Ideile preconcepute n-au nevoie de ratiune, ele sunt formate de-a lungul timpului si bine sculptate in minte.De ce? pentru ca e greu sa mai procesezi si sa analizezi ceva ce nu iti convine, de ex nimeni n-o sa stea sa se autoevalueze, notiunea preconceputa de buricul pamantului ramane bine ancorata in idei.De ce sa mai judeci cand ai deja formata o imagine stramba dar folositoare tie cu privire la realitate.
Prejudecata este lipsa judecatii. Unde judecata nu mai face fata(nu mai poate inainta, pentru ca lipseste...)apare prejudecata. Prejudecata apare cand ratiunea este limitata, astfel, aspectele de care trebuie tinut cont in aprecierea unei idei sau unui lucru sunt prea putine.
Prejudecata prin definitie este deja lipsita de prea mult discernamant, caci a prejudeca inseamna a face o apreciere asupra unui lucru inainte de a-l fi examinat. Judecata, tot prin definitie, inseamna logica, premeditare, ratiune. De aceea nu prea sunt compatibile una cu cealalta si nu prea pot exista in mintea cuiva in acelasi timp. Daca exista potential si sansa de a alege, este bine sa alegem a doua varianta. Prima poate fi cateodata derutanta si chiar periculoasa.
Iti dau numai un exemplu. In sezonul acesta la "Dansez pentru tine" concureaza o tipa de 18 ani, a carei mama este grav bolnava si are un frate schzofrenic. Prejudecata este "Uite-o si pe c---a aia!", judecata este " La varsta ei nu poate sa faca nimic altceva care sa ii aduca suficienti bani pentru cheltuielile cu medicamentele rudelor si cele ale casei, iar raspunderea ei este si asa ingrozitor de mare".
Asa ca raspunsul la intrebarea ta este da, din pacate.
Bineinteles. Faptul ca apelam la prejudecata, automat ne debarasam de judecata, de gandirea logica si facem presupozitii pe baza analogiilor. Caci in fond prejudecata este o idee eronata pe care cineva o adopta fara conoasterea faptelor reale si din ranchiuna, gelozie, invidie etc., recurg la prejudecati.
Maximus
Prejudecata e o idee fixa de cele mai multe ori si implicit nu lasa acces la judecata.
Prejudecata o ai asupra cuiva, a unuil lucra dar care are nevoie de propria noastra judecata.
Nu ne debarasam de nicio judecata. Faptul de a prejudeca implica din start o actiune a creierului, actiune despre care unii spun ca plantele nu o au. Ca este bun sau rau acest lucru, ramane la aprecierea fiecaruia. Definitia prejudecatii, data de manuale, este total eronata. Parerea mea.
Prejudecata e o latura a constiintei pe cind judecata e cu totul un alt proces constituit de data asta de ceilanti semeni pentru un anumit fapt de care te faci vinovat. Vorbim aici de judecata ca proces de, sa spunem asa, recuperare.Sa luam acum judecata ca latura a creerului, deci a gindi.Eu cred ca e valabil ce ai spus dar nu e o regula pentru ca s-au cunoscut n cazuri de oameni cu prejudecati care au faptuit pina la urma ce au faptuit.As putea spune ca prejudecata in sensul asta nu a fost decit punct de pornire pentru mintea lor de a face obsesie pentru faptul in sine.
LisaJulie întreabă: