urca in tevi, si va ramane acolo. Presiunea va disparea prin ridicarea apei. Eu cred ca am intuit cel mai bine ce a vrut sa spuna prin enuntul intrebarii, si de aceea mi-a dat raspunsul cistigator. E adevarat insa ca era bine sa dea mai multe date ale problemei, sa fie mai explicit, dar, daca citeai cu atentie, iti dadeai si tu seama.
E adevarat insa si ce zici tu. Daca forta care creeaza presiunea inceteaza, apa coboara din tevi, insa nu la asta s-a referit el.
El s-a referit de fapt la nimic, si nici nu vad bataia aia de piston blocat, Pistonu poate sa ramana blocat, daca ramane cum spui nu va mai face presiune, ceea ce va duce tot unde am spus eu.In sf asta e, eu doar am spus ca nu sunt date suficiente si intrebarea nu are bataie, na vrut de fapt sa arate nimic.De raspuns castigator e in regula doar am amintit si stii de ce? Pentru ca nici el nu stia de fapt ce voia daca observi chiar ti-a dat o replica, ceva in genu de se credea ca tu spui basme, ba tia mai dat si ceva bonusuri cum zice el ca poate poate te apropii de un eventual raspuns corect, dar raspunsu de fapt nici el nu il stia, tocmai pentru ca intrebarea era vaga.
Daca stam sa punem intrebari la care fiecare are varianta lui, ne lasam mai bine si facem altceva
Nu fi si tu rautacios, nu trebuie sa ne jignim, eu doara discutam, imi plac discutiile indiferent cu ce perosoana, daca ne respectam.Cum am spus si eu spun balarii cateodata, asta e uneori poate ne sustinem ce credem fara acoperire dar nu trebuie sa ne jignim, e bine sa comunicam, sa venim cu dovezi cand facem anume afirmatii, deci nu intramaici sa ne dam in spectacol.Ca unia incearca sa arate ca stiu ei mai bine, sau ca se pricep, astea sunt aparente, aici oricine poate veni sa dea un raspuns anume dupa ce s-a dus a cautat pe net, gata vine si uite bum.Sau sunt unia care vin siti trantesc un link uite aici raspuns,de parca eu nu gaseam pe aici oamenii incearca sa gaseasca altfel de raspunsuri decat cele academice sa le zic asa,definitii, formule pai ce nu le gasesc? Am carti destule, am internet, gasesc mai tot ce vreau, problema ce gasesc si pricep? De aia zic eu multi vin pe aici si intreba cate ceva, pentru ca sunt nemultumiti de un raspuns ca la carte.Sincer si eu tot de asta am nimerit pe aici dar cel putin recunosc, cautam un raspuns la o problema, nu il gaseam pe nicaeri, bine nici acum nu am aflat dar in mare parte poti gasi.Nu aici am gasit raspunsu din cauza caruia sunt aici, dar sa fiu sincer si de pe aici am mai invatat cate ceva.Eu am fost de acord cu tine in ce priveste intrebarea ca nu este clara, acum ca voi ati trecut la cutite, nu stiu nu ma bag este problema voastra, probabil ati mai avut discutii si anterior.Eu vorbesc cu orice om indiferent de nivelul de intelegere, fiecare pricepe mai rapid sau mai incet o problema, important este sa o priceapa, atunci e de bine.
"Daca forta care creeaza presiunea inceteaza"
E imposibil asa ceva. Presiunea e o stare de tensiune a fluidului, asa ca forta respectiva e data chiar de prezenta fluid in volumul dat.
Mai exista cazul in care aveam in rezervor, pe langa apa, si aer comprimat. cred ca la asta se gandeste el. Dar am precizat ca rezervorul e plin cu apa
Daca ai avea un piston actionat electric, sa zicem, care sa creeze presiunea, la o pana de curent, daca nu ai un sistem de blocare a lui, forta din piston care creeaza presiunea ar inceta, si pistonul ar fi impins inapoi pentru egalizarea presiunii, si de aceea nici apa nu ar urca pe tuburi. Deci e posibil.
Un excavator in pozitia de repaus are pistoanele bratelor blocate. Poate sa stea asa si ani de zile cu ele, neactionate de motor. Asta nu inseamna ca nu exista presiune in furtunurile de legatura. Am stat cindva de vorba cu un excavatorist, si imi spunea ca, chiar de e in repaus, un furtun defect ce cedeaza provoaca o explozie data fiind presiunea ce exista in el. E ca la pompa de bicicleta, astupa cu un deget gaura pentru ventil, si impinge minerul cit poti. Se va crea presiunea, tu poti bloca minerul (pistonul pompei de fapt) fara probleme in acea pozitie, poti sa ii pui si lacat , aerul insa ramane sub presiune. Doar daca pistonul e readus in pozitia initiala si blocat in acea pozitie nu mai exista presiune.
Da,daca am piston e posibil ca forta ce creaza presiune (data de piston) sa dispara.
Numai ca in cazul meu lichidul se afla deja sub presiune in interiorul unui rezervor. Iar in cazul asta e imposibil ca forta sa dispara de la sine, dupa cum spunea userul respectiv.
Acum ce facem o dam in escavatoare? bagi pistoane, nu vad legatura, poti sa bagi orice, nu are a face.Forta dispare in momentu cand rezervorul este spart,forta impinge apa in sus,apoi dispare,apa nemaiavnd suport revine in rezervor,simplu,nu vad de ce pentru o chestie atat de simp, a faceti teoria nu stiu cui A si specificat tevile alea sunt deschise la partea superioara, deci forta pe acolo se disipeaza, pe acolo dispare, asta odata.A mai spus clar rezervor sub presiune, dar nu presiune continua.Nu a spus dar se intelege, altfel apa ar iesi pe ambele tevi si nu ai mai fost vorba de nici un nivel.
Ok sa revenim la escavatoarele tale.Care aer din ce anume? Spui aerul dintr-o pompa daca ramane blocat aerul ramane acolo? Normal ca ramane acolo, unde voiai sa se duca? Dar daca faci o gaura sau ai o teava acolo cu un robinet si dai drumul aeru s-a dus, pa si la gara, exact ca si in situatia rezervorului sub presiune.
Stii ce cred eu eu cred ca voi credeti ca in acel rezervor se afla mai multa apa decat un rezervor de apa, adica se afla mai multa apa decat capacitatea rezervorului De ce zic asta? Pt ca tot vad ca faceti aluzie la escavatoare, la pompe de aer.Intro butelie de oxigen, de azot da acolo poti sa bagi aer la greu mii de atmosfere, in aceasta situatie am putea spune ca intr-o butelie de oxigen, ai nu mai mult oxigen decat capacitatea buteliei la presiune atmosferica ai extrem de mult oxigen acolo, ai balamuc, de N ori capacitatea buteliei la presiune atmosferica.Aia da poti sa spui ca intr-o butelie de oxigen ai N mii de butelii de oxigen ca si gaz, dar la capacitatea atmosferica a buteliei.
In cazul apei nu avem asa ceva.In acel rezervor noi avem exact apa cat are capacitatea acel rezervor la presiunea atomosferica ca urmare nu are ce sa urce si sa ramana acolo,[pentru ca noi nu avem in acel rezervor apa in plus.
Daca de exemplu, ca am si spus daca erau date cunoscute, ca de ex presiunea, atunci puteam sa vorbim altfel.De ex la o presiune de stiu si eu zeci de mii de atmosfere putem inghesui in acel rezervo sa zicem asa un rezervor si jumate de apa.Ca urmare atunci cand eliberam presiunea, apa revenind la presiunea atmosfera isi creste volumu, pentru ca apa prin comprimare isi scade volmul, dar la presiuni uriase.
Din exemplu nostru nu sunt asemena rezervoare sub presiune. Cestiile astea cau presiuni de zeci de mii sau facut doara experimental.
Deci nu stiu, acum nu spun ca ati incurca voi avioanele cu submarinele dar sper sa nu.Deci in acel rezervor avem exact apa cat capacitatea acelui rezervor la presiunea atmosferica, chiar daca este sub presiune, acea presiune este creata de o forta nicidecum de apa in plus.In conducta ta de acasa ai apa exact cat este diametru conductei, cat capacitatea acelei conducte, dar la presiunea atmosferica.Singura chestie care face ca apa sa circule este forta care se aplica apei, iar forta nu este ceva material.
Sper ca e clar despre ce anume vorbim.
Excavatoarele tot pe hidraulica se bazeaza. Bratul unui excavator se misca pe baza unui piston care creeaza presiune intr-un cilindru sau mai multi cu ulei, presiune care misca bratele, si care chiar in stare de neutilizare, cand motorul nu functioneaza, exista. Si are legatura cu ce ziceam cand e vorba de presiune.
"Acea presiune este creata de o forta nicidecum de apa in plus" Normal ca e creata de o forta, dar cum? Ca sa aplici o forta, ca sa rezulte o presiune, trebuie sa disloci un minim de volum din acea apa, ca apa sa fie "presata".
Dar hai sa o luam babeste. Ai un rezervor plin la maxim. Cum creezi presiune in el? Poate sa aiba atasat un cilindru cu piston, si atunci cilindrul trebuie sa fie plin si el cu lichid din rezervor, pistonul fiind la capatul scurt a lui, ca prin miscarea pistonului in cilindru volumul dislocat de lichid sa creeze presiune in rezervor, presiune direct proportionala cu volumul lichidului dislocat si cu capacitatea de compresivitate a lichidului (aerul e mult mai compresiv, si de aceea sa zicem ca 500 de cm cubi ar creea o presiune mult mai mica decat in cazul apei, caci aerul s-ar comprima mai bine, deci trebuie tinut cont si de asta), insa in cazul apei, avand compresivitate mica, poti fi sigur ca acei 500 de cmc asigura un volum dislocat de 480 cmc in rezervor, volum care, cand ai dat gaura si ai atasat tuburile, urca in tuburi, deci daca ai un singur tub cu sectiunea interioara de 10 cm patrati, apa va urca 48 de cm, daca e de 5 cm patrati, va urca 96 de cm, si cand va fi urcat cu totul, presiunea va disparea, echilibrul restabilindu-se. Insa ea nu va cobori la loc daca pistonul ramane blocat pe cursa cea mai lunga, adica daca cilindrul e astupat de el. Volumul de apa ramane dislocat din cilindru, si tuburile fiind atasate, presiunea din rezervor scade caci apa urca in tuburi, dar ea ramane acolo, intoarcerea ei in rezervor ar crea presiune.
Ar mai fi o varianta de creare a presiunii. Lovituri aplicate rezervorului, daca e tabla subtire, ca daca e groasa, ai nevoie de ceva utilaje grele, care sa ii restringa capacitatea, adica sa il indoaie in interior, incit sa ii micsoreze volumul. Volumul dislocat de indoire va fi volumul de apa ridicat in tuburi, si asta chiar e o chestiune permanenta, doar daca materialul din care e facut rezervorul isi revine la forma initiala nu este valabil. Tu zici bine ca forta dispare, da, forta care creeaza presiunea dispare, dar volumul de apa ramane dislocat in cazul blocarii pistonului pe cursa cea mai lunga, sau in cazul indoiturilor rezervorului. Forta dispare, apa revine la presiunea normala, dar ea ramane in tuburi. Pentru ca vorbim de un volum dislocat, adica un minus, care creeaza un plus in tuburi. In cazul pompei de bicicleta, pistonul creeaza presiunea si aerul e eliberat in camera. Daca nu ar fi valva, e adevarat ca s-ar intoarce in pompa, am patit-o cu valve stricate, dar ar impinge pistonul la locul initial (intotdeauna mi s-a parut interesanta treaba asta, caci scapam minerul pompei din mina caci sarea ca impins de o mina nevazuta), sau ar ramane forta care creaza presiunea, in cazul in care tin pistonul blocat. Clar? Hai, contrazice-ma!
Omule tu te auzi ce spui? L; ichid dislocat este exact cum am zis eu voi ati incurcat avioanele cu submarinele sincer nici nu ma asteltam la asa ceva din partea voastra.Vati dus ati citit ceva de apa, de inteles ati inteles altundeva ca se vede ce ati inteles, adica nimic si veniti aici cu dislocari de apa si alte povesti.Serios nu ai cum pune presiune pe un pahar de apa sa zicem fara sa disloci nimic? Esti sigur de asta? Daca spui astfel de povesti mai bine o lasam balta.Si nu vad legatura escavatoarelor si ca raman sub presiune cu povestea noastra.Acel piston d e care tu spui ala hidraulic, se afla intr-un cilindru, acolo este fluid hidraulic, pistonu apasa fluidul si atat, nu-i disloca nimic, nici nu poate coprima acel fluid macar.
Ca sa iti explic mai pe babeste imagineaza un pahar cilindric cu apa plin.Pharu de metal sa zicem.Tu daca ai un fier exact cat gura paharului cu suprafata dreapta te apesi pe acea apa din pahar ok? Tu vrei sa imi spui mie ca vei putea comprima apa din acel pahar? Fugi si te ascunde omule,nici daca apesi cu o masina no sa comprimi nimic,acu pricepi?
Deci doar aplici o forta si atat.
Sa reluam escavatoru tau. Daca pistonu ala aplica o forta in cilindru,apoi opresti motoru,masinii,adica opresti si forta,in cilindru va ramane presiune pentru ca i sa aplicat o forta care a ramas acolo,nu a avut pe unde se disipa.
Exact ca in cazul nostru.Dar daca dai la acel cilindru o gaura forta va disparea,dar odata cu ea va isi si ceva fluid afara bineinteles, asta pentru ca acolo iese forta afara, deci scopate cu ea si ceva fluid hidraulic.
Acum sa iti demonstrez ca am dreptate daca tu ai putea sa colectezi acel fluid in ceva, dupa ce forta s-a dus, cilindru ai grija ramane acolo, nu mai creeaza presiune ca nu mai are cum odata ce motoru e oprit.deci daca ai colecta acel fluid scos afara de forta si l-ai pune la loc in cilindru te ASIGUR ca acel tot fluid va intra in cilindru, nu va fi absolut nimic in plus.
Ai priceput? Daca nu poti pricepe sincer sa iti desenez eu nu am cum.
Trebuie sa intelegi ca apa din pahar cat si fluidul dintr-un cilindru hidraulic nu se comprima, pistonu de care tu spui nu patrunde deloc in acel cilindru.Gata am gasit exolicatia.
Pistonu tau ala care creeaza presiune in cilindru hidraulic nu patrunde in cilindru, ADICA el este in cilindru dar nu se poate misca din locu in care aplica forta asupra fluidului.
Voi asta nu pricepeti.Psitonu se va misca atunci cand are unde,atunci cand cineva ii permite lucru asta,cum este teava in cazul din intrebare aia libera,sau cum est cazul furtunelor si altor cilindri in cazul escavatoarelor. Daca la escavataru tau nu se deschid alte valve pistonu ala acolo crapa,sau daca motoru ii aplica o forta mai mare va scapa pe la garnituri.
Sincer nu stiu cum pot desena.
Exemplu ala cu apa in pahar,ai apa in pahar,ai un ban sau ceva cat exact gura paharului,apesi acea apa,atunci ii aplici o forta, dar atat, nimic mai mult, apa va ramane tot la acel nivel.
Voi credeti ca atunci cand se aplica o forta unui fluid, ala isi micsoreaza volumu, astfel ca poti baga mai mult fluid acolo.TOTAL GRESIT ganditi total gresit.
Man te contrazic cand doresti tu. Apei in rezervor i se aplica o forta cu orice.si o pompa poate aplica o forta apei, de regula pompele aplica forta apei, pomepele sunt alea care face ca apa sa circule.Dar cum anume? Tu asta se pare nu vrei sa pricepi, sau nu vrei sa admiti. Pompa impinge apa cu o alta apa, dar asta numai in cazul in care afa din fata are unde merge.
Uite fa practic chestia asta sa intelegi.
Ai spus stai la casa, deci poate ca ai apa curenta.Te duci cauti un furtun de 1 metru lungime, sau faci tu un furtun cu conectii ok? Dupa legi furtunu la retea si dai drumu la robinet ok? La capatu alantu sigilezi, sau pui un stut din ala cel poti deschide si inhide ok? Dai drumu la apa lasi sa curga nitel sa nu mai ai aer apoi inchizi doara stutu ala.
Vei avea presiune acolo corect? Corect ai preiunea in furtun ca si presiunea de la retea.Bun.Acum inchizi robinetu.Apa din furtun va ramane tot sub presiune corect? Corect.Ce faci acum? Cauti un vas o cana ceva si versi apa acolo, deschizi stutu ala si apoi usor pui toata apa in acel vas.Desfaci de la robinet furtunu sa curga toata apa.Ai toata apa din furtunu cu presiune in vas corect? O msori cumva,sau pui un semn daca se poate si arunci apa aia.Dar stii deja cata apa a avut furtunul tau sub presiune corect?
Acum ce faci? Umpli furtunu,acelasi furtun cu mana, deci fara sa aplici nici o forta, fara sa faci absolut nici o presiune. Faci in asa fel incat sa scoti si aerul, sa nu ramana aer in acel furtun. Poti face asta si introducand tot furtunu intr-un butoi sau ceva astfel ca aerul sa iasa, te descurci tu cu scosu aerului stiu sigur ca te pricepi.
Ok ai a cum acelasi furtun cu apa dar fara presiune corect? Ce faci? versi toata apa la fel in acelasi vas si vezi cata apa vei avea.
Asta e tot.Eu te asigur ca vei avea exact aceiasi cantitate de apa
Ma poti contrzice cumva? Astept sa ma contrazici, dar experimental daca poti.Eu iti garantez ca vei avea exact aceiasi cantitate de apa.
Acum daca revenim la intrebarea noastra, vin eu si te intreb in care din cele doua tevi aratate de inferno vei avea apa, in cea sutire sau cea cu diametru mai mare? hai ca e tare nu? E cum am zis eu nu vei avea apa nicaeri.Apa va urca initial in tevile alea pentru ca va fi antrenata de forta care iese, se disipa, dar odata ce forta s-a dus apa va cobora la locul ei, adica in rezervor.Astept experimentu asta de la tine.
Dupa voi in acel furtun va trebuie sa ai mai multa apa aici GRESITI voi capital as zice.Gresesti ca acea forta nu disloca apa in plus, acel piston nu baga in rezervor apa mai multa decat volumul rezervorului
Hai contrazima sa te vad
"nici macar nu a zis ca tevile sunt sudate"
"daca arata-i cand anume sau cat timp sa stea sau sa urce apa in tevile alea"
Pai apa incepe sa urce in momentul in care am introdus tubul.
In cat timp urca este iar o intrebare, dar irelevanta. Nu spune nimeni ca masuratoarea trebuie efectuata intr-o anumital imita de timp. Deci vezi cat a urcat apa DUPA ce fenomenul a luat sfarsit. Acel "dupa" poate insemna orice interval de timp necesar ca apa sa urce in tub. De la 1 secunda pana la 10000 de ani. Irelevant.
"Da apa va urca datorita ca apa va fi disclocata din rezervor de o forta, dar atunci cand forta va inceta apa va cobora ghici unde?"
Când apa va incerca sa coboare forta aia o sa reapara si ea. Consecinta fiind ca apa va ramane la nivelul respectiv.
Frate nu ma fa sa te fac prost, nu imi place sa jignesc oamenii, dar vad ca tu nu esti numa asa mai esti si figurant.Forta aia o sa apara de unde anume? Iara bati campii? Eu zic hai sa o lasam balta, se pare ca esti cum tea caracterizat cineva pe aici, eu doar am incercat sa discutam frumos, dar se pare ca nu prea am cu cine.Forta aia apare numa daca te uiti cumva la Star Wars sigur cu forta aia se va ridica si apa. esti praf.Ai spus clar tevile alea sunt libere la capete, deci odata ce sunt libere apa ar curge desteptule daca forta vader ar fi constanta sau ar aparea din nou.Du-te si sterge mai bine intrebarea ca te-ai facut de tot rahatu.Eu cred ca tu dormi, te trezesti, cine stie ce visezi si vii pe aici sa spui noua.Credeam ca te duce capu ala mai mult de 2 metri dar se pare ca nu prea.E ok o lasam balta,nu esti doara cum spunea cineva pe aici,tu ceara insisti sa te certi cu oamenii, cauti cu orice sau prin orice sa arati ca numa tu ai dreptate.Du-te si cauta pe altul, eu nu-s curios, odata ce ai vazut ca ai gresit spune, recunoaste, da am dato de gard aia e se mai intimpla.Eu asa fac, asa ca fa si tu la fel, oamenii o sa aprecieze asta, oamenii apreciaza mai degraba un om curajos, un om care recunoaste cand greseste, decat unu incapatanat in prostie.Cred ca te uiti prea mult la razboiul stelelor, dal la jalea ca u ai 12 ani bafta, nu te mai chinui sa spui ceva ca is lamurit deja, tu confunzi vorba cuiva avioanele cu submarinele, asa ca nu are rost sa discutam, fiecare e pe alta planeta.
"pistonu apasa fluidul si atat, nu-i disloca nimic, nici nu poate coprima acel fluid macar" Pai daca pistonul apasa fluidul, el face o miscare intr-un cilindru, da? De la cursa cea mai scurta, unde pistonul se afla in capatul cilindrului cilindrul putind fi umplut cu lichid la maxim si pana la cea mai lunga, unde pistonul acopera intregul cilindru, astfel ca lichidul nu mai poate fi in cilindru, nu e o chestie de dislocare de volum? Cilindrul are un anumit volum. Pistonul actionind in cilindru, cand creeaza presiunea, micsoreaza acel volum, cand revine la pozitia initiala, presiunea dispare. Cit de departe merge pistonul, atit de mult creste presiunea, dar doar pentru ca micsoreaza volumul din cilindru. Adica disloca volum, disloca lichid. Cred ca nu stii ce inseamna a disloca.
In rest, voi reveni cu un alt raspuns, ca unele lucruri le zici tu bine, dar in alte privinte cam incurci borcanele
Nu man nu micsoareaza nici un volum nimic, asta se pare ca nici tu nu vrei nicicum sa pricepi.Acolo in cilindru se afla pistonul, dar si fluid, insa pistonu se deplaseaza ca are unde impinge fluidul, daca nu ar avea unde nu s-ar misca deloc.Cilindru cand apasa creaza presiune asa este,dar nu se misca,miscarea vine datorita faptului ca fluidul se duce din cilindru,pleaca de acolo in furtune si alti cilindri miscand ce are escavatorul ala cupa,lama etc.
Eu cred ca tu nu stii ce inseamna a disloca, eu stiu foarte bine. Daca vrei sa pricepi cum am spus bine daca o tii pe a ta la fel, hai sa ne oprim aici ca oricum nu ajungem nicaeri.
Am spus sa faci practic experimentul ala cu furtunu cu apa, vad ca nu accepti, nu vrei, nu vrei pentru ca asa vrei tu sa nu vrei deal dracu ca tot romanu
Deci borcanele leai incurcat tu si cu inferno si leati incurcat rau de tot.Nu mai spuneti si la altii ca va faceti de ras. Unde pui ca inferno asta a spus ca este inginer in instalatii deja s-a facut de toate alea.Omu ala care la atacat pe inferno nu la atacat de pomana sa stii si tu.Nici cu inferno nu se poate discuta,voi nu acceptati nimic,nici daca va arata cineva cai alb,voi o sa spuneti ca e negru
Nu ma deranjeaza ca tu iti sustii afirmatiile astea,e problema ta,nu incerc eu sa gandesti altfel,sa fii sanatos.Dar ce eu am spus exact asa este. Pune si fa experimentu cu furtunu a,pai vino si sa imi spui ca am incurcat borcanele,daca tu imi demonstrezi ca in furtun sub presiune ai mai multa apa decat in furtunu fara presiune, jos palaria, o sa recunosc ca eu am gresit, o fac aici sa vada toata lumea.
Tu trebuie sa retii un singur lucru si anume-fluidele nu se comprima, nu isi micosoreaza volumul.O sa spui ca ai citit tu ca totusi se pot comprima.Da este adevarat se pot comprima dar la presiuni uriase, la presiuni de zeci de mii de atmosfere.In practica nu avem asa ceva, s-a micsorat volumul apei dar experimental, sa se vada ce se intampla si la ce presiuni are loc.Dar apa asta din rezervoare, din conductele de apa ce le folosim noi zilnic nu este comprimata, nu are cum la cateva atmosfere apa sa se comprime.
Cel mai bun este sa faci experiementul ala si atunci o sa fi lamurit.
Scuze,am revenit pentru ca am omis ceva sa zic Ai spus ca eu incurc borcanele dar tu ai facut zacusca cu escavatorul ala . Orice cilindru hidraulic nu creeaza nici o presiune,nu stiu cum de mia scapat chestia asta,probabil ma gandeam la cine stie ce.Un cilindru hidraulic ca e de la escavatorul tau,de la tractor,de la masina functioneaza pe lichid hidraulic,adica lichidul este cel care impinge pistonul nu invers mai exact o pompa hidraulica impinge fluidul,apoi acesta impinge pistonul.
Deci un pistonul tau de la escavator nu impinge si nu creeaza nici o presiune, este tocmai invers Deci le zic eu bine dar se pare le zic de cele mai multe ori, si este valabil si in cazu de fata. Pistonul tau nu disloca nimic, el e ste miscat in cilindru inainte sau inapoi de fluid, sau este scos in afara s-au bagat in cilindru dupa caz. Pistonu nu actioneaza ci este actionat, deci in cilindru ai mai mult fluid sau mai putin fctie de cat baga pompa sau de cat de mult dorim sa scoatem pistonu in afara.Ca urmare exemplu asta cu escavatoru nu este bun in cazul rezervorului nostru deci despre ce vorbim?
La chestia cu paharul cilindric, da, nu pot comprima apa, are capacitatea de compresie foarte mica, insesizabila aproape, si de aceea, daca ma apas pe acel fier de care ziceai, eu fie creez forta, presiunea, care daca e mare, poate sparge paharul, sau daca paharul e din material elastic, il deformeaza in functie de greutatea cu care e apasat fierul, vezi baloanele umflate cu aer, fie daca am niste tuburi care iasa din pahar, presiunea apei face ca sa se duca lichidul in acele tuburi, pentru a reveni la presiunea normala.
