Pai ca sa intelegem cum apare durerea asta cand ne lipseste cineva trebuie sa intelegem ce se intampla in creier atunci cand suntem cu cineva pe care il/o iubim.
Creierul elibereaza Oxitocina, numita si hormonul atasamentului. Acest hormon are foarte multe efecte asupra creierului. Mareste imunitatea, rezistenta la durere si scade stresul.
Probabil ca atunci cand pierdem o persoana draga nivelul oxitocine scade cauzand astfel efecte negative ca imunitate scazuta, sensibilitate la durere, cresterea nivelului de cortizol si poate si depresie.
Creierul poate cauza multe lucruri fiziologice, daca te intereseaza subiectul te sfatuiesc sa cauti informatii despre "placebo" si "nocebo".
Senzatia ca nu mai ai. O jucarie sau pe cineva drag.Chestia ca te gandesti ca nu mai ai sau nu mai vezi ceva drag in viata iti cauzeaza acea suferinta.Nu e durere, nu doare nimic. Cineva spunea sa te autocontrolezi.Traind,sa te astepti si la ce e mai rau. Unii sunt constienti de asta,sufla si in iaurt chiar daca nu au mai patit-o.Cei ce sunt constienti de asta, ca moare cineva drag, ca in viata ai si de pierdut, fiind pregatiti si pentru ce e mai rau, trec mai usor peste. Viata atarna de un fir de par. Nu stii cand dispare cineva drag.Si poate ca e mai bine asa pentru ca stiind cand va disparea cineva drag sau cand vei ierde marea iubire si vei fi parasit, practic vei trai numai cu frica in san.
Ce vrei tu sa stii, chestia cu hormonii si altele, e bine sa nu despici firul in 4. Ajungi la alte...chestii psihice.
Categoric acolo si vreau sa ajung in mintea omului ca sa inteleg ce e acolo, banuiesc ca e un univers infinit si necunoscut
Mhmm, nu iti pot da o explicatie stiintifica, fiindca nu lucrez in domeniu. Insa, suferintele tu le alegi sa intre in viata ta. De obicei, atunci cand suntem tradati, parasiti, suferim si ne plangem singuri de mila. Uram singuratatea si ajungem super simplu sa devenim dependenti. Dependenta de obicei ia nastere dintr-un gol (cel mai adesea din copilarie). Cand intervine suferinta in viata noastra, noi vedem doar partea urata a sa. De exemplu, cand ne paraseste persoana iubita, avem impresia ca nu vom gasi pe nimeni, ca vom fi nefericiti si nimeni nu va mai fi ca persoana respectiva. Asta este partea proasta. Ne focusam doar pe acesta. Ei bine, despartirile, suferintele s.a.md au benefiicile lor. De exemplu, de ce cand sunem parasiti nu vedem ca poate atat a fost ciclul relatie, poate daca continuam relatia, eram si mai nefericiti decat suntem in acel moment, ca raman amintiri extraordinare! Poate de la acel om am invatat lucruri si conceptii noi, am evoluat. Bagajelul din relatia respectiva il luam cu noi mai departe. SI referitor la moarte, ea este naturala, nu este ceva ce tine de SF. Moartea trebuie mai intai acceptat si mai apoi infruntata. In momentul cand auzim ca cineva moare, este foarte bine sa plangem, sa ne descarcam, dar mai apoi, cand creierul este limpede, sa acceptam si sa trecem mai departe. Stim foarte bine ca nimic nu este pentru totdeauna. Imi place enorm aces citat:"Cafeaua se răcește, fumul se risipește, timpul trece și oamenii se schimbă". Reflecta adevarul! Trebuie sa vedem perfectiunea in imperfectiune, intelegi? Te pup.
Sunt de acord cu tine, vreau sa stiu ce se intampla in creier cand suntem parasiti fizic, se stie ca iubirea schimba fizic creierul, oare suferinta cum il afecteaza fizic, suferinta nu-i cauzata de ceva fizic si totusi simtim o durere in inima nefind bonavi de inima, e incredibil acest mecanism
Stiu ce zici / Tata s-a imbolnavit de cancer din cauza stresului. Se creeaza un lant mare si cand se termina, ies bolile la suprafata. Creierul este "seful" nostru, ne coordoneaza emotiile si cu ele alimenteaza celulele. Este un subiect prea delicat, nu-ti pot da raspunsuri concrete. Imi pare rau! Dar sunt o multitudine de carti, succes!
anonim_4396 întreabă: