Hombre,
Bine zis că ''Inceputul intrebari este destul de ciudat...''.
Nicotine,
Desigur, putem spune că avem 'liber arbitru': suntem responsabili pentru acţiunile noastre. (Liberul arbitru este considerat a fi temelia 'responsabilităţii', şi nu numai aceea de a avea capacitatea de a face ce vrem şi ceea ce decidem să facem.)
Spui de determinism (acesta este de mai multe feluri, precum cel psihologic, cel radical şi etc) şi de factorii ce participă. Aşadar, faci o confuzie a termenilor, de liber arbitru şi determinism. Şi ca să nu spui că nu explic - unde ar fi confuzia (?), explic acum: aparte de asta, îţi spun că, deşi acei factori anteriori nu determină în întregime decizia de a acţiona, decizia nu este totuşi complet arbitrară. Deci, nu neapărat totul se rezumă la determinism. Aşa că, o acţiune spontană şi complet arbitrară nu este neapărat o exemplificare a liberului arbitru. Şi ca pildă (ca să înţelegi unde îţi e eroarea), dacă o persoană sare dintr-o dată pe masă şi începe să danseze, şi această acţiune nu are nici o legătură cu caracterul şi gândurile sale anterioare, nu vom putea spune că acţiunea respectivă este o expresie a liberului arbitru. Se raportează la determinism (de un anumit tip/fel).
Iar libertatea de a alege între a face şi nu a face o anumită acţiune este condiţia necesară pentru a purta responsabilitatea acelei acţiuni (tocmai ce spuneam ceva mai anterior, cere liberul arbitru). Deci una e determinismul şi alta e liberul arbitru la om. Un alt exemplu, o persoană trebuie să aibă deci, libertatea de a alege între a merge şi a nu merge la un film pentru a putea purta responsabilitatea de a merge la acel film. Şi, dacă suntem 'determinaţi' cauzal să facem o anumită acţiune, cum ar fi aceea de a merge la un film, automat, deci, nu mai avem libertatea de a alege şi să nu facem acea acţiune.
Inceputul intrebari este destul de ciudat "daca tot va dati asa de inteligenti", hai de data asta treaca-mearga, dar niciodata nu iti voi mai raspunde daca mai continui asa. Raspunsul este in intrebare, numai ca nu este si explicat. Traim incorsetati de legi care ne coordoneaza viata in ce avem voie sa facem si ce nu avem voie. Este suficient, se pot umple pagini cu exemple. Liberul arbitru este o iluzie acceptata ca multe altele.
Nicotine se vede ca colcaie "liberul arbitru" in tine din moment ce mi-ai dat cu stupid in loc sa retractezi ironia cu care ne-ai abordat.
Normal ca toate aceste aspecte ne influenteaza gandirea si principiile morale. Normal ca totul conteaza: educatie, nivel de trai, inprejurari si anturaje, totul influenteaza gandirea si sensibilizeaza mai mult sau mai putin caracterul omului. Stim foarte bine ca, inteligenta te fereste de greseli, prostia in schimb, te impinge la greseli. Esti determinat de educatie, nivel de trai, imprejurari etc sa fii prost sau destept, iar apoi cu ce ai dobandit descurcate cu liberul albitru. Nu stiu ce sa spun, din punctul meu de vedere se intelege mult mai mult determinism decat liberul albitru.
A fost si pe descopera.ro
http://www. descopera.ro/stiinta/7620834-zece-discutii-contradictorii-fara-raspuns
...si cum zice si acolo! de unde sa stii? e o intrebare fara raspuns! poate o fii destin, poate o fii liber arbitru! :. mintea umana este prea nedezvoltata ca sa cunoasca raspunsul!