"Dar daca dai la acel cilindru o gaura forta va disparea,dar odata cu ea va isi si ceva fluid". Pai asta ce e, mai frate, cand zici va iesi si ceva fluid? Acel ceva fluid nu e dislocat, mai?
"Pistonu se va misca atunci cand are unde,atunci cand cineva ii permite lucru asta,cum este teava in cazul din intrebare aia libera". Chiar asa? Ai auzit de explozii? Daca forta e mare, se va misca, cu repercursiuni asupra cilindrului si a rezervorului. Si cu cit e mai dur rezervorul, paharul tau sa zicem, din sticla, care are elasticitate foarte mica, cu atit sansele spargerii, exploziei, sunt mai mari. Daca ai un pahar de tabla, ai sanse ca tabla sa fie indoita, dintr-un rezervor in forma de cub, sa obtii ceva de forma ovala, lichidul apasind in toate directiile. Un lighean e facut dintr-o bucata de tabla perfect dreapta pusa intr-un sablon care sa ii dea forma ovala, si acea tabla, supusa unei forte mari, se indoaie dupa forma sablonului. E acelasi principiu, doar ca e vorba de presiunea apei, pe cand la lingheane e presiunea aplicata de presa. "Daca la escavataru tau nu se deschid alte valve pistonu ala acolo crapa, sau daca motoru ii aplica o forta mai mare va scapa pe la garnituri". Deci e vorba de cit de mare e forta, nu? Dar orice forta ai aplica, are un anumit efect, doar cele prea mici nu. Cresti forta, lichidul se comprima, orice lichid are un coeficient de comprimare a lui insusi, apa il are foarte mic, dar il are. Cresti forta si mai mult, lichidul nu se mai poate comprima, si apasa asupra peretilor rezervorului. In functie de elasticitatea peretilor, poate fi si o combinatie, peretii sa inceapa sa se modifice sub actiunea presiunii, dar si lichidul sa se comprime la capacitatea maxima de comprimare. Mai apoi, doar rezervorul se va modifica. Iar la o forta si mai mare, apare explozia, rezervorul nu mai face fata si cedeaza, si cu cit e mai lipsit de elasticitate el, si cu cit mai putin compresibil e lichidul, cu atit explozia e mai mare, caci forta nu se disipeaza. De aceea e folosit uleiul la excavatoare, nu apa.
"Exemplu ala cu apa in pahar, ai apa in pahar, ai un ban sau ceva cat exact gura paharului, apesi acea apa, atunci ii aplici o forta, dar atat, nimic mai mult, apa va ramane tot la acel nivel." Nu e chiar asa decat in cazul unei forte mici, ce am zis inainte iti arata ce se intampla in cazul cresterii fortei cu care apesi.
"Voi credeti ca atunci cand se aplica o forta unui fluid, ala isi micsoreaza volumu, astfel ca poti baga mai mult fluid acolo" Da, in functie de cit de compresibil e lichidul. La apa intra foarte putin, la ulei mai mult, la aer, pentru ca gazele sunt mai compresibile, intra mult mai mult volum pentru a creea aceeasi presiune. Ca sa umfli un balon cu aer iti trebuie sa zicem 1 mc de aer la presiunea de 1 atmosfera, si il comprimi la un sfert de mc. Ca sa umfli un balon cu apa la un sfert de mc, nu iti trebuie decat un sfert de mc de apa, balonul fiind foarte elastic si apa practic incompresibila. Daca balonul e din sticla, la aer dat fiind exact ca materialul balonului, fiind "elastic", si de aceea se comprima, poti sa nu tii seama ca balonul e de sticla si sa intre aproape 1 mc de aer, insa la apa, pentru ca nici sticla nu se comprima, va trebui sa tii cont de compresivitatea apei, ca intra probabil cu citiva mm cubi mai mult in balonul de sticla. Deasemenea, si forta care sa duca la explozie nu trebuie sa fie mare, atita timp cit nu exista "elasticitate", nici la apa, adica acea capacitate de a se comprima, nici la sticla. A, si inca ceva. Conteaza si temperatura, care fie comprima, daca e in scadere, fie dilata, daca e in crestere. Dar asta e o alta variabila, dar daca vrei sa tii cont, ea poate schimba mult datele problemei, daca ai un rezervor imens, si un cilindru mic. S-ar putea ca tocmai diferenta de temperatura sa creeze acea diferenta care sa poata adauga sau scoate volumul cilindrului, adica: la temperatura lichidul se comprima exact cu volumul din cilindru, ai atunci chiar daca incerci sa aplici presiune cu pistonul, e nula, pentru ca volumul e deja dislocat de teperatura lichidului. Iar daca apa ingheata, nici nu trebuie sa aplici tu forta, caci isi mareste volumul inghetind, si astfel fie sparge sticla, daca rezervorul e din sticla, fie il deformeaza, daca e din tabla suficient de subtire incit forta care dilateaza apa cand ingheata sa o poatea deforma.
"Asta e tot.Eu te asigur ca vei avea exact aceiasi cantitate de apa". Da, pentru ca apa e practic incompresibila. Dar daca ai masura citi nanolitri sunt, ai vedea diferenta, care e in functie de cit de compresiva e apa. Si cu cit presiunea e mai mare in furtun, cu atit diferenta e mai mare, si mai multa apa va fi.
"Acolo in cilindru se afla pistonul, dar si fluid, insa pistonu se deplaseaza ca are unde impinge fluidul" "fluidul se duce din cilindru, pleaca de acolo in furtune" Pai vezi ca spunem acelasi lucru, dar vorbim pe limbi diferite? Mai pune un rezervor intre cilindru si furtune, si ai cazul de aici. "fluidul se duce din cilindru, pleaca de acolo in furtune" - asta nu e dislocare, mai?
"Da este adevarat se pot comprima dar la presiuni uriase" Pai am zis eu ceva diferit? Si eu mereu am zis asta, ca apa e aproape incompresibila, dar exista totusi un coeficient de care trebuie sa tii seama daca vrei sa faci masuratori exacte. E ca dilatatia termica la poduri, ai podul de cateva zeci de m, poate sute, dar un capat al lui trebuie pus pe role, datorita a doar citiva cm care il pot rupe cand se contracta la frig. Acei citiva cm ai zice ca sunt putin, dar nu e asa, la fel si cu compresivitatea apei, e mica, aproape inexistenta, insa nu e ca si cand nu ar exista.
"lichidul este cel care impinge pistonul nu invers" Da e corect, da nu zici nimic cu asta, e doar procesul invers a ce discutam aici. Poti sa ai presiunea in lichid, si atunci el misca pistonul, sau poti sa creezi presiunea impingindu-l in lichid.
