Am spus mai sus: cunoastere interpersonala, intrapersonala (intra si interindividuala, daca consideri ca este un termen mai bun) si universala, precum si constientizarea propriilor procese mentale.
Intelegerea si gestionarea optima a acestor procese mentale au dus de exemplu, la inventarea Matematicilor si a problemelor de matematica, a Abstractului, in general.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16796362/
Da, elefantul, delfinul, cimpanzeul, omul =se recunosc in oglinda desi au perceptie asupra existentei lor
Da,,toate animalele au, până la ultimul animal unicelular.
1. Au conștiința de sine, că dacă nu ar avea-o ar fi ca o bucată de piatră care n-are.
2. Au conștiință de sine, a mediului și a relației cu el în raport cu un scop major, care este viața proprie și supraviețuirea.
3. Știu să facă evaluări și distincții, care le permit să își modifice comportamentul în vederea realizării scopurilor.
Asta ar fi știința de sine. Când colaborează cu alte animale din aceeași specie apare con-știința.
La oameni nu este totdeauna așa.
De multe ori animalele știu mai bine ce vor.
1. Sunt animalele self-conscious, self-aware, au constiinta de sine? 10 specii, dintre cele mai inteligente si cu mod social de viata, printre care cimpanzeul, orca, corbul au trecut cele mai exigente teste privind constiinta de sine, asa ca e functie de inteligenta si are legatura cu viata sociala, nu este monopolul omului. 2. Au animalele constiinta? Au o instanta morala, interioara, pe care sa o CONSIDERE straina si superioara preferintelor proprii? Nu, nu par sa aiba. Si ce mare lucru e constiinta asta? Sunt numai normele etice ale unei societati sau ale unui grup, in care o persoana e indoctrinata de mica, pana ii intra in cap.
La ce tip de constiinta te referi mai exact?
"De sine?" "A obiectelor?" "De grup?" ("Sociala"), "Morala?", "Individuala?", Constiinta numita "a fiintei?", (doar in starea de veghe), sau la "Constiinta" numita si "de stare"? ...caci toate, sunt "tipuri de constiinta".
Sper ca intrebarea sa se refere la Constiinta cunoasterii atat interne, cat si externe, intra si interpersonale, ce conduce la o meta-cognitie a existentei individului, si al integrarii si/sau relatiei pe care o are cu mediul/universul in care functioneaza.
Pare o definitie ciudata, dar elementele ei aplicate animalelor, regnului vegetal sau... procesoarelor, arata dincolo de orice dubiu faptul ca acestea NU au o astfel de Constiinta integratoare.
Una este "constientizarea" unui organism viu a ceea/celor ce se intampla in mediul sau prin intermediul organelor de simt generate de nevoi, si cu totul alta, intelegerea acelui mediu sau mai mult, a altui mediu, complet strain lui.
Tin minte ca aici te-am ajutat cu un raspuns:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16742070/
Este valabil si pentru aceasta intrebare.
Neavand inca o meta-cognitie integratoare asupra existentei sale si a mediului in care functioneaza, omul filosofeaza, inventeaza (sau nu) religii si abstractul.
Niciun alt reprezentant al regnului animal sau vegetal, nu poate face asta.
Ai vrea sa definesti conceptul "meta-cognitie"?
Omul si numai el, are toate tipurile de Constiinta pe care le-am enumerat in primul paragraf, si daca unii useri insista cu "Animalele au constiinta de sine", (pentru ca se recunosc in imaginea dintr-o oglinda), i-as intreba pe insistenti unde sunt la animalul respectiv si celelalte tipuri de Constiinta care definesc umanul, pentru ca numai eu am numarat sapte, la o rapida aducere aminte a anului 2, Psiho.
Mai sunt?
Inca.
Constiinta reflexiva, exclusiv umana.
Nu este cazul aprecierilor.
Daca ai inteles ce am scris si te-a ajutat, ma declar eu multumit, nu e nevoie sa-mi multumesti tu.
Am spus mai sus: cunoastere interpersonala, intrapersonala (intra si interindividuala, daca consideri ca este un termen mai bun) si universala, precum si constientizarea propriilor procese mentale.
Intelegerea si gestionarea optima a acestor procese mentale au dus de exemplu, la inventarea Matematicilor si a problemelor de matematica, a Abstractului, in general.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16796362/
Jay1 întreabă:
AvalohAlyn întreabă: