Eu n-am vazut si n-am auzit, dar nici nu cunosc pe cineva care a vazut sau auzit de vreun om normal.
Astfel, nu pot defini ce inseamna nici "sanatos mintal".
Adica sa-i functioneze corect creierul.Sa nu aiba afectiuni precum tulburari disociative sau alte probleme la mansarda.Nu am folosit termenul "normal".
Nu exista bine si rau absolut. Ceea ce este bine pentru Gigel este rau pentru Ion, si asa mai departe.
Ai spune ca atat timp cat te raportezi la un individ sau un grup de indivizi binele si raul au sens.
Dar chiar si asa, ce se intampla daca fortezi un om sa manance mancare sanatoasa in fiecare zi?
Ceea ce faci este rau pentru psihologia sa, deoarece actionezi impotriva vointei lui, dar este bine pentru organism.
Oricine poate fi / este Dumnezeu, scrie in Biblie. Raul si binele putem spune ca nu exista in general, dar sunt situatii specifice pe care le putem cataloga ca fiind rele sau bune.
Imi poti indica un pasaj biblic in care scrie asta?
Parca scria prin Psalmi, nu mai tin minte locul exact, dar chiar scrie .
Durerea nu e o iluzie, e un răspuns al sistemului nervos. În rest, are dreptatea, moralitatea (binele și răul) este ceva subiectiv și sunt niște concepte care se chemă de la epocă la epocă și de la civilizație la civilizație. Dacă prin totul numești te referi la normele sociale, da sunt construcție sociale.
Uite aici un clip în care se explică și abordează ideea e acesta.
PS. Dacă nu susține literal că e zeu, atunci da se poate spune că omul e un Dumnezeu metaforic, în sensul că el creează ideile.
https://youtu.be/dObMWHECymk
Ca idee, psihologii nu se ocupa de bolile mintale.Cei care o fac sunt psihiatrii.
Daca doar aceste lucruri sunt cele care te fac sa crezi ca acea persoana are probleme de ordin mintal, atunci nu, nu are absolut nicio problema de acest gen.
Eu personal cred ca are 100% dreptate in felul sau.Perceptia realitatii este diferita iar realitatea, la fel ca si adevarul, sunt relative in esenta.
Poate ca are un mod mai neconventional de a exprima aceste lucruri, dar daca te-ar interesa subiectul si l-ai aprofunda, poate ti-ai da seama doar ca tu nu ai capacitatea de a accepta alte perceptii la fel de valide ale realitatii.
Este perfect sănătoasă doar că are o perspectivă asupra vieții diferită de a ta. Țin să-i dau dreptate într-o anumită privință, nu există rău sau bine, distincția e doar în mintea noastră. Ce crezi tu că este rău este doar în mintea ta, răul este doar ceva care te afectează într-un mod negativ, care îți provoacă durere fizică sau psihică. Binele îți provoacă fericire și sentimente bune. Soarele ne oferă lumină, ne oferă viață și sănătate. Dacă te-ai apropia de el însă ai fierbe într-o secundă. Dacă stai mult la soare poți face tot felul de boli datorită radiațiilor ultraviolete. Este soarele bun sau rău? Totul depinde de care este viziunea ta asupra lucrurilor. Un om cu cancer de piele va spune că soarele este rău, și s-ar feri de el ca de dracu pe când siberienii care trăiesc jumătate de an aproape fără soare îl salută cu bucurie și îl consideră ceva bun, ceva divin. Pentru un diabetic zahărul este cel mai nociv produs, îl evită în orice împrejurare și îl consideră un produs dăunător. Pentru un împătimit însă, pentru cineva care iubește dulciurile zahărul este o mană cerească, este singurul lucru care îi oferă fericire și care îl face să se simtă bine deci este cel mai bun lucru din lume. Pentru un drogat morfina este ceva rău, ceva care-l controlează în totalitate și care îl va duce inevitabil la moarte. Pentru pacientul cu picioarele rupte și cu tibiile ieșind pe afară este salvarea, este scăparea de durere și scufundarea în binecuvântata inconștiență deci este ceva bun.
Dacă nu raportăm aceste lucruri la noi înșine însă ci le privim obiectiv ne dăm seama că toate acestea nu sunt nici bune și nici rele, ele doar există și noi putem decide cum să le percepem.
Încercam să explic dar se pare că nu mi-a ieșit. Voiam să spun că răul nu există. Pentru a conecta o baterie la mașină avem două borne, pozitiv și negativ, + și -. Așa e și cu binele și cu răul, sunt doar senzații percepute de corp fiind subiective. Dacă privim în mod obiectiv însă ne dăm seama că nu există răul și binele.
Nu sunt de aceeasi parere cu tine. Mie mi se pare corect ce spune, este gândit si cercetat studiul. Problemele si frustrările, momentele de cericire sau orice alte sentimente sunt relative. Mintea noastră le interpreteaza si le gestionează dupa felul sau. Problema ta poate fi doar a ta, pentru altul poate fi o nimic toata. Motivul pentru care suferi sau esti in culmea fericirii este doar mintea ta care interpretează diferit lucrurile fata de realitate sau cum ar trebui de fapt interpretat.
Durerea sigur există, e o reacție a organismului prin care înțelegi că ceva e vătămat, sunt persoane care nu simt durerea fizică/sufletească și nu-i de bine.