Gata! Ca am scris un roman.
Acel fluid este dislocat de forta aia, dar daca ai teava in cauza, apa nu se va imprastia, apa va cobora in rezervor la loc, asta spuneam.Sau nici asta nu crezi? Asta am spus chiar de la inceput. Daca apa se imprastie atunci in rezervor vei avea apa lipsa,nici nu se mai pune problema sa urce in tevile alea.Apa urca initial in tevi pentru ca le impinge forta, forta le impinge pana la o limita, apoi se disipeaza, apa revine la locul ei, a, dica in rezervor.Nu vad ce atata teorie pentru nimic.Deci eu aia am spus apa nu va sta in nici o teava la un anumit nivel.Asa ca urca, normal ai putea sa scoti si juma de rezervor afara
Man intrebarea nu se referea la explozii, nu se referea la sticla la metal la pistoane.Omu nostru a vrut sa stie daca apa se urca in teava si cat, asta fara explozii fara alte povesti.Deci ca si cum totu ar fi decurs normal.La fel de bine putea sa zica ca are acolo un robinet,de robinet este prinsa teava,deci nu mai amesteca explozii,escavatoare si alte alea.
Iti zic eu cea crezut omu care a pus intrebarea si la fel ai crezut si tu.
Voi ati crezut ca in acel rezervor pentru ca este sub presiune se afla mai multa apa decat poate duce rezervoru,asta ati crezut, ati si spus asta clar, deci ati facut o greseala de copil, aia e tot.
Deci hai sa no mai dam de gard acu, daca ati gresit spuneti da frate am gresit asta e, nu-ti ia nimeni gatu toata lumea greseste.Sa iti mai zic ceva.Pun pariu pe multe chestii ca majoritatea oamenilor asa gandesc,adica ca in acel rezervor e mai multa apa,de aia cand dai gaura apa iese, pentru ca e mai multa apa nu stiu de ce dar majoritatea oamenilor asa cred. Poate pentru ca face legatura cu aerul habar nu am.
iti zic eu ce ai spus tu.Tu te asigur de asta, dupa ce ai citit intrebarea te-ai dus pe net ai cautat si ai gasit ceva legat de chestia asta, poate pe wikipedia si acolo spune ca apa este compresibila, dar chestii vagi, pentru ca acolo in limba romana gasesti fix pix.Cam asta ai facut tu. Dupa ai venit si ai dat raspuns, ai bagat ca apa este compresibila sau ce ai mai spus, dupa ai zis ca apa urca in teava mica mai mult.Raspunsu era urca mai mult dar dupa disiparea fortei care a urcato coboara la loc, concluzia apa nu sta in nici o teava.
Apaoi desi unde ai gasit tu ca apa este compresibila sau ce ai gasit asta tia intarit ideea ca in acel rezervor e mai multa apa de aia cand dai o gaura apa iese afara.Total gresit.Da asta ai zis ca apa este putin compresibila, deci nu stiu dar te-ai contrazis singur.
Cum? Simplu cand spui ca apa este f putin compresibila, insesizabil, nu mai vii sa spui ca acolo e mai multa apa decat un rezervor cand spui ca nu e compresibila, pentru ca de fapt asa este apa normal nu este compresibila, deci daca nu o putem indesa intr-un reciepient nu are cum sa incapa mai multa decat capacitatea acelui recipient.Dar voi veniti sa va luati in bete ca e ca voi.
Nu e deloc ca voi asta e clar.Chiar ati sustinut ca da e mai multa apa lucru care dupa va cam cazut greu, ati inceput apoi sa bagati tot felul de fitile escavatoare si alte masininarii ca sa fie tot ca voi.
Dar nu-i deloc ca voi.In sf chestia importanta este ca aici, acum ati mai invatat ceva si anume ca apa nu poate fi indesata intr-un reciepient.Asta e omu invata pana moare.Cam asta e tot, sa o lasam asa cum a cazut.
Mda, nu ai citit deloc, sau nu ai citit cu atentie ce am zis eu. Caci nu ai inteles, sau nu ai vrut sa pricepi , sa p vorba de-a bunicii mele, ai inteles, dar n-ai priceput .
"apa va cobora in rezervor la loc" O tot tii cu asta desi ti-am aratat ca nu e asa. Desi e simplu de inteles. Daca ai un rezervor plin, iar la el atasata o teava goala, aplici o forta asupra lui incit sa il indoi bine, micsorindu-i volumul, recunosti ca apa urca in teava, dar zici ca ea si coboara inapoi. Cum sa coboare, odata ce ai dislocat din volum? Cu pistonul e la fel, disloca volum, si daca greutatea apei (sau alt motiv) nu il intoarce inapoi, raminind blocat, apa ramane in teava. Simplu: scazi volum in rezervor, trebuie sa adaugi in alta parte, de nu e teava, si ai o gaura, apa iasa pe gaura, de nu ai nici gaura, si rezervorul e complet inchis, vei deforma rezervorul daca e din material suficient de elastic (de aceea am adus in discutie sticla si celelalte) pentru acea forta, sau daca e suficient de rezistent incit sa nu isi deformeze forma, si ai un piston, el se va misca doar ii ii permite compresivitatea lichidului din rezervor, daca ai avea gaz, ai putea misca pistonul, creind presiune in gazul din rezervor, daca ai avea apa, abia de ai misca, insesizabil, pistonul, datorita compresivitatii mici a apei, pentru ca neavind unde sa se duca, nici nu ai putea sa o misti din cilindru. Dar daca are unde sa se duca, pe teava, deformarea rezervorului, sau miscarea pistonului, si apoi blocarea lui, va face ca apa sa ramina in teava. Altfel, daca se intoarce, creaza presiune, pentru ca odata ce pistonul e blocat, apa nu mai are unde sa se intoarca. Intoarcerea fie misca pistonul, fie creaza presiune. E atit de greu de inteles?
"Man intrebarea nu se referea la explozii, nu se referea la sticla la metal la pistoane" Da, asa e, dar daca sunt luat la bani marunti, imi place sa dau o imagine de ansamblu. Am avut un prieten caruia tocmai asta ii placea, discutam cu prietenii despre ceva, iar el a bagat de seama ca eu nu ma opream doar la subiectul in sine, ci mergeam mai departe oferit intreaga imagine in care acel subiect era implicat, ca si aici, nimeni nu a zis de temperatura, dar eu am adus-o in discutie, pentru ca daca vorbesti de mecanica fluidelor, e si temperatura un lucru demn de luat in seama.