E mai mult o iluzie. Ai adus deja unele aspecte in discutie. Noi zicem ca luam o decizie de la noi insine, insa psihologia arata ca nu e chiar asa. Ereditatea, educatia, cultura in care traiesti, anturajul, familia cu problemele ei, chiar si elementele din mincarea pe care o maninci, te influenteaza atit de mult incit tu zici ca iei o simpla decizie, insa in spatele acelei decizii este ceea ce te-a format ca persoana. Si totusi, ceea ce am adus noi in discutie e doar "materialul" psihologic cu care noi avem de-a face. Desigur ca el influenteaza f mult viata noastra. Insa din punct de vedere moral nu e chiar asa. Eu stiu ce este bine si ce este rau. Datorita circumstantelor din viata mea, imi e mai greu sa ma imoptrivesc unora care sunt rele decit altora. De exemplu, eu ma trag din parinti (din tata in fiu) alcoolici. Mi-a placut sa beau. Si ajungeam si eu alcoolic. Dar m-am impotrivit. Desigur ca la inceput eram afectat de bautura, ziceam ca nu o sa mai beau, dar tot o faceam. Insa, in timp, am ajuns sa am puterea de a nu mai bea (in mod normal ar trebui sa aduc in discutie faptul ca chiar in acea perioada am devenit credincios, si ca eu cred ca fara ajutorul unui alt factor extern - ajutorul lui Dumnezeu, nu reuseam sa ma las de alcool, dar nu toti cred, asa ca ma rezum la fapte asa cum au fost ele), deci pot spune ca am reusit sa imi formez personalitatea intr-un anumit domeniu, dicolo de fondul psihologic urit ce il aveam. Ce vreau sa spun: cel mai adesea, noi suntem dusi de val, suntel condusi de toate acele situatii exterioare, si daca nu luptam cu ele, nu incercam sa ne formam personalitatea, mereu vom fi dusi de ele, si, cind vom zice ca am luat o decizie de la noi insine, de fapt mereu in spatele acelei decizii va sta altceva, acele situatii care ne conduc de fapt viata. Insa, daca te hotarasti sa lupti cu tine insati (poti oare vorbi in acel caz de tine insati?), descoperi tot mai mult in timp ca devii liber fata de influentele exterioare, ca poti alege sa faci lucrurile bune, si sa le lasi pe cele rele deoparte, totodata stiind tot mai bine ce este bine si ce este rau. Acesta e avantajul moralitatii. Daca e sa treci pe tarimul credintei, lucrurile sunt nespus mai frumoase. In mod normal, sunt lucruri pe care o persoana nu le va putea schimba niciodata singura cu privire la personalitatea ei. Insa Isus Hristos spunea ca El a venit sa ii elibereze pe oameni. nu este doar o baliverna acest lucru. Eu il vad tot mai mult in viata mea. El tocmai la acest lucru se referea: la a fi liber fata de ereditatea ta, de anturajul tau, de societatea in care traiesti, de toate acele aspecte exterioare care iti influenteaza viata. Doar cu ajutorul Lui pot sa ajungi sa devi pe deplin liber, sa devi cu adevarat tu insuti, sa ai o adevarata personalitate, si aceasta numai daca te hotarasti sa apelezi la avantajul moralitatii. Tu trebuie sa vrei sa iti schimbi in bine personalitatea, El este cel ce te ajuta la aceasta.
Deci, nu prea exista liber arbitru in lumea asta. Insa daca tii neaparat la asta, si muncesti la asta, poti ajunge sa ai liberul arbitru.
Nicotine,
Dacă determinismul este adevărat, atunci se pare că felul tău de a gândi în acest punct este de asemenea determinat. Cu alte cuvinte, tu nu spui ceea ce spui pentru că este adevărat, ci pentru că ești determinat. De fapt, dacă determinismul este adevărat, atunci și răspunsurile interlocutorilor tăi voi fi determinate: atât ceea ce spun aceștia cât și faptul că au hotărât să-ți răspundă.
Iar la întrebarea ta, „Mai putem spune că avem liber arbitru?" vom putea răspunde că „Da, mai putem spune că avem liber arbitru din moment ce atât faptul de a spune că îl avem, cât și faptul de a spune că nu-l avem sunt determinate."
Întrebarea este dacă tu ai judecat limpede atunci când ai pus întrebarea sau dacă ai fost determinat cumva să spui niște prostii.
Răspunsul pe care mi-l vei da, dacă vei fi determinat să faci asta, va fi unul determinat sau unul care va fi generat de libertatea ta de a fi un om rațional și cu o gândire limpede?
