Unitatea de masura a vitezei este m/s (metrii pe secunda).
In practica se mai foloseste Km/h, adica 1000m/h (1000m/3600s) la viteza de deplasare a vehiculelor, dar exista si alte unitati folosite (cum ar fi viteza navelor pe apa, masurat in noduri, etc).
Esential in conversia unitatilor de masura combinate este sa faci atat conversia (inmultirea sau impartirea) atat a numaratorului cat si a numitorului (in cazul Km/h se calculeaza 1km=1000m, iar 1h=3600 secunde).
Păi la unele mașini pe bord scrie și mph și la 200 km/h nu este chiar 2000 de mph
"M" ala la indicatorul de masurare a vitezei nu inseamna "metru/i". Inseamna MILE.
Iar o mila este egala cu 1, 609344km.
Mph = miles per hour in niciun caz minute pe ora. Loool
Nu lua în seamă pe aceia care ți-au răspuns ironic. Dacă avem răbdare cu ei poate că într-o zi vor descoperi înțelepciunea.
Eu îți mulțumesc pentru întrebare că nici eu nu știam ce înseamnă mph indicat pe vitezometru (nici nu m-a interesat subiectul). Dar iată ce am găsit aici:
"În România, viteza este indicată în kilometri pe oră (km/h). În unele țări vitezometrele au o scară dublă de prezentare: a unității de viteză folosită local, (de obicei mile pe oră – MPH) și unitatea internațională de măsurare (în km/h)."
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vitezometru
Nu se poate înțelege cu exactitate ce dorești să afli, dar presupun că te referi la mașinile care au în bord atât km/h cât și mi/h, iar ceasul arată simultan ambele unități de măsură. Nu ai nevoie de niciun calcul, deoarece spre exemplu când ești la 100km/h, ceasul indica și mi/h, 60 mai exact.
1km/h = 1000m/h
10km/h = 10. 000m/h
100km/h= 100.000m/h
• adaugi inca trei zerouri
1m/h = 0, 001km/h
10m/h = 0, 01km/h
100m/h = 0, 1km/h
1000m/h = 1km/h
• imparti la 1000
Faci doua greseli CRASE
2. km/h in m/h inseamna ca convertesti NUMAI km in metrii, si daca nu stii ca un km are o mie de metrii atunci ma mir serios ca stii sa scrii
1. in primul rand, NU exista metrii pe ora, ci metrii pe secunda, care e cu ttoul alt rahat, insa si aici conversia se face tot relativ la minimum de decenta in cultura generala, mai exact convertesti km in metrii si ora in secunde, deci 3, 6 km/h = 1m/s (3600metrii/3600secunde)
singura exceptie e cand viteza e foarte mare, de ex. viteza luminii e de aproape 300000 km/s
bun venit in clasa a 2a
Ce vorbesti ca nu exista metri pe ora? )))
Poți converti aproape in orice te doare capul atata vreme cat vorbești de aceleași categorii de măsură.
Poți converti din km/h in dm/ms, in m/h etc. Atata vreme cat ai distanta/timp, poți.
Da, da-mi un site care spune ca exista?
ca poti sa spui pasi cu degetele daca ai chef, nu zic nu, dar trebuie sa se si foloseasca, OFICIAL ca sa poti sa spui ca "exista", altfel e numai cheful tau
3. E metri, nu metrii
Tu n-ai inteles nici intrebarea.
"in primul rand, NU exista metrii pe ora..."
Bineinteles ca exista metri pe ora, centimentri pe an, kilometri pe secunda, etc.
Salut,
Din metri pe ora in kilometrii pe ora, nu trebuie decat sa imparti la 1000 acea valoare.
Adica 1 metru pe ora inseamna 0.001 km pe ora, pentru ca 1 metru este mai mic de 1000 de ori decat un kilometru.
Invers, din km pe ora in m pe ora inmuletesti cu 1000 acea valoare, pentru ca 1 km este mai mare de 1000 de ori decat 1 m.
Acel mph de care zici tu vine din sistemul american de masurare a vitezei si este vorba de mile pe ora nu metri pe ora.
1 mila terestra are aproximativ 1.6 km.
Mph la care te referi, este posibil sa zici de "miles per hour" care inseamna "mile pe ora", o mila este 1.3 km sau ceva pe acolo.
Dar ca sa ti răspund la întrebare, atunci cand faci conversia din km/h in m/h, distanta este singura care "se schimba", asa ca valoarea initiala se înmulțește cu 1000.
De exemplu, 1km/h = 1 000 m/h.
Daca observi este scrierea "km/h" care se traduce aprox: "kilometri împărțit la o ora".
Daca schimbi unitatea pentru distanta, înmulțești, dacă pe cea de timp, împarti.
De ex:
1 km/h = 1000:3600 m/s
O milă este 1.6km
Scuze pentru evaluare. NU mai pot sa o schimb, dar eu am fost idiot. Puteam sa imi pariez un c*i ca mila e vreo 1.4 iar 1.6 e aia marina. Cind sunt prost trebuie' sa recunosc ca sunt prost. 1.6 aia terestra, 1.85 cea marina.
Nu e nicio problemă, felicitări pentru ca ai recunoscut
[1*10^(-3)m], ai vrut sa spui km, cred ca ti-a scapat o litera acolo.
Mă refeream că pe pordul mașini la 200 km /h sunt nu știu câte sute de metri pe oră