"dupa ce ai citit intrebarea te-ai dus pe net ai cautat si ai gasit ceva legat de chestia asta". Ce bine stii tu! Dar stii gresit! Nu, nu am citit nimic, chiar nimic. Ma pot lauda cu chestia asta, ca totul e din capsorul meu .
"Apaoi desi unde ai gasit tu ca apa este compresibila sau ce ai gasit asta tia intarit ideea ca in acel rezervor e mai multa apa de aia cand dai o gaura apa iese afara." Nu prea inteleg. Dar un termometru banal, care are acel lichid rosu (bazat pe apa, nu pe altceva) zice ca am dreptate. Acel lichid se comprima sau se dilata in functie de temperatura, si asa ne arata cate grade avem afara. De aceea am si adus in discutie temperatura. Poti avea un rezervor plin ochi, la 20 de grade, si poate sa iti iasa apa la 40 de grade prin gaura din el. Pentru ca lichidul, ca orice material, se dilata la caldura, are coeficientul lui de dilatatie. Si in functie de acel coeficient al apei, si de volumul de apa, poti calcula cu precizie citi ml de apa iti vor iesi din rezervor. Fara absolut nici o actiune mecanica. Dar, e adevarat, nu despre asta a fost intrebarea. Totusi, in mod normal, apa nu e compresibila, decat infim, de neglijat. Deci, contradictie aparenta.
"acum ati mai invatat ceva si anume ca apa nu poate fi indesata intr-un reciepient" Ba poate, cu conditia sa deformeze recipientul. Sau, daca e un material ca sticla, cu coeficient de elasticitate mic, sa il sparga, sa produca explozie.
Gata! Ar trebui sa ne intalnim o data sa discutam fata in fata asta. Sa ne si desenam, ca sa pricepem cum stau lucrurile, ca asa, nu ne prea pricepem unul pe celalalt. Pacat insa ca esti departe, dar poate vreodata te vei gindi tu sa mai vii in Romania.
Nu recunosc ca nu am ce tu daca indoi rezervoru ala nu aplici presiune, micsorezi volumul si da micosrand volumu aplici si o presiune, dar eu nu am vazut pe nimeni facand asa ceva adica sa strici un rezefvor pentru ce anume? Apoi intrebarea nu suna car indoi cineva rezervorul ala
Care piston man despre ce anume vorbesti? Tu iar confunzi ratele cu gastele una este sa pui presiune folosind o pompa, alta este sa modifici capacitatea rezervorului.Deci la tine e tot una? esti tare recunosc.
Daca tu aplici o presiune cu o pompa sau indoi un rezervor nu-i tot aia. Iara incurci borcanele vorba ta si stii de ce? Iti zic eu, pentru ca tu crezi ca acea presiune este continua, ceea ce nu-i cazul, intrebarea a spus ca nu se aplica rezervorului o presijen constanta.Sau chiar daca nu a spus-o,desi a spus-o ceva mai tarziu, atunci aplicand o presiune constanataapa urca la fel indiferent ce tevi ai tu acolo.
Deci presiune din rezervorul din intrebarea a fost pus sub presoiune, dupa care a fost deconetata pricepi? Aia e tot, apoi sau pus tevile si s-a dat drumu la presiune, forta care a fost aplicata a iesit prin tevi ducand odata cu ea si o cantitate de apa, care apoi va reveni in rezervor pentru ca de acolo a fost disclocata.Deci nu vad de ce a r mai sta apa in tevile alea,tu vezi? Pot sa stea doar daca sunt pline,daca pompa sau cine a pus presiune continua sa puna presiune pe rezervor.
Dar in cazul asta apa va iesi afara tot timpul cat timp se pune presiune pe rezervor,daca are capetele libere la tevi,sau poate urca sau nu in tevi,deci poate urca daca tevile sunt etanse daca nu au aer in ele,sau nu poate urca daca este aer.
Iara incurci avioanele cu submarinele frate? Sa nu mai spui niciodata ca lichidu rosu din termometre este apa niciodata sa nu mai spui asa ceva,sau ca ar fi acolo si apa,ca te rade si curcile sincer. Uite asa ca idee,intreaba pe nevasta ta ce lichid este ala in termomentrele alea cu rosu,te asigur ca pana si nevasta ta stie cei acolo,numa tu nu stii
Daca acolo e apa gata ma duc si ma fac popa,pe bune,deja mai convins
Acum vad ai bagat termomentre in rezervoare,,ai bagat temperaturi neam dat dracu da la temperatura mare apa isi mareste volmul,dar scazand densitatea,dupa racire revine la loc deci tot nu va sta in tevile tale indiferent ce incerci sa spui,doar daca tii rezervoru ala sub temperatura mereu
Eu zic sa ne oprim aici ca cine stie la ce mai ajungem, de la rezervor cu apa normala ajungem al apa fiarta, la apa in termometre
Acel lichid din termomentru este alcool asta odata, iar ca se ridica si coboara nu arata ca ar fi compresibil deloc cand spui ca un fluid este compresibil, atunci el trebuie sa fie asa doara la o temperatura, nu sai schimbi tu temperatura.Deci lichidu ala rosu nu are apa in el, Iara daca sau cand urca ii scade densitatea, pe aia se bazeaza cand tiarata el tie temperatura.
Pai o sa vin, sa vaz cand.Dar nu am ce sa desenez, intreaba si tu pe nevasta ta ca tot ai zis ca e invatatoare, macar ea se poate informa pe la scoala la un profesor ceva de fizica siti va spune cum sta treaba exact.Am intrebat pe cineva care mai stie asa cat de catceva, i-am spus frate ai 2 rezervoare cu apa, unul sub presiune stiu si eu 10 atmosfere, altul fara presiune.Care rezervor are mai multa apa? Raspunsul lui a fost stii care? EGAL dar omu nici na stat sa zica stai sa ma gandesc stai ca nu am timp Atunci daca in rezervor ai presiune volumul este cel al rezervorului,cum sa vii sa spui ca apa va sta in teava daca ii sudezi o teava pai care apa sa stea? Daca este apa in rezervor exact cat incapate in rezervor, teava va ramane goala.
Eu nu am spus ca nu va urca, am sus va urca initial, adica la inceput va urca, pana cand se disipa forta care a determinat presiunea, apoi apa coaboara in rezervor.Aia am spus. Daca ma intrebi apa se ridica pentru cateva secunde in teava? Atunci raspunsu este DA.Dar nici vorba de nivel, cand spui nivel aia arata ca intr-un vas, intr-o teava ai apa care sta la un anume nivel.
Daca este vorba doara urca sau nu pentru secunda pentru orice timp, raspunsu este DA urca in teava mai subtire, aia o stie si unu de clasa 1 a
Pff, daca am trai intr-o societate bazata pe pragmatism acum ai fi luat de maini si de picioare, dus la cel mai apropiat spital, taiat in bucati, creierul ar fi probabil incinerat, iar restul organelor donate catre cei ce au in adevar nevoie de ele.