E o iluzie ca toate celelalte din viata noastra.Intre noi fie vorba, statele democratice o vand cel mai bine.Iti arunca Constitutia in fata si iti zic ca esti LIBER.Pai nu esti fraiere liber, nu esti.Esti mai rau ca-n comunism.Acolo macar se mai pastrau ceva valori morale aici e jale(vezi Dragoste si Sex si Realitatea Tv), e prapad
Zicea un baiat destept ca "mersul prin frica spre faptul de a fi liber inseamna curaj". O laie.Chestii teoretice.Aberatii.Liber nu era nici Robinson Crusoe, nici Hitler, nici Napoleon.Esti constrans pana in clipa in care inchizi ochii.Si cine stie si dupa
Suntem atat de liberi, pe cat vrem sa fim. Asa cum chiar tu ai spus, suntem influentati de factorii externi dar nu suntem determinati de acestia, in sensul unui destin imuabil si care nu poate fi schimbat o iota. Daca factorii interni(mostenirea genetica) ne determina viata(desi nu chiar in mod absolut, in prezent unii dintre acestia pot fi schimbati), asupra factorilor externi avem posibilitatea de interventie si schimbare, trebuie doar sa vrem asta si sa actionam in sensul unei schimbari. Absolut nici unul din factorii externi enumerati de tine(si mai sunt multi altii) nu ne poate determina viata, daca noi nu ne complacem in a ne supune lor. Poti pleca(fugi) dintr-un stat comunist in unul democrat, poti sa studiezi atat cat vrei ori deloc, poti sa castigi bani muncind, tu alegi sa fii moral ori imoral, om cinstit ori infractor etc. Cu cat esti mai instruit(si asta o poti face si ca autodidact) cu atat ai un camp mai larg de alegeri si le poti face in cunostinta de cauza. Sper ca esti de acord cu mine ca toate cele aratate demonstreaza existenta liberului arbitru, a libertatii de alegere. Numai bine!
Avem liber arbitru exact cit are o vioara spatiu sa se miste in tocul ei.
Zicala evreiasca.
Absolut libere pot fi doar obiectele! Noi oamenii si nu numai oamenii, ci fiintele in general nu pot pune accent pe liberul arbitru, deoarece intotdeuna exista anumite aspecte care ne influenteaza viata din punct de vedere socio-economico-politico-spiritual si care ne determina pe noi oameni in special, la a ne gandi, apoi a lua o decizie, dar in final a face o alegere in conformitate sau in contradictoriu dupa caz cu cele gandite si decise aprioric!
Liberul arbitru se refera la faptul ca poti lua singur decizii in ceea ce te priveste. Bineinteles ca suntem intr-o mare masura rezultatul educatiei primite, mediului social si a secolului in care traim, dar in acelasi timp putem hotari pentru noi. Si nu zice nimeni ca trebuie sa fii un robot social corporatist programat pentru o viata banala, fara sens. Fiecare alege cat si ce vrea sa fie, sa primeasca, iar limitele ni le impunem noi. Noi, ca indivizi, alegem sa dam crezare societatii si sa mergem cu turma, sau nu...
Nu cred ca in discutia asta e relevanta politica statului si falsa democratie, fiindca mai presus de cetatean al unei tari esti om si ai datoria sa traiesti asa cum iti place/cum ti se potriveste. Spre exemplu, daca ai senzatia ca traitul in Romania nu se mai poate, pleaca fratioare! Nu mai sta sa te plangi, actioneaza. La asta se rezuma tot, oricare ar fi situatia. Vinovati intotdeauna se gasesc : mama, tata, presedintele...Cine asteapta ceva, orice, de la altii are sanse mari spre uriase sa fie dezamagit
@cornculapte, gresit amice, chiar am scris cu cuvintele mele totul pentru ca am cunostinte in domeniu si m-am documentat nu sunt genul care sa se dea destept cand de fapt nu este, desi ti se va parea greu de crezut mai usor iti cade sa crezi in zeul tau.
Cum as putea sa incurc una cu alta, eu aici nu vorbesc despre originea vietii, teoria evolutiei sau creationism.
Liberul arbitru tocmai ca inseamna vointa libera, dar determinismul sustine ca orice eveniment sau actiune, inclusiv gandirea sunt determinate de cauze anterioare. Si daca determinismul este adevarat atunci ipoteza liberului arbitru cade pentru ca inseamna ca tot ceea ce gandim de fapt e predeterminat de factori precisi si suntem prinsi in acest efect de domino fara scapare.