Poate ca etica noastra ar trebui putin regandita.
Iata deci ca prezenta ta aici nu e complet redundanta, ea scoate la iveala niste adevaruri dureroase pe care nimeni nu are curajul sa le spuna.
Si parca aud pe cineva spunand ca : "Nu e vina ta. Ca nu tu ai decis sa te nasti asa cum esti."
Corect, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa te lasam asa, sa te risipesti. Exista oameni care asteapta pe masa de operatie o inima, un rinichi sau un ficat.
Oameni care ar putea crea ceva, iar noi le refuzam sansa la viata sub pretextul "drepturilor omului". Ce drepturi poate avea o molusca indraznesc a intreba.
Cand inima pe care o ai, in corpul potrivit, ar putea insemna leacul impotriva cancerului.
Asa inseamna doar trei basini cu stropi.
Just think about it. (Nu tu, evident)
Nu va urca deloc pentru ca in momentul cand vei da gaura presiunea va scade brusc. Eventual va iesi si niste apă din interior.
In ideea in care tubul e montat instantaneu dupa ce gaura a fost data, fara a mai permite alte scurgeri.
Asa este,ai dat un raspuns corect dar el da ca raspuns castigator altui raspuns, a evitata sa se faca de ras a pus o intrebare fara date, sau cu un brat de necunoscute si are pretentia ca oamenii sai raspunda, ori sa il aprobe. Unde pui ca se pare omu nostru e si inginer, si culmea sta si pe TPU
Presupunănd cătubul e fixat etanş (ca să nu piardă presiunea), lichidul va urca la aceeaşi înălțime indiferent de diametrul tubului.
Acelasi volum de apa, aceiasi presiune, daca e si aceiasi temperatura aia e.
Nivelul apei creste in tub pana presiunea hidrosatica a coloanei de apa egaleaza presiunea din rezervor. Deci daca presiunea din rezervor ar fi constanta atunci ai avea dreptate.
Numai ca presiunea rezervorului variaza, scada direct proportional cu volumul de apa "pierdut" ce urca in tub.
Apa va urca mai mult in tubul subtire, dar asta doar pentru o scurta perioada, apoi se va duce la locul ei, adica in rezervorul tau.Ca urmare nu stiu tind sa cred ca intrebarea ta este pusa gresit, sau formulata inclomplet, sunt destule necunoscute.Eu as spune ca apa nu ar urca deloc, sau ar putea urca, asta de; pinzand de ce presiune este in acel rezervor.Deci nu ai spus ce presiune ai. Daca de exemplu ai o presiune normala, adica 3-4 atmosfere chiar ca nu va avea ce sa urce uite tevile tale is sudate cu robinet.eu dau drumul la robinete si ma uit altundeva pentru o vreme, apoi intorc capu ma uit si toata apa este in rezervor, nimci in teava.Deci cum stam? Ai vrut tu sa arati ceva dar tea-i cam incurcat in toate
In primul rand apa ce o folosim noi nu se poate compresa,sau nu stiu exact teremnul,dar vorbind asa babeste,nu putem baga in acel rezervor mai multa apa decat in cazul apei fara presiune,Cu alte cuvinte in rezervorul tau aveam o cantitate de apa exact cat capacitatea rezervorului,plus acea presiune,forta,care va fi eleiberata daca ii dai drumu.
Apa nu va avea cum urca atata timp cat este doar cat incape in rezervor. Daca stiu si eu facem o presiune de ordinu a zecilor de mii de atmosfere atunci am putea avea in acel rezervor mai multa apa decat un rezervor, iar prin eliberarea ei, surplusul normal ca va urca, dar tot in teava mica va urca normal mai mult.
Tu nu ai spus cata apa ai in rezervor, multe necunoscute.Apa aia care urca de fapt va cobora la loc dupa egalizarea presiunii, ca urmare nu vom avea nimic in tevile tale corect?
"apa va urca mai mult in tubul subtire, dar asta doar pentru o scurta perioada, apoi se va duce la locul ei, adica in rezervorul tau."
Lol. Daca ce spui aici e adevarat ar insemna ca pot da o gaura intr-un rezervor sub presiune, sa o acopar cu degetul pentru o "scurta perioada", dupa care pot lua mana linistit pentru ca apa nu va mai incerca sa iasa prin orificiul creat. Va sta acolo sub presiune in interiorul rezervorului chiar daca are o gaura prin care poate iesi.
Exact,poti pune o teava destul de lunga, masurata forta va dispare, apa va cobora, da deci poti face asta linistit.
Sau vrei sa spui ca tu in rezervorul tau ai o cantitate de apa mai mare decat capacitatea rezervorlui? Esti tare daca ai asa ceva, nu-i de mirare ca s-a luat de tine ala ce ti-a spus ca pui intrebari intrebatoare
Ba tu esti roman sau ce esti? Daca pui mana pe gaiura cum dracu mai dispare forta? Eu am spus dupa eliminarea fortei apa va sta acolo linistita, asta daca dai gaura sa presupunem sus, daca dai sub rezervor apa va iesi datorita fortei si gravitatiei.Deci da apa daca dai gaura si teoretic vorbind prinzi o teava cum ai zis tu,deci teava libera la capat,acea teava va elibera rezervoru de forta,de acea presiune,apa va ramane in rezervor,desi intial cum am spus va urca datorita fortei.
Ce vezi tu aici in neregula? Daca ai da gaura noral apa iese ca este impinsa de forta,dar dupa eliberare,uite pun o cana,pun apa in cana,apoi o pun la loc in rezervor
In sf nu stiu exact ce ai incercat tu sa arati,sau sa ne spui, chestia este ca nu prea tia iesit, deci mai bine recunoaste, ca intrebarea n-a fost prea stralucita si asta e, se intampla si la case mai mari, orice om greseste indiferent cat se va stradui sa nu o faca.Stii cu cat incerci sa eviti greseli cu atata probabilitatea so comiti este mai mare.Hai ca am dato deja in filosofie dar e ok ca suntem in program, suntem la categoria respectiva.Serios nu stiu ce filosif a spus chestia asta dar cineva a spus-o.
Daca arata-i cat este presiunea, daca arata-i cand anume sau cat timp sa stea sau sa urce apa in tevile alea da, atunci se putea da un raspuns.
Când diametrul interior al tubului este mai mic, in cazul acesta va urca mai mult apa.
Presiunea apei e in functie de presiunea exercitata asupra ei. Exista o formula legata de presiune si volum. Introdu asta in calculele tale.E ceva cu legea lui pasqal.