@cornculapte, bine-inteles ca si eu am fost determinat sa pun intrebarea de anumiti factori. In primul rand am un cont aici, un calculator si o conexiune la internet, e sambata seara deci am si timp liber si chef de dezbateri filosofice ( toate acestea au determinat decizia mea de posta aceasta intrebare ) asa cum daca eram prea rupt de oboseala dupa o zi grea nu o puneam desi aveam intentia de a o face, determinismul intervine peste vointa noastra chiar daca noi voim o chestie nu tot timpul iese cum vrem noi. Tu de ce ai raspuns? .
Acea problema cu a ne asuma raspunderea pentru faptele noastre e intr-adevar o chestiune mai delicata, si eu mi-am pus-o pentru ca nu consider ca un criminal sau un violator ar trebui sa isi justifice faptele pe motivul ca a fost "determinat" de circumstantele din viata lui sa ajunga unde s-a ajuns. Desi pana si un hot fura din cauze exacte. Cred ca oamenii pot fi reabilitati si sa primeasca ajutor specializat. Nu e vina prostului ca e prost ci a avut circumstante "atenuante " in a fi asa cum este. Si da, putem alege totusi dar alegerile nostre sunt relativ restranse daca stai sa te gandesti putin atunci cand te duci la un restaurant comanzi doar ce se afla in meniu, nu ai cum sa alegi o mancare ce nu este pe lista, cu atat mai putin una despre care nu sti daca exista sau nu s-a inventat inca.
Intelegi acum unde bat?
@hombre, te-am votat cu stupid pentru ca tu te-ai aratat indignat de parca v-am jignit cu ceva cu formularea de inceput. Nu esti obligat sa imi raspunzi la intrebare daca tu consideri ca nu e formulata pe gustul tau.
E liberul tau arbitru... sau nu e?
@hombre, ai scris :
"Inceputul intrebari este destul de ciudat "daca tot va dati asa de inteligenti", hai de data asta treaca-mearga, dar niciodata nu iti voi mai raspunde daca mai continui asa."
Da ai dreptate daca pui problema asa suntem influentati de anumite circumstante in care ne-am nascut dar asta este problema noastra...
Fiecar om poate sa fie sau sa nu fie influentat de factori din jurul sau, depinde doar de el.
Ma rog bineinteles ca majoritatea (daca nu toti) suntem influentati dar suntem influentati pentru ca asa alegem noi, fara sa ne oblige nimeni
Liberul arbitru nu se refera la influenta pe care o are mediul asupra ta, ci la felul in care viata iti este controlata sau nu de o forta supranaturala. Nu prea are legatura cu ce ai zis tu acolo, ci mai degraba cred ca ai dat un copy-paste dintr-un articol pe care l-am citit si eu zilele trecute, doar ca ai incurcat dilema evolutionism vs. creationism cu cea destin vs. liber arbitru.
Care era ala care se dadea inteligent, bai inteligentule? A?
Si pe tine ce te-a determinat sa pui intrebarea asta pe TPU? Erai liber sa alegi intre a scrie sau a nu scrie, nu? Ori nu asta inseamna liber arbitru? Influente sunt la toate colturile. Partea buna e ca putem alege cum sa reactionam la ele si daca sa le acceptam sau nu. Si daca tot ce facem nu e vina noastra, de ce suntem noi cei trasi la raspundere? Zic si eu...
Nicotine, nimic nu este infinit. De fapt, poate nimicul este infinit, dar nu putem sa spunem nici macar ca Universul este infinit, deoarece din simplul motiv ca noi nu i-am gasit marginile, nu putem deduce ca e infinit. Prin urmare, nici liberul arbitru nu presupune posibilitati infinite. Ai o gama restransa de optiuni din care poti alege, dar le ai si atata timp cat ai cel putin doua posibilitati, vorbim de alegere, deci de liber arbitru.
Desi ai un cont aici, un calculator si o conexiune la internet, timp liber si chef de dezbateri filosofice si erai documentat pe tema asta, sunt sigura ca erai documentat pe multe alte teme pe care le puteai dezbate. De ce ai ales sa pui tocmai intrebarea asta? Probabil pentru ca asa ai vrut tu... sau ma insel?
Le gandesti tu la o pauza de tigara sau le-ai luat din alte surse?
Chiar daca eliminam aceste aspecte, liberul arbitru se loveste de alti factori cum ar fi: mentalitatea semenilor care impune noi tipare in ceea ce priveste comportamentul in societate.Mama natura face un fel de "blat" impotriva noastra.
Inferno întreabă:
anonim_4396 întreabă: